fredag 21 december 2007

God Jul

God Jul
och
Gott Nytt År

Nu har Trastenverksamheten tagit ledigt och återkommer den 2 januari.

torsdag 20 december 2007

Julbord

I dag var sista dagen vi har öppet på Trastenverksamheten före jul och förresten detta året. Vi kommer inte tillbaks förrän nästa år!

Dagens arbete var inriktat på julbord. Först skulle det beredas, sedan serveras, ätas, dukas bort och sist men inte minst bli av med resterna och röja upp.

Eftersom vi förväntade oss besök av två födelsedagsbarn inledde vi med att göra en tårta. Dagens variant var choklad fylld med chokladmousse och dekorerad med chokladkulor.

Ägghalvor är ett pillgöra att dekorera. Det fick bli nästa rätt. Vi hade ca 30 ägg att skala och dela. En klick gräddfil las på varje och därpå lite stenbitsrom, en räka, en liten bit citronskiva, lite rödlök och en dillkvist. Nu var vi ju några som hjälptes åt så det gick ganska snabbt och resultatet blev bra.





Sedan blev det i rask takt gratinerade grönsaker, potatis, långkål, prostinnans kaviar, sallad, omelett med sparrisstuvning....


Redan vid halv 12 kom den första gästen. En kvinna skulle med bussen till Värnamo och ville smaka lite. Något var ju redan klart så det gick ju bra.


Strax efter kom en man som skulle jobba eftermiddag och ville ha lite mat innan han skulle iväg. Även han fick så han blev mätt och belåten.


Sedan blev det aktuellt att få in allt på bordet och så kändes det som om det bara strömmade in folk. Det blev bråttom att ordna plats, serva med tallrikar och bestick och vart efter fylla på i skålar och fat.

När vi fått bort det mesta ur köket röjde vi av bordet där för att duka fram desserten: den fina tårtan, ris á la Malta med hallonsylt, vårt fina godis, pepparkakor och kaffe.


Då blev det fart på barnen. För att det skulle räcka till åtminstone de flesta var jag tvungen att agera polis och ransonerade godisbitarna till max två per person och skar små tårtbitar. Födelsedagsbarnen, som var anledning till tårtan, skulle ju ha varsin bit så jag skar upp två små bitar och ställde åt sidan. Den ena fick sin men när den andra gick till köket för att hämta var den borta.....

När en senkommen gäst skulle värma lite mat i micron upptäckte vi att där stod brunkålen och ingen hade fått smaka den.

Eftersom det var helgdag för många satt de kvar och småpratade runt borden även när vi som utgjorde personal genomsvettiga kunde slå oss ner för att äta.

Så vidtog då det jobbigaste - att röja upp. Vi kommer inte tillbaka förrän den 2 januari och då är det inte så kull med julmat. Därför gällde det att fördela maten till hugade spekulanter, hjälpredor och i viss mån till frysen. Några som hade förhinder hade skickat pengar för att få hem ett smakprov om det blev någor över.

Ibland skrattar vissa åt mig eftersom jag sparar på burkar och pytsar men nu kom de väl till pass. Sådant som ska värmas för sig, sallad och annat kallt för sig, engångsmuggar med små klattar av hummus, filmjölksost osv


Golven sopades av, skräpet bars ut och helgfriden började lägra sig. Vi fyra som var kvar ansåg oss vara värda en kaffepaus innan vi tog det sista. Då upptäckte vi att clementinerna stod kvar på balkongen så det blev kaffe, pepparkakor och clementiner.

Mörkret sänkte sig över Trasten när vi till sist tog våra kassar och pynglingar och önskade varandra
God Jul och Gott Nytt År

onsdag 19 december 2007

Matlagning

I dag är det "andra Eid" så vi förväntar oss att det blir en ganska lugn dag, åtminstone förmiddagen.

Efter lite inledande morgonsnack satte vi igång med praktiska förberedelser. Vi började med Jansons frestelse i två stora ugnspannor.

Damen med katten kom in och som tur var hade vi en annan kvinna från f.d. Jugoslavien hos oss så vi kunde få hjälp att berätta att vi höll på med julbordet och om hon ville ha något sytt fick hon komma tillbaka den 2 januari. En liten pratstund fick hon i alla fall.

Vid Språkverksta'ns förmiddagskaffe serverade vi sötosten som vi köpte i Unnaryd förra veckan. Det blev mycket samtal om hur motsvarande variant görs i olika världsdelar.

Till stömmingslådan började vi med att täcka bottnen i en form med skivad purjolök som vi sparat i frysen från i höstas när den var riktigt billig. På strömmingsfileerna strödde vi salt, peppar och lite klippt dill och rullade ihop dem. Vi lade dem tätt ovanpå löken, hällde över en blandning av krossade tomater och lite chilisås och satte in i ugnen. I morgon ska vi servera lådan kall med lite färsk dill klippt över.

Vi kokade också risgrynsgröten till ris á la Malta, ägg som ska delas i halvor och pyntas med rom och räkor och mjölk som ska ingå i ugnsomeletten.

En av kvinnorna som avslutat sina studier i dag kom in och var både glad och ledsen. Glad att hon klarat sina studier men samtidigt sorgsen över att skiljas från sina lärare och kamrater. En helt naturlig reaktion.

Några killar kom in och pratade och surrade lite. Ett gäng mindre barn höll till vid datorerna och kivade en hel del så då och då gick jag in och "behövde" en dator.

Ett nytt försök att tala med Air France gjordes också - med nya uppmaningar att skicka samma handlingar en gång till. Vi får kanske vända oss till Allmänna ReklammationsNämnden......

Hummus och gräddkarameller

Så här kan man göra hummus:

1 burk kokta kikärtor sköjs noga och läggs i matberedare
1-2 vitlöksklyftor skalas och hackas
1 tsk citronsaft
1 tsk grönsaksfond och
1 msk olja tillsätts
Sätt på matberedaren på full fart. Häll i lite vatten under tiden så det blir en krämig röra. Smaka av och tillsätt mer citron och fond efter behag.

Gräddkarameller

1,5 dl grädde
3 dl socker
1,5 msk sirap
1,5 msk kakao

Blanda allt i en gjutjärnsstekpanna och koka tills det sockrar sig runt kanten, 20 min på medelvärme. Häll upp på lätt oljat bakplåtspapper och skärs i rutor innan det kallnat helt.
OBS! Om satsen dubblas blir koktiden mycket längre!
Kakaon kan uteslutas eller bytas mot lite hackad mandel.

tisdag 18 december 2007

Julhandel

Dagen började på Kvantum för att inhandla endel till julbordet på torsdag; potatis och ansjovis till jansson, grötris och mjölk som ska bli ris á la Malta, dill, ägg, sallad.........

När vi hade plockat upp det inköpta, fikat och diskuterat lite bestämde vi oss för att ta en runda till. Mest var det fiskbilen som drog - för att köpa strömming som ska bli en låda tillsammans med purjolök och krossade tomater. Vi pantade också tomflaskorna efter förra årets julmust så vi kunde köpa ny......

Lite sömnadsarbete var vi tvugna att klara av innan vi beslöt att lägga ner den verksamheten till efter jul. En tjej kom in och fick ta symaskinen själv medan vi fixade i köket.

Hummus - kikärtsröra och filmjölksost med dill och svartpeppar blev de första "rätterna" vi gjorde. Naturligtvis provsmakade vi på lite potatischips som vi hittade i skåpet.

Vi gjorde en noggrann planering av vad som bör göras på onsdagen och vad som kan göras, vad som behöver kompletteras.

En kvinna kom glädjestrålande in och visade sitt betyg - hon hade klarat Sfi och är nu redo att söka jobb. Hoppas hon hittar något!!!

Mitt på eftermiddagen fick Unni sticka iväg tilll arbetsförmedlingen för att ordna med lite papper. Samtidigt passade hon på att köpa lite mer potatis.

På seneftermiddagen började vi prata om hemkokta karameller och annat julgodis. Naturligtvis måste vi testa våra färdigheter och gjorde ett par sorter.

Vi hade lite nougat och lite mandelmassa i kylen så vi rullade kulor av små bitar av båda sorterna tillsammans. Dem doppade vi i smält choklad till fina praliner. Vi skulle också koka gammeldags gräddkarameller men de kokade lite för länge så det blev hårda bitar i stället - men goda!

Mina språkkunskaper sattes på prov. Jag skulle hjälpa en kvinna att ringa till Air France eftersom hennes baggage försvunnit vid en resa i somras. Trots anmälningar och flera brev hade hon inte fått ersättning utan bara uppmaningar att skicka nya brev. Nu lyckades jag inget vidare, så småningom kom jag fram och fick prata med en kille på engelska. Tyvärr fick han inte kontakt med sin databas och batteriet i min telefon började ta slut. Han lovade ringa upp när datan fungerade men gjorde han inte.

Julklappar

Måndagsmorgonen började med personalmöte och julfika. Vår nya chef (efter nyår ska vi ju tillhöra AMO) hade bakat vinbärskakor som serverades med vaniljsås. Det var jättegott! Innan vi började den formella delen var det även utdelning av julklappar.

När vi kom ut från mötet stötte vi ihop med en kvinna och hennes lille son. De var på väg från vårdcenteralen och slog följe med oss.

Avboka och boka ny tid för visumansökan på brittiska ambassaden fixade vi. Hoppas han kommer iväg den här gången!

