tisdag 4 december 2007

Lussekatter

Här kommer receptet på våra jättegoda lussekatter. Satsen ger 48 st.

250 g margarin
5 dl mjölk
1 pkt (50 g) jäst
2 dl socker
1 ägg
1 påse saffran (eller 1 tsk malen kardemumma)
½ tsk salt
ca 1,8 l vetemjöl
---
russin
ägg + mjölk att penska med

Smält margarin, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i degbunken och lös upp den med den varma vätskan. Mal sönder saffran med lite socker och tillsätt det tillsammans med resten av sockret, ägg, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda lite. Dela degen på mitten (varje halva räcker till 24 bullar), på mitten (12), på mitten (6) och på mitten igen. Rulla ut en bit till en längs som delas i tre delar. Rulla varje del till en längd med smala ändar, rulla dem åt var sitt håll till "snäckor". Lägg på bakplåtspapper på plåt och stick ner ett russin i varje "snäcka". Låt jäsa 15-20 min och tryck ner russinen igen. Pensla med ägg och grädda i 250¤ ca 10 min.