torsdag 29 maj 2008

Recept Mockarutor mm

Kärt barn har många namn brukar man säga och denhär kakan kallas ibland Kärleksmums eller Stockholmskaka men jag har vuxit upp med den under namnet Mockarutor.

4 ägg
4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl mjölk
200 g smält margarin

Glasyr
2 dl florsocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
50 g margarin
2 msk starkt hett kaffe
- - -
kokosflingor

Sätt ugnen på 225¤. Smörj och bröa en stor långpanna.

Vispa ägg, vaniljsocker och socker pösigt.

Smält margarinet och häll i mjölken.

Blanda mjöl, bakpulver och kakao.

Häll mjölkblandningen och mjölblandningen växelvis i äggvispet medan du rör. Häll smeten i långpannan och grädda ca 15 min mitt i ugnen.

Under tiden gör du glasyren. Blanda florsocker, kakao och vanilj och lägg i margarinet. Häll det heta kaffet på margarinet och rör till en blank smet. Verkar den tunn så blanda i lite mer florsocker.

När du tagit kakan ur ugnen så häll på glasyren och bred ut den med baksidan av en sked. Strö över kokos.

Recept Fiskgryta

400-600 g fiskfilé (2-3 pangasiusfiléer)
1 msk margarin
1 msk citronsaft
salt och peppar
2-3 dl djupfrysta ärtor
½ dl grädde
½ dl mjölk + 1 msk vetemjöl
lite skalade räkor
2 msk finhackad dill

Tina fisken så att den kan delas i mindre bitar.
Smält fettet i traktörpanna eller en låg vid kastrull. Lägg i fisken (de tjockaste bitarna underst), salta och peppra, stänk över citronsaften, häll på grädden och lägg i de djupfrysta ärtorna. Låt puttra under lock ca 5 min. Kontrollera att de tjockaste fiskbitarna blivit vita och ogenomskinliga.
Vispa eller ruska ihop mjölk och mjöl och rör försiktig ned blandningen i vätskan mellan fiksbitarna.
Låt koka upp och smaka av. Tillsätt mer salt, peppar eller citronsaft om det behövs.
Strö över dill och räkor och servera. Är räkorna frusna så sätt på locket och låt grytan stå kvar på plattan en kort stund.
Servera med sallad och kokt potatis eller ris.

Bak- och matdag

En kvinna hade bett att få veta hur man bakar bullar och hennes man bad att vi också skulle baka en god kaka. Vi hade tittat på recept och fastnat för Mockarutor.

Samtidigt var det torsdag och vi skulle laga mat tillsammans med en eller flera män.

.... och Unni skulle till AMO - men allting ordnar sig.

Först skulle vi naturligtvis läsa här om gårdagens utflykt. Av någon anledning ville inte bilderna ligga still där jag placerat dem men de fanns där i alla fall. En av männen var lite besviken på att det inte var fler bilder på just honom............

Utflykten blev en höjdare och det var många som tittade på bilderna under dagen.

Kvinnan skulle lämna sina barn på dagis först så vi inledde med att laga mat. Vi hade ju fisk kvar av den vi köpte förra veckan så vi skulle göra en annan variant med citron, ärtor dill och räkor som smaksättning och lite ris till.

Vi hade just hunnit börja när kvinnan kom från dagislämningen men hon var lika intresserad av matlagning som bakning så hon hjälpte gärna till vid grytorna. Från början var det bara en man men efter en stund fördubblades antalet.

Snabbt satte vi bulldegen så den kunde börja jäsa medan vi provsmakade.

"Mycket bra! Very delicious! Jättegott!" var omdömena.

Samtalet i övrig kring matbordet rörde sig om barnafödande i Sverige: Hur många barn en svensk kvinna brukar föda? Hur många som mest? Vid vilken ålder? .......

Medan herrarna plockade in i diskmaskinen började kvinnan och jag med Mockarutorna. Därefter tog vi oss an bulldegen medan folk kom och gick i köket. Pappan kom för att ta hand om babyn och sken upp när han såg den färdiga kakan.

När pappan efter en stund hämtat de andra barnen från dagis blev det åtgång på bullarna!

Mannen med ärendet hos Migrationsverket kom tillbaka idag och ville veta igen vad som sagts, om något mer behövdes och hur länge han skulle vänta. Han är verkligen orolig!

Det märks att det snart är slut på terminen. Våra läxläsare pratar hela tiden om prov och test och läser mycket energiskt.

En kvinna kom med ett brev som hon ville ha hjälp med att förstå.

En annan kvinna hade ringt Försäkringskassan och försökt lotsa sig fram med knapptryckningar för att få tala med någon men samtalet hade avslutats med "Tack för beställningen". Nu var hon orolig för vad hon "hade beställt". För att kolla ringde jag upp samma nummer och gjorde likadant. Efter vad jag kunde förstå hade hon beställt någon informationsbroschyr eller blankett - inget farligt.......