Lite sömnadsarbete väntade på oss när vi kom tillbaka ner till Trasten. Sedan gick vi igenom vad vi ska ha på julbordet på torsdag och vad som ska handlas. Lite gammal mjölk i kylskåpet fick bli degspad till bröd, som vi bakade på eftermiddagen.

torsdag 13 december 2007

Lussekaffe

I dag är det luciadagen men vi har inte kunnat uppbåda någon lucia. Vi får nöja oss med att spela julmelodier på CD och tralla med efter bästa förmåga.

Vi började dagen med lite sömnadsarbete och svenskträning med vår torsdagselev. Det vi ägnade mycket tid åt var att förklara hur o- förändrar ett ord till sin motsats.

Mannen som söker brittiskt visum kom in och ändrade sin bokning på ambassaden. Kanske hinner han inte åka dit för att få sitt visum. Han ringde i alla fall till Skattmyndigheten och beställde sitt personbevis.

På eftermiddagen skulle Hyresgästföreningen och vi bjuda områdespersonalen på lussefika. Eftersom det finns en glutenintolerant i gruppen bestämde vi oss för att baka en rulltårta med bara potatismjöl och fylla med vaniljkräm och jordgubbar. Till sist skrev vi dit GOD JUL med choklad - inte som en konditor men i alla fall....

Vi dukade fint med en av våra röda gardiner som bordduk, vit porslin och röda servetter. Ett par av de julstjärnor som Hyresgästföreningen köpt som julhälsning lånade vi för att pryda bordet tillsammans med en ljusstake. Det blev riktigt fint!

Efter allt prat i går om sötost på olika sätt från olika världsdelar hade en kvinna bestämt sig för att koka sin variant. Hon hade använt filmjölk och kom med en tallrik fyll med ljusbruna kulor. Det gick att känna igen en ton av smaken men den var betydligt surare än varianten från marknaden.

Vid halv tre började killarna från området komma och bänka sig kring det dukade bordet. Det blev mycket skämt med anspelningar på julbordet i lördags kväll.


Lussekatterna och pepparkakorna smakade bra, för att inte tala om rulltårtan! Allt blev mycket uppskattat!


onsdag 12 december 2007

Jultorg i Unnaryd

Tillsammans med Språkverksta´n gjorde vi en utflykt till jultorget i Södra Unnaryd på förmiddagen. Eftersom bussen inte var ledig tog June och jag våra egna bilar och packade in oss i.

Det var lite högre i luften idag och det kändes som en bra dag för en utflykt, lite råkallt men inget regn. Vi åkte Nissastigen ner till Långaryd och körde via Höljeryd till S Unnaryd.

På marknadsplatsen var det ganska mycket folk och en hel del knallar. Det var både "vanliga" marknadsknallar, lokala matproducenter och hantverkare samt föreningar och skolklasser.

En plastknalle med stort utbud av osthyvlar hade kompletterat sortimentet med ost från Gäsenemejeriet. Ostar med röd paraffin var lagrade i över 2 år och smakade jättebra. Det fick bli en till mitt eget julbord!

Vid Tiraholms fiskförsäljning var det lång kö hela tiden och även vid karamellstånden verkade det vara full kommers. Inte alla kokar sitt eget julgodis tydligen.

Sötost och ostkaka från Flattinge i Vittaryd bjöds ut i ett stånd. Jag köpte en lite form med sötost för att bjuda en man från Chile på. Han pratade för någon vecka sedan om något som han var van vid hemifrån och som verkade likt sötost så jag måste kolla. Jag blev ganska förvånad när jag köpte sötost i somras och några somaliska kvinnor förtjust smakade och berättade att det var somaliskt godis.

När det började bli lite kyligt på marknaden gick vi till den kombinerade servicebutiken och cafeet. Med lite varmt kaffe återvände snart livsandarna och vi kunde ta en lite runda till bland affärerna i Unnaryd.

Hem åkte vi via Möllekvarn och Sporda och vi tog till och med en liten sväng ner till färjeläget i Sunnaryd. När vi stannade till där singlade några enstaka snöflingor genom luften.

Tillbaka på Trasten bekräftades mina misstankar - det var sötost, som mannen från Chile berättade om. På måndag ska jag försöka ta reda på lite mer.

Eftermiddagen försvann i ett flygande fläng med diverse sömnadsarbeten och telefonsamtal.

tisdag 11 december 2007

Efter Nobelfesten

Den stora festen, som alla har sett på Tv var det stora samtalsämnet i dag. Även mina bilder från seminariet i Stockholm och Dekha Ibrahim Abdi pratade vi mycket om.

Via internet hjälpte jag en somalisk man att söka visum till England. Det var lite omständigt och många uppgifter som skulle fyllas i. Sen måste han åka till ambassaden personligen för att kvittera ut det. Då måste han också ha med sig de blanketter vi fyllt i så dem får jag skriva ut hemma eftersom vår jobbdator inte har någon skrivare.

På eftermiddagen hjälpte jag en man att söka jobb via internet och hans sidor hos Af. Efter ett tag bestämde han sig för att registrera sig hos Manpower över nätet. För att kunna det måste han rekvirera ett lösenord till sin e-postadress, som vi ordnade förra veckan. Förmodligen blev någon bokstav eller annat tecken fel så vi fick registrera en ny e-postadress. Ändå fungerade det inte, kanske tar det en stund innan en ny adress går att hitta. Vi får försöka igen en annan dag!

måndag 10 december 2007

Trött måndag

Efter en något häftig helg med hemresa från Stockholm, sammanträde i Jönköping, julmarknad i Gisleparken, julbord med Hyresgästföreningen och några barnbarn på söndagsmiddag var det lite rörigt i huvudet. Många ville veta hur jag hade haft det i Stockholm och jag ville uppmana så många som möjligt att se prisutdelningen, som sändes i TV i dag.

Det skulle skrivas protokoll, fållas hidjaber (eller hur det nu stavas), byxor läggas ut och kortas av. Dessutom skulle vi överraska Unni en gång till, nu med en förlovningsuppvaktning vid eftermiddagskaffet.

I samband med att jag skulle lämna papper på AMO smet jag iväg till Önska för att hitta något i kattväg eftersom katten Pelle spelar stor roll i Unnis förhållande. Det fanns lite att välja på men jag fastnade för ett kattpar som såg lite förälskade ut. Det blev stort jubel när paketet så småningom öppnades......

Ett par jobbansökningar, läsning av brev och ett samtal med migrationsverkat hann vi också med.

...och Unni hann skriva på sitt anställningskontrakt för nästa år!!!

Right Livelihood

Ja nu var det inte den stora festen jag deltog i utan ett seminarium inför utdelningen av "det alternativa nobelpriset" och det var intressant nog!!!
Upp klockan fyra på morgonen för att hinna med tåget till Stockholm, direkt med tunnelbanan till Utrikespolitiska Institutet och sedan föreläsningar på engelska hela dagen.
Föreläsningarna var omväxlande och bjöd på praktiska exempel på arbeten runt om i världen. Några svenska politiker och naturligtvis instiftaren av priset, Jakob von Uexkull talade också.
Moussa Bologo från Burkina Faso talade om att göra osynliga människor osynliga i organisationen ECLA ( Etre Comme Les Autres - Vara som alla andra), om sitt arbete bland handikappade, botade leprasjuka, änkor, traffikingoffer etc. främst i staden Ouahigouya men även i huvudstaden Ougadougou.
Det finns många som är marginaliserade, osynliga i samhället och organisationen försöker skapa jobb och utbilda, både genom praktiska yrkesutbildningar och medborgarutbildning. För många är det ultimata synliggörandet att bli folkbokförd och kunna rösta.
Två av mottagarna av Right Livelihood Award (läs mer) var föreläsare: Dipal Barua från Grameen Shakti (organisationen som bl a har banken med microlån), Bangladesh och den som jag var mest intresserad av Dr Dekha Ibrahim Abdi.

Dekha kommer ursprungligen från norra Kenya, från lansbygden i Wajir, som är ett gammalt somaliskt område. Hon växte upp med både muslimska och kristna barn som lekkamrater och när hon senare upptäckte att detta inte var en självklar rättighet accepterade hon det inte. Hon vann fler för sina åsikter och började studera mönstret bakom konflikter och oroligheter och spred opinion för fred.

Dekha var en mycket engagerad talare. Några citat:
"Om man får igång dialog är allt möjligt"
"Man måste bygga fred som man bygger ett hus - man kan inte börja med taket. Det går inte att tvinga fram fred, den måste efterfrågas."

"Demokrati har ibland begränsningar och om den ska lyckas måste den växa ur det lokala systemet."
Efter varje anförande fanns det tid avsatt för frågor och vid kaffepausen fick jag möjlighet att prata med Dekha Ibrahim Abdi.

Dagen avslutades med Dipal Barua och hans arbete med att sprida förnyelsebar energi på landsbygden i Bangladesh, Green Energy Revolution. Bangladesh är ett mycket energifattigt land, på landsbygden är bara ca 20% av hushållen anslutna till elnätet. Landet har däremot mycket sol, 340 dagar/år. Genom att med microlån sälja små solceller minskar användningen av fotogen(?) och därmed luftföroreningarna samtidigt som solcellerna ger bättre ljus (för läxläsning), möjlighet att använda mobiltelefoner och TV (svartvit, som drar mindre el än färg!).

