torsdag 29 maj 2008

Recept Mockarutor mm

Kärt barn har många namn brukar man säga och denhär kakan kallas ibland Kärleksmums eller Stockholmskaka men jag har vuxit upp med den under namnet Mockarutor.

4 ägg
4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl mjölk
200 g smält margarin

Glasyr
2 dl florsocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
50 g margarin
2 msk starkt hett kaffe
- - -
kokosflingor

Sätt ugnen på 225¤. Smörj och bröa en stor långpanna.

Vispa ägg, vaniljsocker och socker pösigt.

Smält margarinet och häll i mjölken.

Blanda mjöl, bakpulver och kakao.

Häll mjölkblandningen och mjölblandningen växelvis i äggvispet medan du rör. Häll smeten i långpannan och grädda ca 15 min mitt i ugnen.

Under tiden gör du glasyren. Blanda florsocker, kakao och vanilj och lägg i margarinet. Häll det heta kaffet på margarinet och rör till en blank smet. Verkar den tunn så blanda i lite mer florsocker.

När du tagit kakan ur ugnen så häll på glasyren och bred ut den med baksidan av en sked. Strö över kokos.

Recept Fiskgryta

400-600 g fiskfilé (2-3 pangasiusfiléer)
1 msk margarin
1 msk citronsaft
salt och peppar
2-3 dl djupfrysta ärtor
½ dl grädde
½ dl mjölk + 1 msk vetemjöl
lite skalade räkor
2 msk finhackad dill

Tina fisken så att den kan delas i mindre bitar.
Smält fettet i traktörpanna eller en låg vid kastrull. Lägg i fisken (de tjockaste bitarna underst), salta och peppra, stänk över citronsaften, häll på grädden och lägg i de djupfrysta ärtorna. Låt puttra under lock ca 5 min. Kontrollera att de tjockaste fiskbitarna blivit vita och ogenomskinliga.
Vispa eller ruska ihop mjölk och mjöl och rör försiktig ned blandningen i vätskan mellan fiksbitarna.
Låt koka upp och smaka av. Tillsätt mer salt, peppar eller citronsaft om det behövs.
Strö över dill och räkor och servera. Är räkorna frusna så sätt på locket och låt grytan stå kvar på plattan en kort stund.
Servera med sallad och kokt potatis eller ris.

Inga kommentarer: