Här kommer recepten på sopporna vi lagade.
Linssoppa
1 msk olja
3 dl hackad purjolök
6 dl vatten
3 dl hackad potatis
1 dl röda linser
1 buljongtärning
örtsalt, svartpeppar
Fräs purjolöken i oljan. Tillsätt vatten, potatis, linser och buljongtärning. Låt koka tills potatisen är mjuk. Smaka av och krydda med svartpeppar och örtsalt till önskad smak.
Gunvors favoritsoppa
½ purjolök
2 stora potatisar
8 dl kokande vatten
2 buljongtärningar
---
1 burk creme fraiche
timjan
Skölj och hacka purjolöken och lägg den i en stor skål avsedd för micro. Skala och riv potatisarna grovt och lägg även dem i skålen. Häll över det kokande vattnet, koka upp och koka sedan 2 min på full effekt. Rör om, tillsätt buljontärningarna och koka ytterligare 1-2 min eller tills grönsakerna är mjuka.
Vispa ner creme fraiche och timjan. Smaka av, kanske behövs lite mer salt. Värm eventuellt soppan något innan den serveras.
Mått
en deciliter = 1 dl = 0,1 l = 100 ml
en halv deciliter = ½ dl = 0,5 dl = 50 ml
en matsked = 1 msk = 15 ml
en tesked = 1 tsk = 5 ml
ett kryddmått = 1 krm = 1 ml