Som helhet var dagen mycket inspirerande och hoppingivande - det finns många som arbetar hårt för mänskligheten och mot miljöförstöring. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!!!

tisdag 4 december 2007

Tomtesmyg



Oj, oj, oj.......



Vi förberedde oss i god tid, möblerade om lite, dukade, kokade kaffe mm Strax efter fyra kom Korpen med frågor, tipslappar, reflexer och bingobrickor. Efter provmakning av lussekatterna och lite allmänt snack delade vi upp oss.



Några stannade i lokalen för att vara beredda med saft och kaffe. Några gick till 11:an för att förbereda starten och vi resterande gick banan baklänges för att sätta upp frågor och sätta ut och tända marschaller. Efter halva vägen upptäckte vi att bingonumren saknades på skyltarna så en fick göra en blixtutryckning och hämta lappar för komplettering medan vi andra gjorde färdigt banan.



Det bara strömmade till folk och mer än 100 startkort gick åt. Snabbt hade rundan avverkats och vår lokal började fyllas med besökare. Vi var ju väl förberedda och langade fram saft, kaffe, lussekatter och pepparkakor.

Det bara fyllde på, fler och fler kom. Till slut hade alla kommit in och det var oroväckande trångt i lokalen.

Vi fick snabba på för att komma igång med prisutdelningen - ingen kupong med alla rätt lämnades in så vi lottade ut alla vinster som var skänkta av Korpen, GislavedsHus och Hyresgästföreningen.




Under prisutdelningen blev det närmast kalabalik, alla ville fram, alla ville vinna. Trycket på Suncica och mig blev hårt och vi fick ta emot många knuffar och slag. En man försökte hjälpa oss att bringa ordning bland barnen men tyvärr fick då även han ta emot ett och annat.

Så småningom tog vinsterna slut och lokalen tömdes snabbt när det stod klart att tomten stod vid ytterdörren och delade ut godispåsar till dem som gick hem.

Efteråt är det bara att konstatera att detta blev det sista Tomtesmyget i den här tappningen. Över hundra personer blev för mycket i vår lilla lokal. Ska det fortsätta måste det bli på något annat sätt!

Lussekatter

Här kommer receptet på våra jättegoda lussekatter. Satsen ger 48 st.

250 g margarin
5 dl mjölk
1 pkt (50 g) jäst
2 dl socker
1 ägg
1 påse saffran (eller 1 tsk malen kardemumma)
½ tsk salt
ca 1,8 l vetemjöl
---
russin
ägg + mjölk att penska med

Smält margarin, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i degbunken och lös upp den med den varma vätskan. Mal sönder saffran med lite socker och tillsätt det tillsammans med resten av sockret, ägg, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda lite. Dela degen på mitten (varje halva räcker till 24 bullar), på mitten (12), på mitten (6) och på mitten igen. Rulla ut en bit till en längs som delas i tre delar. Rulla varje del till en längd med smala ändar, rulla dem åt var sitt håll till "snäckor". Lägg på bakplåtspapper på plåt och stick ner ett russin i varje "snäcka". Låt jäsa 15-20 min och tryck ner russinen igen. Pensla med ägg och grädda i 250¤ ca 10 min.

Tomtesmyg


Lite lussekatter till bakade vi på morgonen. Suncica kom in med vinster till tipspromenaden och lite överblivet godis. De färdiga godispåsarna kommer senare.

Nu har vi varit på 11:an och hämtat muggar, skedar, hushållspapper och lite annat vi behöver inför kvällen.

Men vi hittar inga ficklampor och inga marschaller! Vi har ju brukat att spara från år till år. Marschaller är ju i och för sig en förbrukningsvara men jag som är snålast i världen brukar ta till vara. .....och ficklamporna, visseligen någon färre för varje år men ett 15-tal var det säkert förra året. Antingen har vi lagt dem på ett säkert ställe annars har de av misstag hamnat i soporna eller så.

måndag 3 december 2007

Glädjebesked

I dag fick Unni och hela Trasten ett glädjebesked: Unni får jobba kvar vilket betyder att Trastenverksamheten lever åtminstone ett drygt år till.

Senare kom ett glädjebesked till: Barnet, som var utvisningshotad, har fått uppehållstillstånd!!! Det finns nog människor på migrationsverket, trots allt!

En man kom in med ett par fakturor som han inte hade pengar att betala.
"Jag får pengar om två veckor, då kan jag betala." Jag rådde honom att ta kontakt med företagen och förklara.
"Hjälper du mig?"
"Du klarar det själv, du har ju förklarat för mig!" Efter lite diskussion hjälpte jag honom att ta fram telefonnummer (fanns inte på fakturan!) och han ringde!!! Den andra fakturan var från ett företag i samhället så han bestämde sig för att gå dit och prata.

Det måste vara jobbigt att vara utan pengar men säkert ännu jobbigare att inte klara att ringa och be om anstånd. Nog tyckte jag att han höll huvudet lite högre när han gick än när han kom.

Annars har dagen varit lite seg. Unni var trött efter flytten och allt nytt och därtill förlovning!!! Jag var trött efter min resa till Stockholm och Tollare där jag fick försöka sova med ett susande varmvattenrör precis vid örat.

I övrigt har det varit förberedelser inför Tomtesmyget i morgon. På morgonen handlade jag till lussekatterna - det blev så småningom drygt 200 st. Suncica kom in och vi gick igenom vad annat som skulle handlas. Korpen kom upp med grejer.

Eftersom det var första advent i går plockde vi fram stjärnor och ljusstakar. Som alla andra år blir det letande efter förlängningssladdar, timers och - hur var det nu vi gjorde? När vi snyggt och prydligt fått upp stjärnorna i köksfönstret kom vi på att vi kanske skulle byta gardiner också.

Ljusstakarna i klassrummet krävde ommöblering bland krukväxterna. Efter diverse plockande fram och tillbaka hade alla växter fått fönsterplats igen.

Dagen avslutades i lätt kaos. En kvinna hittade inte sina nycklar. Vi letade överallt och uppmanade henne att leta i sin väska och andra ställen. Till slut hittade hon dem - i sin egen ficka!!!!
När vi gick hem lyste stjärnorna i köksfönstret.

torsdag 29 november 2007

Typisk november

I dag är det en typisk novemberdag, molnen hänger på trädtopparna, luftfuktigheten är hög och den svaga solen orkar inte tränga ner till jorden som blir mörk och kall.

Ett glatt besked kom i morse - det kanske ordnar sig med fortsättning för Trastenverksamheten!!! Det är möte i morgon men enligt chefen ser det betydligt ljusare ut nu än i förra veckan.

Medan jag satt vid symaskinen och försökte byta en dragkedja satt en man bredvid och tränade svenska. Det blev lite förvillande när presens och imperfekt presenterades som "i dag och i går" för verbet gå som ju i presens heter går.

" Hej mamma!" Ett glatt rop hördes från hallen. En av våra tidigare trogna gäster tittade in.
" Jag vill bara hälsa. Jag jobbar och är bara hemma på lunch. Jag kommer in och pratar i nästa vecka."

En annan kille kom in och behövde hjälp att kontakta Bilbesiktningen. Han har bytt bil och hade nu fått kallelse till besiktning på den gamla. Han behövde också få hjälp att tolka ett brev från försäkringsbolaget.
"Visst står det att jag ska få tillbaka pengar? Det står ju att de har satt in pengar till mig den 22 men det har inte kommit in på mitt konto."
"Jo, och de borde ju ha kommit in nu om kontonumret stämmer. Kolla en gång till annars hör med banken."

Hyresgästförenigens ordförande och jag går igenom inför Tomtesmyget på tisdag. Hur mycket behöver vi, vem ska handla vad ..........

onsdag 28 november 2007

Överklagande

I dag är det en kall och klar morgon. En snabb runda in på Kvantum för att handla lite - men naturligtvis glömde jag köpa saffran!

Jag hade knappt kommit in i lokalen när dagens första besökare kom. En man ville ha hjälp att skriva ett överklagande till Migrationsverket. I handlingarna fanns noga angivet hur man överklagar så det var snabbt gjort.

En man ville ha kontakt med CSN.
"Varför ska de skicka detta till Kronofogden? Jag har inget jobb och kan inte betala nu."
Jag försökte förklara:
"Då måste man meddela CSN, prata med dem och söka anstånd. Det går inte att bara låta bli att betala."
Vi ringde upp och efter ett kort samtal blev det bestämt att han skulle få en ny räkning för december och sedan görs en ny avbetalningsplan. Då får han ta ställning till om han ska söka anstånd, helt eller delvis.

På eftermiddagen gjorde vi "flyttgröt" dvs en tårta till Unni. När vi hade stängt på Trasten köpte vi blommor och åkte till henne. Hon visste att jag eventuellt skulle komma förbi men blev lätt chockad när vi stod ett helt gäng utanför dörren.

Hon visade glatt runt oss bland kassar och kartonger och fixade kaffe. Eftersom hon inte packat upp kaffeservisen dukade hon med udda muggar och assietter men tårtan smakade bra ändå. Det blev många glada skratt runt bordet och Unni plockade till och med fram dragspelet och drog ett par låtar.

tisdag 27 november 2007

Saknad

Det märks att Unni inte är här; det blir en massa spring fram och tillbaka.

