måndag 15 oktober 2007

Mitt bästa tårtrecept


4 ägg
4 dl socker
2 dl potatismjöl
2,25 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl kokande vatten
----
3 dl vispgrädde
1 burk aprikospuré eller annan barnmat eller sylt eller färska bär
vaniljkräm
vindruvor, strössel etc

Sätt ugnen på 175¤. Smörj och bröa en form som rymmer 3-4 l.
Vispa ägg och socker - länge.
Blanda väl potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och (sikta gärna) rör ned det i äggvispet.
Rör ner mjölet tillsammans med det heta vattnet och häll omedelbart smeten i den smorda formen och in i ugnen med det hela.
Grädda ca 30 min eller tills kakan börjar släppa runt kanten.

När kakan kallnat helt (gärna dagen efter) dels den i tre "skivor". Enklast gör man en skåra runt ned en lång brödkniv, lägg en tråd runt kakan i skåran och dra den försiktigt igenom.

Vispa grädden till fast skum.
Gör en fast vaniljkräm på 2 dl mjölk + snabbpulver till vaniljsås och rör ner en rejäl matsked vispad grädde. Bred denna fyllningen på den understa tårtbottnen och lägg på nästa.
Där breds fruktpurén och den översta tårtbottnen läggs på.
Bred grädde på sidorna och över hela kakan. Dekorera med delade vindruvor + strössel eller jordgubbar eller blåbär eller.......