På förmiddagen hade vi kontakt med migrationsverket igen och skrev ett litet brev till dem. Hoppas allt går vägen!

I dag googlade vi på barnaga och fick fram att 1958 förbjöds aga i skolan och 1979 kom den mer omfattande och strängare lagen som förbjöd all form av att aga barn även i hemmet.

En man behövde hjälp att betala sina räkningar eller egentligen bara moraliskt stöd. När han var klar frågade han "Hur vet jag att det är betalat?"
När han skulle logga in igen för att se kontoöversikten blev han lite stressad och lyckades slå fel kod flera gånger och dosan låste sig. Det blir bara att gå till banken igen och få en ny. Nu var ju allt betalat och kontot tömt så det är ingen brådska.......

Dragkedjor är ett litet elände. Det är av allt att döma inte meningen att de ska gå att byta. Efter mycket slit på förmiddagen fick jag väck den gamla i en jacka och när den lille killen som äger den kom och ville ha den hade jag bara hunnit sy i den ena sidan. När han kom tillbaka en stund senare kunde han få sin favoritjacka!

Lapparna till Tomtesmyget är klara så vi kan skicka ut Laila att sätta upp dem. Så återstår det att baka lussekatter också........... och göra tipsfrågor.........

Ett (tomte?)skärp har jag kortat av, sytt ihop en söm i en klänning och en i ett par byxor samt övervakat ytterligare två som betalat via internet. En som ville ha en ny blus lagad skickade jag tillbaka till affären. Hon kom sedan och berättade att hon fått en ny!!!

Lite lussekatter utan saffran och två tårtbottnar blev det också innan dagen var slut.

måndag 26 november 2007

Unni flyttar

Måndagsmorgon utan Unni - hon har semester tre dagar för att flytta. Det är ingen lång flytt, bara till grannhuset så hon har inte tänkt att packa ner så mycket utan springa fler gånger mellan husen. Hon hade redan börjat med en del i förra veckan så det ska nog gå bra!

Mannen som väntade besked från Migrationsverket kom in och tyvärr hade jag inget annat besked att ge honom än att han får vänta ytterligare ett tag. Man håller på att arbeta med ärendet som inte är klart ännu.

En tidningsartikel om en kosovo-albansk fest ledde in till diskussioner om Balkans historia och varför så många albaner bor utanför Albanien. Efter lite sökande på nätet hittade vi omfattande upplysningar.

Campylobakter och heliobakter googlade vi också på efter samtal om vinterkräksjuka och andra magbesvär.

En man kom in för att få stöd när han skulle betala räkningar på nätet.
"När ska det betalas?"
"I morgon."
När han sedan ska godkänna visar det sig att det inte finns pengar på kontot.
"Men jag får pengar i morgon, i morgon finns det."
Då finns det två möjligheter: att skriva in datum som måste ligga två dagar fram i tiden, onsdag och då har mottagaren pengar på torsdag eller att han kommer in och godkänner de inlagda betalningarna i morgon och mottagaren får pengarna på onsdag.
Efter lite språkförbistring kommer vi överens om att det är bäst att han kommer i morgon så gör vi ett nytt försök då.

På affischerna om Tomtesmyg som vi fått från Korpen saknades uppgift om plats för start och mål så jag fick skriva kompletterande lappar och klippa och klistra. En tjej från Hyresgästföreningen ska sedan klistra upp dem i trappuppgångarna.

torsdag 22 november 2007

Bullbak igen

Torsdagen inleddes med att en man behövde hjälp att kontakta Migrationsverket. Han hade ett direktnummer så vi hamnade inte direkt i telefonkö men vi fick inget svar. Efter en stund svarade växeln med beskedet att den vi sökte inte fanns där. Eftersom man ibland kan få svar av någon annan om man bara har ärendenummer så försökte vi så - utan framgång. "Han finns här i morgon, återkom då!"

Jag antecknade nödvändiga uppgifter och lovade mannen att ringa hemifrån och återkomma eller alternativt ringa på måndag.

En kvinna kom med blanketter och behövde hjälp att fylla i. Hon hade nödvändiga uppgifter och klarade det mesta själv, behövde bara moraliskt stöd.

Till eftermiddagskaffet bakade jag grahamsscones. Eftersom jag bakat likadana hemma på onsdagskvällen gick det snabbt och lätt. Det blev mycket uppskattat!

En tjej som "beställt" bullbakning kom med sina ingredienser och vi satte igång. Jag mätte upp och förklarade och hon rörde. Jag tog några avslutande tag med sleven och så fick degen stå och jäsa en stund.

När det blev dags att baka ut den turades vi om att kavla, breda på margarin och strö över kanel och socker. "Pappersbullar eller knutar?" Det skulle vara knutar så vi vek degplattan på mitten och skar strimlor som formades enligt önskemål. Tjejen var snabbt med på noterna och det gick fort att baka ut degen till ett 80-tal bullar. Ett ägg vispades upp med lite mjölk och så fick hon "måla" bullarna. Rejält med pärlsocker la hon också på.

En kvinna kom och lånade datorn för att kunna betala räkningar.

Lite provsmakning av bullarna hann vi med innan det var dags att stänga och gå hem. En bar stolt en stor bricka med varma bullar............

onsdag 21 november 2007

Problemfylld onsdag

Dagens personalmöte blev en allt annan än munter tillställning. Af har meddelat att det inte finns möjlighet att förlänga Unnis anställning på samma villkor, kommunen har inte avsatt de pengar som då kommer att fattas och chefen meddelar att jag inte får jobba ensam (mer än i undantagsfall).

Vad händer då??? Nedläggning av verksamheten? Flytt till Amo? - är inte det samma sak?

Unni rusade iväg till Af men det var ingen som hann lyssna så mycket på henne. Socialnämndens ordförande fick också ett meddelande.

Nu hann vi inte gräva ner oss för det är fler som har problem. En man hade fått ett obegripligt brev från Kronofogden som han behövde ha hjälp att tolka. En annan man hade ett liknande problem med Polisen som avsändare. Kanske måste vi hjälpa till med överklaganden en annan dag.

Vi hade fått svar från diskrimineringsombudsmannen med uppmaning att göra en formell anmälan. Vi letade upp formulär på nätet och fyllde i efter bästa förmåga och skickade iväg. Det var ett ganska omständigt sätt att fylla i papper på.

Ett par dragkedjor skulle sprättas bort för att ersättas med nya. Gardiner skulle mätas till och klippas; de hade redan legat länge eftersom annat kommit emellan och ägaren inte riktigt bestämt hur det skulle vara.

En kille kom in och behövde hjälp inför ett matteprov. Han kände att han inte hade fattat riktigt hur man multiplicerar, dividerar och avkortar bråk. Nu gällde det att damma av mina gamla mattekunskaper så att jag skulle kunna förklara. Efter en stunds gemensamt funderande och läsande klarnade det för oss båda.

Medan jag ägnade mig åt annan problemlösning jobbade han vidare själv. När han gick såg han betydligt gladare ut och verkade full av tillförsikt. Kanske kommer han in och räknar en stund i morgon också.

Vid vårt försenade eftermiddagskaffe kom en glad överraskning - Anneli hälsade på!

tisdag 20 november 2007

Hektisk tisdag

Redan på väg till Gislaved fick jag veta att jag var efterlängtad. En kvinna ringde och frågade när vi öppnar för hon ville ha hjälp. Hon hade skoluppgifter som hon skulle renskriva och även komplettera något från nätet.

Efter lite morgonfika satte vi oss vid datorn för att leta uppgifter som hon behövde i sitt skolarbete. Vi hade inte suttit länge när en man ville ha hennes hjälp att förklara ett problem för mig. Hon fick leta vidare själ medan jag telefonledes försökte hjäpa mannen i hans trångmål. Det lyckades inte så bra men vi får göra nya försök i eftermiddag.

Då och då blev jag kallad till datorn för att assistera eller förklara. En kvinna behövde hjälp att betala via internet och en annan att kolla en betalning som var gjord på internet.

Ett syskonpar hade bett att få hjälp med att baka bullar och kom med ingredienser. Vi satte degen och samtidigt hade vi folk vid tre datorer som behövde hjälp. Under tiden sydde Unni och assisterade våra två läxläsare. Ytterligare en kom och behövde hjälp med blanketter. Nästan alla hade barn med sig som lekte på golvet i det största rummet.

Ytterligare någon kom med mindre akut behov och insåg att det fick vänta till en annan dag.

Nåväl, även om vi körde huvudet i väggen i något ärende så fixade vi endel ....... och bullarna blev klara och lyckade!!!

måndag 19 november 2007

Elände

Veckan började på sämsta tänkbara sätt med bara bekymmer och elände.

Ett barn hade fått besked om avvisning. Förhoppningsvis är det "bara" byråkratiskt krångel och inget som kommer att verkställas men det är nya papper som ska fram, kvitton ska skickas etc.

En man väntade besked från Migrationsverket. När vi fick kontakt efter massor av val och lång telefonkö fick vi veta att beslut var fattat och skickat till honom i förrra veckan. Eftersom han inte fått någon avi följde jag med honom till Kvantum för att fråga efter försändelsen. Mycket riktigt, där fanns den så han kunde kvittera och få den. Tyvärr var beslutet inte det önskade! Det finns möjlighet att överklaga..........

torsdag 15 november 2007

Budgetfullmäktige

I dag klubbas kommunens budget för 2008. Vi har planerat att gå dit och några verkade vara intresserade att följa med i eftermiddag.

Överdragsbyxorna är klara. Det blev lite pyssel med att få ihop foder och yttertyg och därefter anpassa snölåset men jag tror det blev OK.

Det hämmar sig att ta genvägar. I går kortade vi två par panelgardiner och i stället för att mäta uppifrån och ner mätte vi bara biten vi klippte bort. I dag fick vi tillbaks dem för de var olika långa. Nu är det ju inte så mycket arbete med paneler så det var snart fixat.

Klockan och tidsangivelser ställer till endel problem. Kvart i och kvart över är inte så lätt att få kläm på. Vi tränade hårt med en man och till slut gick det riktigt bra. En trasig klocka var till god hjälp - man ska aldrig slänga något!

Efter lunch gick vi till kommunhuset för att lyssna på budgetfullmäktige. Våra två eftermiddagselever följde med och lyssnade intresserat.
-"Han pratar ju om skolan Bestämmer han över skolan?" frågade den ena när kommunalrådet Nicklas Palmgren gjorde ett inlägg.
Jag fick försöka förklara hur det fungerar med facknämnder, kommunstyrelse och fullmäktige.
Det tål nog lite mer genomgång i nästa vecka!

När det började bli kaffedags gick vi tillbaka till Trasten med planer att återvända lite senare. Därav blev intet för väl tillbaka var vi eftersökta och resten av eftermiddagen gick i rasande fart.

Killarna kom och ville ha lite hjälp med telefon. En kvinna behövde hjälp att kontakta Skatteverket per telefon och sedan med att skriva ett brev dit. Sprätta och sy i dragkedjor.
...... och plötsligt var klockan över sex.

onsdag 14 november 2007

Ostkakans dag

På personalmötet i dag pratade vi mycket om hur vi ska integrera våra besökande i svenska traditioner främst med tanke på julen. Vi är väl lite extrema i Trastenverksamheten, vi firar allt! Naturligtvis firar vi de stora helgerna jul, påsk, pingst och midsommar men även andra dagar som Valborg och Kanelbullens dag.

I dag den 14 november är det Ostkakans dag så jag tog en runda in på Kvantum och köpte ostkaka på extrapris. Lite sylt och grädde blev det också så det blir lite extra till fikat.

Tyvärr var språkverksta´n på biblioteket i dag och vi var på möte så det blev inget förmiddagsfika.

Det verkar vara säsong för att söka bostadsbidrag. Den ene efter den andre kommer med sina blanketter och behövde hjälp att tyda vilka upgifter som ska fyllas i.

Till eftermiddagskaffet blev det åtgång på ostkaka. Först var vi ett gäng kvinnor som fikade. När vi var nästan klara kom ett gäng större killar för att kolla internet och låna telefonen för att ringa på jobb. Naturligtvis blev även de inviterade till att fira Ostkakans dag. Så kom ytterligare en och han var väldigt tveksam till ostkaka men accepterade en liten bit med sylt och den sista klicken grädde. När han väl hade smakat ville han gärna ha mer!

Det märks att vintern är här: i dag har vi blivit ombedda att korta ett par överdragsbyxor, som förmodligen var ärvda eftersom de var mycket för långa och slitna i nedkanten. Ett par vinterjackor ska vi också byta dragkedjor i.

Med hund


När jag kom hem på tisdagskvällen var Lasse och hämtade vår nya familjemedlem Tudor. Vi har alltså blivit med hund.


Jag har aldrig levat med hund så det blir en ny fas i livet. Undrar om jag hinner jobba? Nu på morgonen har jag varit ute med honom två gånger och ändå fått torka både kiss och bajs.


Men han är ganska söt...

tisdag 13 november 2007

Snö och halka

För första gången i höst var bilen snötäckt när jag skulle till jobbet. Vägen till Reftele var täckt av det tunna snölagret åtkört till is så det fick gå lite långsammare än vanligt.

Kanske var det det lilla snötäcket som gjorde att Unni började fundera på julgardiner. Vi tittade på ett tyg och plockade fram våra gamla för att kombinera och fundera på vad som blir bäst. Ska vi ha kantband? Ska det bli längder eller kappa eller både ock? Hur gör man för att få ut så mycket som möjligt och inte slösa med tyget? Frågorna är många men ännu är det ingen brådska.......

Ett par kom in och ville låna en symaskin för att sy lite. Allt var inte så enkelt men med lite assistans av Unni fixade det sig till belåtenhet.

En man behövde hjälp med att leta jobb. För att underlätta registrerade vi honom på Arbetsförmedlingens hemsida. Det är många uppgifter och frågor som ska besvaras men efter en stunds gemensamt arbete fick vi till det.
Sedan återstod att leta jobb. Önskemålet var ett jobb i Stockholm men utan körkort och arbetslivserfarenhet var det inte så mycket att välja på: tre månaders nattarbete som klottersanerare och lite annat.

Sent på eftermiddagen fick vi besök av fd riksdagsledamoten Margareta Andersson som numera arbetar för Companion. Hon var här i Gislaved för jobbets räkning och passade på att göra ett återbesök hos oss. Hon har hälsat på oss i vår verksamhet flera gånger under sin tid i RD, senast i valrörelsen 2006.

Äppelkaka

Det har varit mycket blankettarbete den senaste tiden; blanketter till försäkringskassan, migrationsverket, CSN, a-kassan osv. Det är inte alldeles enkelt att fylla i, särskilt om man knappast kan läsa alls och att då förstå sig på den krångliga byråkratsvenskan i blankettanvisningar blir oöverstigligt men med lite hjälp brukar det mesta ordna sig.

En kvinna kom in med några äpplen som legat länge och blivit för mjuka för att vara goda att äta. Eftersom jag är känd för att ta till vara det mesta var det naturligt att ta med dem hit och så fick vi en äppelkaka till eftermiddagskaffet.

Enkel äppelkaka

Sätt ugnen på 175¤
Smöra en pajform och strö i ströbröd.
Skala 2-3 äpplen och skär i tunna klyftor.

2 ägg vispas med
2 dl socker
50 g smält margarin och
2 dl vetemjöl blandas ner

Häll smeten i formen och bred ut den. Stick ner äppeklyftorna i ett vackert mönster. Sätt in i ugnen och grädda ca 30 min.
Servera gärna med lite vaniljsås till.

onsdag 7 november 2007

Diskriminering

Onsdagen började med att jag försökte lägga in bilderna från Elmia-besöket här på bloggen hemifrån. Det fungerade inte riktigt som vanligt och jag blev osäker på om det lyckades.

Då ringde Christina och efterlyste bussnycklarna. När jag hämtade bussen kollade jag särskilt vilken tid bussen var bokad på onsdagen så att vi skulle kunna lämna nycklarna i tid. Nu fick jag jaga på Unni lite extra men det ordnade sig.

Väl på jobbet skyndade jag mig att sätta på datorerna för att kolla om jag hade lyckats med bilderna. Jo, de låg där men något skumt var det för när jag skulle redigera och skriva text försvann en.

Så fort eleverna började droppa in blev det jubel vid datorn. Senare fick jag tillsammans med killarna berätta för June och tjejerna om vad vi hade varit med om, visa mässkatalogen, förklara, skriva ord på tavlan ......

Tjejerna berättade i sin tur om sin utflykt till Borås.

En kvinna kom in och kände sig diskriminerad av en arbetsgivare. Efter att ha gått igenom vad som hade hänt skrev vi ett brev till DiskrimineringsOmbudsmannen. Nu är det bara att vänta på besked om nästa steg.

Några killar kom in och ville ha hjälp att hitta telefonnummer för att ringa och söka lägenhet i en annan kommun.

En kille klagade på sina kalla händer och jag använde mina kunskaper i taktil stimulering och masserade hans händer. Till en början var han lite reserverad och avvaktande. När jag hade gjort den ena handen och börjat på den andra ringde telefonen och jag var tvungen att avbryta.
När jag så kom tillbaka satt han och stirrade på sin hand som han omväxlande öppnade och knöt.
-"Vad har du gjort med min hand, jag känner inte igen den. Det brukar knaka i den men det gör den inte nu."
Jag fortsatte och avslutade med att massera ansikte och hårbotten. När jag var klar satt han en stund alldeles tyst och stilla innan han sprack upp i ett stort leende.
-"Detta skulle du kunna ta betalt för!"

Han och hans kompis konstaterade att efter en sådan omgång skulle man kunna sova skönt. Får de om de kommer tillbaka någon dag när vi jobbar länge.

I övrigt förflöt eftermiddagen med lite sömnad och läxläsning. En kjol som behövde utökas drygt 20 cm i midjan för att passa ägarinnan avböjde vi att försöka göra något åt. Kanske kan någon annan i bekantskapskretsen ha den utan så stora ingrepp.

Elmia

Nu har Underleverantörsmässan börjat på Elmia i Jönköping och tisdagen var vikt för ett besök där. Detta är årets aktivitet "bara för män" men June och Unni bestämde sig för att ta med tjejerna till Borås så det blev lapp på dörren.

Nu blev vi lite färre Elmiaresenärer än beräknat eftersom en blev sjuk och en var tvungen att gå med sitt lilla barn till vårdecentralen.




I entrén till mässan stod en ny Volvo och en av killarna utnämnde den genast till sin.



Vi gick in i hall A och jag pekade ut företag hemifrån och berättade lite om vad de tillverkar. En stor skylt informerade om att några var från Smålandsstenar.












En av killarna hade varit med förr och vet hur man gör: Visar sig lite intresserad av någon sak eller broschyr och blir genast erbjuden pennor, godis, chips, frukt eller någon liten sak.


I en annan hall hittade vi Gnosjöregionen där många företag hemifrån delade på utrymmet. Vi småpratade lite med några representanter och fick lite mer grejor.




På flera ställen fanns olika tävlingar. I en monter räknade vi stygn i ett jubileumsmärke av tyg för Volvo.

Hos ett annat företag kastade vi pil. Jag var först ut och jag som vanligtvis inte ens brukar träffa tavlan satte första pilen i Bulls eye och fick även hyfsade poäng på de andra två.

- "Du leder efteremiddagens tävling!"

-"Vad vinner man?"

Kvinnan i montern pekar på den flaska whiskey - "Den där"

-"Kommer aldrig på fråga, vinner jag ska jag ha något annat" svarade jag med eftertryck.


Nu blev det inte aktuellt eftersom en av killarna tog pilarna, kastade och ..... tavlan visade 79 poäng! Efter kontrollräkning fick vi lämna telefonnummer om resultatet skulle stå sig i de ytterligare två timmar tills segraren skulle koras.


Men ingen ringde så även han slapp flaskan.




Att gå på mässa blir lite tröttsamt så vi fick ta en vilopaus.


Så småningom avverkade vi även den fjärde hallen men då hade intresset och pennbehovet mattats och vi var inte lika diciplinerade att gå gata upp och gata ner så vi missade säkert en hel del.

Jönköpingbesöket avslutades på McDonalds. Två av killarna var lite tveksamma till en början men jag förklarade att det finns både fisk och kyckling och så föll de till föga. Mätta och belåtna kunde vi sedan återvända till Gislaved i skymningen.

Efter att ha parkerat bussen vid Socialkontoret åkte jag upp till Trasten där det var alldeles mörkt i vår lokal. Tjejerna hade tydligen inte kommit tillbaka.

Jag gick in och plockade upp våra picnic-rester, sköljde tevekannan etc. Då kom Unni in genom dörren. De hade också haft en trevlig dag och vi tog varsin kopp kaffe och berättade för varandra. Det var nära till stängningsdags och ingen annan hade upptäckt att vi var tillbaka.

tisdag 6 november 2007

Helgen

Helgen tillbringade jag med min man i Stockholm. Vi gick en massa på sta'n, handlade födelsedagspresenter och började handla lite julklappar.


Huvudmålet för Stockholmsbesöket var Chinateatern och Lena och Orup. En jätterolig show med många "gamla godingar".


Vi passade också på att besöka lille Bile med familj. Nu var han nästan tre månader och jättesöt och pratsam.

Mera rulltårta

På torsdagsförmiddagen testade en man och jag ett nytt brödrecept, Clivias oknådade bröd. Det såg fint ut och jag föreslog att vi skulle göra en variant med grövre mjöl. Det blev också bra!

På eftermiddagen kom en annan kvinna och ville baka en rulltårta. Hon hade ingredienser och ville absolut ha grädde och jordgubbssylt som fyllning. Jag förklarade för henne att det kan bli lite svårare att rulla ihop den då eftersom kakan måste bli helt kall innan den fylls annars smälter vispgrädden.

Vi bakade kakan och då fick vi iden att vi skulle välta upp den på kokos. Fram med stekpannan för att rosta kokosen för att ge den extra god smak. Vi passade noga så kakan inte blev för hårt bakad och sedan satte vi ut den på balkongen att kallna.

Undet tiden vispade vi grädden och tog i lite vaniljkrämspulver för att få den lite fastare. Lite frusna jordgubbar hämtades ur frysen för att bidra med lite extra kyla.

Det gick riktigt bra att rulla ihop tårtan och kokosen, som nu kom på utsidan, gjorde att den såg festlig ut.
-"Det skulle vara fint med lite chokladdekor på!"

Sagt och gjort, vi gjorde en liten strut av smörpapper, fyllde med några småbitar choklad och värmde försiktigt i micron. Det var lite knepigt att att få chokladen jämt smält, inte rinnande och inga klumpar men vi fick till det i alla fall.

Mellan varven hjälpte jag en kvinna att skriva till migrationsverket och en annan hjälpte jag med blanketter till Försäkringskassan.

Torsdagen avslutades med tårtkalas...........

Rulltårtor

Onsdagseftermiddagen gick i tårtornas tecken. En kvinna skulle få besök och behövde en tårta. Hon kom tidigt med ingredienser och Unni hjälpte henne att vispa tårtbotten.

Jag var upptagen med att hjälpa en man att betala via internet. Han lärde sig i går men kom tillbaka för att träna.

På eftermiddagen, när tårtbottnen hade kallnat skulle vi göra fyllning och dekorera. Då blev Unni inspirerad och ville baka en rulltårta. Hon bakade en ljus botten och gjorde en chokladkräm som fyllning. Sen blev hon mallig och snål så vi fick knappast smaka - men den var jättegod!

Inspirationen höll i sig och vi bakade ytterligare en rulltårta och fyllde med barnmat. Den blev också god.

tisdag 30 oktober 2007

Höstutflykt

På väg till jobbet hämtade jag minibussen på soc. I dag skulle vi åka till Store Mosse Nationalpark och Naturum tillsammans med Junes grupp.

Uppe på Trasten hade Unni brett smörgåsar och kokat kaffe. June och jag hade tagit med oss ryggsäckar som packades omsorgsfullt. Ett par stor kikare tryckte vi också ner.

Snart började förväntansfulla elever samlas. Alla kom så det blev fullsatt i bussen.



Vår första hållplats blev parkeringen vi Östra Rockne. Ryggsäckarna fördelades och vi började vår vandring.




Vi tittade på informationstavlorna och bestämde oss för att gå handikappleden ut till Svartgölen.






Vi som var där i somras konstaterade att blåbären var slut.



Vi gick stigen genom skogen under glatt samspråk. När vi kom till spången ut över den öppna mossen hördes ett rop: "Oh, det ser ju ut som Somalia!"
Det är inte första gången som någon får Afrika-feeling när vi kommer ut på mossen!






Ute vid Svartgölen dukade vi upp vårt fika. Det var typiska utflyktssmörgåsar med stekta ägg och det var grahamsbullar med ost, det var kaffe och te så det var bara att välja.



Svartgölen låg spegelblank och med kikarna kunde vi se vad som fanns på andra stranden. Tyvärr fanns det inga fåglar att kika på.



"- Tio kronor!"

En av våra deltagare tyckte att allt var så fint och tyckte att vi kunde ta lite betalt för kaffet, för mjölken, för utsikten, för att gå på spången, för att gå av spången......









En annan var mycket fascinerad av allt vatten och kände på det både i gölen och vid sidan av spången.







På vägen tillbaks skulle vi testa ekot men det blåste för mycket motvind så det gick inte så bra. När vi närmade oss skogen gick det lite bättre och alla ropade Ho-ho. Då dök det upp två danska familjer i skogsbrynet - och de såg lätt förskrämda ut............























Så smånging om kom vi tillbaks till bussen - i alla fall nästan alla..............






Inne på Naturum måste vi ju naturligtvis klappa björnen. Det blev kö av alla som ville klättra upp på stegen och känna på björnen.





















Då kom en man och berättade att en älg var synlig ute på mossen. Han hade ställt in en av de fasta kikarna så att man kunde se den där den låg och betade.

Till en början såg vi mest öronen som rörde sig där den låg bland björkbuskarna och vi turades om att försöka upptäcka den.

Plötsligt reste den på sig och vi fick se den i sin fulla glans. Det var en ganska stor tjur med enkla horn. Då blev trängseln stor runt kikaren.






En mysig brasa sprakade inne på Naturum och de som inte klättrade upp till den "riktiga" björnen kunde gosa lite med nallarna från barnens björnide.







Tillbaks på Trasten igen var det ett och annat att ta tag i.
Lite nya övningar med internetbetalningar - vi började från början med att logga in, fylla i bankgironummer, hämta företagsnamn, fylla i summa, OCR-nummer, PIN-koden, kontrollnummer med svar ända fram till det sista godkännandet.
"Stopp - gör inte mer! Jag måste kunna själv" Vi avbröt och jag gick ut i köket. Efter en kort stund kom han och hämtade mig. "Är det rätt, blir det betalt såhär?" Det lyste om honom när jag förklarade att det var klart. "Är det säkert att de får pengarna nu? Hur vet de?" Jag försökte förklara och sa att det som kom upp på skärmen var hans kvitto men vi kunde inte skriva ut det eftersom det inte inns någon skrivare kopplad till datorn. Istället noterade jag dagens datum - betalningsdatum på hans faktura.

Skolfoton är en ständig källa till frågetecken. En kvinna kom in och ville ha hjälp, hon hade fått dubbelt upp av en del av sin beställning men en del saknades. Tyvärr hade företaget stängt för dagen men vi skrev ett vasst e-brev istället. Får se om de svarar annars får vi väl ringa i nästa vecka.

Höstlov

Måndagen var första dagen på höstlovet och det märktes: Redan när vi kom var det barn vid dörren och sedan var det kö vid datorerna hela dagen.

När Junes grupp skulle förbereda tisdagens utflykt och behövde tillgång till datorerna blev det protester trots att vi många gånger förklarat att datorerna är främst till för vuxna. Bara när de är lediga får barn använda dem och om någon kommer och har uppgifter att göra måste barnen lämna datorerna.

Nu gick det bra och vi kunde kontrollera öppethållandet på Naturum och se lite hur det ser ut på Store Mosse. Naturligtvis tittade vi på bilden från ett tidigare besök på Naturum.

En man kom in och behövde hjälp att betala via internetbank. Hans dosa var blockerad så det första han fick göra var att gå till banken och hämta en ny.

Han var strax tillbaka med sin dosa och vi kunde börja. Han noterade noga på sitt språk alla klick, alla rutor som skulle fyllas i, vilka uppgifter och var. Det tog en stund innan vi var klara och han blev lite stressad för hans fru kom och hämtade honom eftersom de hade en tid att passa. "Jag kommer med fler räkningar en annan dag!"

måndag 29 oktober 2007

Sopprecept

Här kommer recepten på sopporna vi lagade.

Linssoppa

1 msk olja
3 dl hackad purjolök
6 dl vatten
3 dl hackad potatis
1 dl röda linser
1 buljongtärning
örtsalt, svartpeppar

Fräs purjolöken i oljan. Tillsätt vatten, potatis, linser och buljongtärning. Låt koka tills potatisen är mjuk. Smaka av och krydda med svartpeppar och örtsalt till önskad smak.

Gunvors favoritsoppa

½ purjolök
2 stora potatisar
8 dl kokande vatten
2 buljongtärningar
---
1 burk creme fraiche
timjan

Skölj och hacka purjolöken och lägg den i en stor skål avsedd för micro. Skala och riv potatisarna grovt och lägg även dem i skålen. Häll över det kokande vattnet, koka upp och koka sedan 2 min på full effekt. Rör om, tillsätt buljontärningarna och koka ytterligare 1-2 min eller tills grönsakerna är mjuka.
Vispa ner creme fraiche och timjan. Smaka av, kanske behövs lite mer salt. Värm eventuellt soppan något innan den serveras.

Mått

en deciliter = 1 dl = 0,1 l = 100 ml

en halv deciliter = ½ dl = 0,5 dl = 50 ml

en matsked = 1 msk = 15 ml

en tesked = 1 tsk = 5 ml

ett kryddmått = 1 krm = 1 ml

torsdag 25 oktober 2007

Provanställning

Vår torsdagselev läste flitigt i Metro. Att stava ihop ord går bra men vad betyder egentligen det han läser? Men mina förklaringar ökade läsförståelsen betydligt och han fick förhoppningsvis klart för sig en del kring de häftiga bränderna i Kalifornien.

Efter en kort rast övergick vi till att prata om och laga mat. Jag hade planerat för två varianter av soppor och vi gick noga igenom ingredienserna och smakade och luktade.

Så övergick vi till tillredningen. Vi sköljde och hackade purjolök, skalade och tärnade potatis, tvättade linser, värmde vatten......

Det blev en linssoppa och en potatis-och purjosoppa med creme-fraiche, som är min favoritsoppa.

När vi hade provsmakat ordentligt (ätit upp!) gick vi igenom recepten igen, diskuterade ingredienser och förklarade måttenheter.

En man kom in för att fråga om sitt erbjudna jobb på en restaurang. Vi tog reda på lite om vad facket säger angående arbetstider och ob-tillägg. Vi pratade också om hur ett arbetsschema kan se ut, komp eller övertid mm.

Begreppet provanställning vållade lite huvudbry. Så småningom lyckades jag förklara att det inte betyder att man ska jobba några veckor utan lön.

En god stund tillbringade jag framför datorn tillsammans med en man för att kolla lediga lägenheter i bland annat Värnamo och Halmstad. Tyvärr lyckades vi inget vidare så jag konstaterade att datorn tycker att han ska bo kvar i Gislaved - och fick ett stort skratt till svar.....

En kvinna kom in med lite provsmakning av det hon lagat till middag; en rätt med fisk, makaroner och spenat som smakade jättebra.

Vår bagarkille kom och ville ha hjälp med en tårtbotten. Han skulle göra tårtan färdig själv i morgon. Vi hjälptes åt att mäta och vispa den vanliga "bästa tårtbotten".

Medan tårtan gräddades i ugnen visade jag honom hur man enkelt gör lite äppelmos i micron till fyllning i tårtan.

"Jättefin" kontaterade han belåtet när vi tog den ur ugnen och välte upp den.

En liten äppelkaka vispade jag till och gräddade när det ändå var varmt i ugnen. Det var tre små äpplen som låg i skafferiet och ropade att de behövde förbrukas innan de blev skrumpna.

Då kom en kvinna och ville ha hjälp med några papper till Migrationsverket. Vis av erfarenhet beredde jag mig på att det skulle ta lite tid så Unni fick ta över ansvaret för vårt sena torsdagsfika. Eftermiddagseleverna fick jobba på egen hand en stund.

Det är mycket uppgifter som Migrationsverket vill ha och det är inte helt enkelt att klara ut allt när svenska är ett främmande språk.

Efter en stund tog vi paus och fikade. Unni hade gjort vaniljsås till äppelkakan och det smakade jättebra!

När vi gick hem hade det redan börjat skymma men fullmånen lyste på oss.

Lokalanvänding på AMO

Hur ska lokalerna på AMO användas? Det var fågan på onsdagsmorgonens första möte. Skolan ska flytta ut, konsthantverket upphör, lokalerna i källaren ska inte användas för dagligt arbete. Eftersom vi mer eller mindre officiellt numera tillhör AMO var jag med på mötet för att höra om den nya organisationen.

Möte nr 2 var ett mera ordinärt personalmöte då vi bland annat fick veta att beslutet om vår tillhörighet ännu inte är fattat.

Tillbaks på Trasten hade vi ett eget litet möte om hur vi ska hantera Språkverkstan när June är på möte eller frånvarande av annan orsak. Eleverna blir så oroliga när June inte kommer och de inte har fått information i förväg. Med lite planering och förberedda uppgifter fixar det sig säkert. Problematiskt blir det bara när June, Unni och jag ska på samma personalmöte.

tisdag 23 oktober 2007

Kall och klar

Tisdagsmorgonen var kall och klar, det tog en bra stund att skrapa bilrutorna för att köra till jobbet. Men där blommar fortfarande lobeliorna på balkongen!

Under morgonkaffet ringer telefonen. Det är Suncica som ringer: "Kom in så ska ni få se något! Ta med svampboken!"

Samtidigt kommer två av eleverna. De fryser och undrar om det finns något kaffe. "Det är bra med hett kaffe när det är så kallt."

Vi lämnar dem med dagens tidning och kaffekopparna och springer över till grannen. Där ligger bordet fullt av röd-gul taggsvamp. Efter högläsning i svamboken beslutar Suncica att laga till åtminstone en del av all svampen. Hon skickar med lite papper från Hyresgästföreningen som hon vill jag ska hjälpa henne med och lovar komma in efter lunch.

Unni har lite sömnadsarbete som ska utföras och jag startar datorerna. En skärm vill inte! Efter en stunds resultatlösa försök byter jag med en av datorerna utan internet och får fart på det hela.

En man har fått erbjudande om jobb och vill ha hjälp att tyda ut var. Det är i Ullared och jag försöker övertyga honom om att han klarar att ringa och söka jobbet. Det är en svensk man han ska ringa till och han är mycket tveksam om han klarar det. "OK, jag försöker" säger han till sist.

Suncica kommer och vi går igenom de papper som kommit. Vi diskuterar också nästa års verksamhet även om nuvarande styrelsen säger att det ska avgå........

Våra eftermiddagselever har svåra uppgifter att lösa och det blir mycket diskussioner kring ord och uttryck.

måndag 22 oktober 2007

Gardinsömnad

Direkt på morgonen kom en kvinna som behövde hjälp med nya gardiner. Hon hade köpt ett nytt, stormönstrat tyg som skulle kombineras med ett enfärgat. Tyvärr hade tyget blivit felklippt så det var egentligen förkort och nu var goda råd dyra.

Efter en stunds diskussioner kom vi på en lösning med hjälp av kanalband och skarvning. Det blev en hel del sömmar och "sy och sprätta upp" men till slut blev allt klart. Hoppas bara hon blev nöjd med dem när de kom upp i fönstret. Vi får höra i morgon!

I helgens reklamsändning fanns information om att El-Giganten öppnar i Gislaved - med var? En man ville veta och jag ritade karta.
"Måste jag åka bil eller kan jag ta cykel?"
"Det beror på vad du ska köpa."

Solen står nu lågt och skiner rakt in genom våra fönster i det stora rummet. En stund blev det riktigt gassigt men det är skönt med värme!

Elverket byter mätare för effektivare beräkning av konsumtionsavgifter och de utskickade breven förorsakar huvudbry för vissa av de boende. Vi läser och förklarar så gott vi kan.

Två kvinnor kommer in och vill låna en dator för att skriva ett överklagande.

När barnen kommer på eftermiddagen tar vi fram VN och visar artikeln från Mini-milen och naturligtvis tittar vi även på bloggen.....

lördag 20 oktober 2007

Minimilen -07

I dag avslutades Hälsoveckan för vår del med Minimilen.



Klockan 10 var det bestämt att vi skulle samlas men redan strax efter halv började barnen flockas utanför vår dörr. Under stoj och glam delade vi ut nummerlappar och hjälpte till att fästa fast dem.



Ett tjugotal barn hade anmält sig till oss och med lite förändringar, någon till och någon från, samt föräldrar och syskon blev det en ansenlig skara som tågade iväg från Trasten.



Vi kom i god tid till startplatsen mellan Borgen och Korpens kansli. Klangemyr var redan på plats och spelade medryckande melodier till uppvärmning.



Eftersom det var en kall men solig förmiddag gällde det att hålla sig i rörelse för att inte frysa.



Lite hopp upp och ner på stenmuren vid Borgen och korta ruscher fram och tillbaka till Ängsgatan hjälpte till att hålla kylan borta.



Så småningom hade ca 40 barn samlats och det blev dags för start. Jag fick rycka in och hålla i ena änden av det röd-oranga bandet.


När starten gick rusade alla barn i full fart nerför Köpmannagatan och runt på Dalen. Två varv där och sedan tillbaks upp till målet som var på samma plats som starten.


Eftersom förra årets mål var vid Ryttarvallen fanns det vakter som såg till att alla sprang rätt väg. Nu fanns det också möjlighet för de minsta att bara springa ett varv om de inte orkade eftersom det bara korades segrare, en kille och en tjej.


Vid målet fick alla var sin påse med vattenflaska och lite småsaker. De flesta fick också yterligare utlottade priser.



torsdag 18 oktober 2007

Stavgång

Dagens insats i Hälsoveckan var stavgång med tillhörande fika, som Hyresgästförenigen skulle bjuda på.

Medan jag hade lite svenskträning gick Unni till Suncica och förberedde smörgåsarna. Två fulla fat bars in till vårt kylskåp.

Några män kom in och läste nyheter på Internet. Vi berättade för dem om stavgången och uppmanade dem att delta utan att få något svar.

Till lunch friterade vi några sambuusa och hade på nytt en festmåltid. Jättegott!!!

Vad betyder jack? En man hade stött på ordet i en annons och tyckte inte det stämde med de förklaringar han hittade i sitt lexikon.
-"Jack kan vara ett namn för en man. Man måste se sammanhanget för att veta säkert."
Det visade sig att det handlade om Jack Vegas-maskiner, det vill säga spelmaskiner på en restaurang.

Vi städade av och dukade fram koppar och annat som kunde stå framme medan vi var ute på vår promenad. Sedan samlade vi ihop våra stavar och gick till parkeringen som var bestämd som mötesplats.

Vi blev ingen stor skara men vi gick en ordentlig runda ändå. De härliga smörgåsarna smakade gott till kaffet efteråt.



Grannarna kom in för att få hjälp med ett telefonsamtal. Adam var mycket intresserad av stavarna och gick runt med en och ibland två i lokalen. Stavarna är dubbelt så långa som han så det var lite besvärligt med balansen.




Lille Majid kom också och hälsade på tillsammans med mamma och pappa. Majid är nu 4,5 månad och sitter ganska stadigt. Han har också fått börja att smaka på "riktig" mat som kokta morötter, banan, äpple och päron.

onsdag 17 oktober 2007

Personalmöte

Onsdagsförmiddagen var vikt för personalmöte. Dels skulle vi fira June och Anna som båda har fördelsedag i veckan och dels skulle vi utvärdera ledarskapsutbildningen vi gick på i våras.

Vi träffades på AMO i deras personalrum där det var dukat till födelsedagskaffe. Vi bjöds på en jättegod smörgåstårta.

Vi var ganska eniga om att utbildningen till största delen var gammal skåpmat. Även om det mesta fortfarande äger sin giltighet så ger det ett oproffsig intryck med handkladdade OH-blad och kopior märkta -73. Vi saknade praktiska övningar och andra delar som önskats inför kursen saknades helt. Det finns en del att jobba vidare med!

Eftersom vi meddelat med en lapp på dörren att vi skulle öppna senare i dag var det lugnt när vi kom. När det aviserade klockslaget nåtts kom Junes elever - de hade helt klart kunnat tyda budskapet och ta det till sig.

Några anmälningar till Minimilen har vi noterat i dag och hjälpt en man att kontakta Migrationsverket.

tisdag 16 oktober 2007

Hälsovecka

Denna veckan är av kommunen utsedd till hälsovecka och naturligtvis ska vi och Hyresgästföreningen vara delaktiga. Förmiddagen försvann snabbt med lite spring fram och tillbaka för förberedelser. Unni var inne hos Suncica för att breda smörgåsar till eftermiddagens aktivitet.

Några byxor som behövde kortas av lämnades in. Vi tar dem när vi hinner!

Festrätten Sambuusa, som äts ofta under Ramadan, är många trötta på nu. De görs ofta färdiga och läggs i frysen för att friteras i direkt anslutning till måltider. En kvinna skickade några sådana till oss. Som tur var hade vi en annan kvinna här som hjälpte oss att fritera. De blev jättegoda så vi fick en riktig festmåltid till lunch.

På eftermiddagen blev det rusch inför informationsträffen med Aloë Vera-produkter. Vi städade av lektionsrummet och satte in blommor och fruktfat. Kaffet förbereddes och vi dukade fram på stora bordet.

Gästerna började strömma till. Ett 15-tal damer hade hörsammat inbjudan och bänkade sig. Eftersom vi hade några övriga gäster också uppehöll jag mig i det stora rummet eller vid datorerna och servade.

Starka parfymdofter trängde ut och glada skratt hördes från det andra rummet. Tydlien uppskattades det som presenterades!

Det var knappt att damerna hade tid att dricka kaffe för de var fullt upptagna med att prova krämer, lukta på parfymer, testa tandkräm...

Så småningom var alla belåtna och informatören kunde plocka ihop sina grejor - och vi kunde ta hand om disken....

måndag 15 oktober 2007

Mitt bästa tårtrecept


4 ägg
4 dl socker
2 dl potatismjöl
2,25 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl kokande vatten
----
3 dl vispgrädde
1 burk aprikospuré eller annan barnmat eller sylt eller färska bär
vaniljkräm
vindruvor, strössel etc

Sätt ugnen på 175¤. Smörj och bröa en form som rymmer 3-4 l.
Vispa ägg och socker - länge.
Blanda väl potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och (sikta gärna) rör ned det i äggvispet.
Rör ner mjölet tillsammans med det heta vattnet och häll omedelbart smeten i den smorda formen och in i ugnen med det hela.
Grädda ca 30 min eller tills kakan börjar släppa runt kanten.

När kakan kallnat helt (gärna dagen efter) dels den i tre "skivor". Enklast gör man en skåra runt ned en lång brödkniv, lägg en tråd runt kakan i skåran och dra den försiktigt igenom.

Vispa grädden till fast skum.
Gör en fast vaniljkräm på 2 dl mjölk + snabbpulver till vaniljsås och rör ner en rejäl matsked vispad grädde. Bred denna fyllningen på den understa tårtbottnen och lägg på nästa.
Där breds fruktpurén och den översta tårtbottnen läggs på.
Bred grädde på sidorna och över hela kakan. Dekorera med delade vindruvor + strössel eller jordgubbar eller blåbär eller.......

Efter Eid

Dagens stora snackis var VN-artikeln med bilder från Eid-firandet i Folkets Hus i Gislaved. Även min blogg lästes flitigt.


Annars inledde vi dagen med att göra tårta. Det var Junes 60-årsdag och vi hade förberett med att baka en tårtbotten (bland alla andra) förra veckan. Ut ur frysen med den och efter minimal tiningstid delade vi och fyllde med vaniljkräm och aprikospuré (barnmat).

När killarna kom berättade vi för dem och för säkerhets skull övade vi lite på "Ja, må hon leva" och ett fyrfaldigt leve.



När June kom såg vi till att hon passerade förbi köket där vi höll på att dekorera tårtan med grädde och vindruvor. Då dörren till lektionssalen hade stängts dukade vi snabbt lite festligt och skulle precis ropa på "klassen" när June kom ut i köket och avslöjade oss.

Snabbt hämtade vi resten så vi kunde sjunga och hurra.


Naturligtvis skulle födelsedagsbarnet skåra tårtan och sedan försåg vi alla andra oss också utom diabetikern i gruppen. Han fick hålla till godo med knäckebröd och filmjölksost och vara glad ändå.


Eftersom nu fastan var slut var det första gången som hela gruppen fikade tillsammans. Dagen till ära blev det en ganska lång kaffepaus men lektionen pågick hela tiden med diskussioner om födelsedagar, månadernas namn....


Större delen av eftermiddagen tillbringade jag vid en dator tillsammans med en man som ville registrera sig hos Manpower. Det är många frågor som ska besvaras: alla utbildningar, tidigare yrkeserfarenheter och anställningar, tänkbara sysselsättningar och dito önskade, andra kompetenser, önskad löneninvå, anställningsformer mm, mm. Han var väl förberedd men det tog ändå mycket tid att försöka få in yrkeserfarenheter från hemlandet till svenska formulär.

Till skillnad från förra veckans stress på sömnadsavdelningen var det i dag lugnt. Inte förrän på eftermiddagen kom en kvinna som behövde lite hjälp.