Ytterligare en kvinna behövde hjälp att hitta en kontaktuppgift till en myndighet. Den gick lätt att få fram via hemsidan.

Dagen avslutade vi med att göra klart tårtan som vi baka bottnen till i går.

Recept Tigerkaka

200 g margarin
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 msk kakao

Sätt ugnen på 175¤. Smörj och bröa en avlång form eller kransform som rymmer minst 1,5 l.

Rör fett, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten växelvis med mjölken.

Lägg ca 2/3 av smeten i formen och gör gärna en fördjupning i mitten. Blanda kakao i den resterande delen och lägg den sedan i fördjupningen. Rör lite med en kniv eller provsticka så kakan förhoppningsvis blir mönstrad.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 55-60 min.

onsdag 28 maj 2008

Tigerkaka

Väl tillbaks på Trasten blev det snart full fart.

I dag lyckades vi få kontakt med rätt person på Migrationsverket. Svaret blev som förväntat: "Brevet har kommit fram och vi arbetar med det. Det är bara att vänta, vi meddelar när vi fattat vårt beslut."


Även i dag blev det mat- och bakprat. Mamman, som varit flitig gäst de senaste veckorna, är mycket intresserad och vill veta allt.
"Vad är det? Vad betyder det? Hur gör man? Kan man använda....?"


I dag kom hela familjen, även pappan kom efter någon timme. "Vi har inga släktinga här så ni är vår nya familj."

En kvinna som var här för några månader sen när hon var gravid kom för att hämta lite saker hon lämnat. Babyn var inte med så hon fick lova att komma tillbaka en annan dag.

Vår granne som håller på att ta körkort kom och ville ha hjälp att förstå vissa begrepp som överblick och varna.


Hennes lille son var också med så det blev lek och ras på golvet.

En kvinna ville ha hjälp med en tårta och hade köp in vad som behövdes efter mina instruktioner. Vi bakade tårtbotten och ska göra färdigt tårtan i morgon.

Av bara farten gjorde vi även en tigerkaka. Nu hade klockan blivit så mycket så hon fick springa hem och sätta på sin egen ugn, så gjorde vi kakan och hällde i formen som hon fick ta med hem och grädda. Hoppas det gick bra!

När vi gick hem fick vi en pratstund med damerna som varje eftermiddag sitter och fikar ute på grönområdet. Även damen med katten var så pigg sså de var med båda två.




Utflyktsdag

Unni började dagen med att koka kaffe och breda smörgåsar till utflykten. När Språkverksta´ns lärare kom med bussen var allt packat och klart - inklusive muffinsen.

Några av deltagarna undrade om vi inte kunde fika innan vi åkte.......


Vi bestämde oss för att stanna på rastplatsen mitt för Isabergs stugby och fika det första vi gjorde. Vi gick ner mot sjön där stugbyns båtar och kanoter ligger.


Medan vi fikade kommenterade vi båtarna, hur det går till att ro etc. Efter lite prat hit och dit bestämde vi oss för att ringa och kolla vad det kostar att hyra en båt.





För 45 kr får man låna en båt + fyra flytvästar i en timme. Detta var ju synnerligen överkomligt så vi skickade iväg några till stugbyn för att hämta nyckel och flytvästar.






Eftersom vi var 8 pers delade vi upp oss i två omgångar. Jag tog första gänget med tre herrar med mig och kastade loss.
Spelevinken i gänget kom snabbt på hur man vickar på båten och busade en del när vi andra skulle gå i.









Så smånigom hade alla rott lite och vi manövererade oss tillbaka till bryggan där de andra ivrigt väntade på att pröva.
Även de fick prova på roddkonsten och lyckades sedan angöra bryggan.




Vi packade in oss i bussen för att ta rundan till stugbyn och göra rätt för oss - och lämna tillbaka nyckel och flytvästar.






I receptionen fanns en uppstoppad varg som blev livligt beundrad. Dessutom blev vi glassugna - och det var ju lätt avhjälpt!






På den fina lekplatsen lockade vi fram barnasinnet och testade lite olika delar av utrustningen.








När vi skulle åka vidare ville en man absolut få komma upp på Isabergstoppen. Eftersom vårt roddäventyr hade tagit lite tid bestämde vi oss raskt för att hoppa över Ettö och åka upp på berget.



Det är en fantastisk utsikt från toppen!



Halva gänget bestämde sig för att ta vägen ner i den nu gröna skidbacken och vi kom ner samtidigt som de som åkte buss.

Tillbaka till Gislaved åkte vi via Nissafors och Anderstorp för att få lite omväxling och njuta av de många olika gröna färgerna som den ännu späda grönska bjuder på.

Prick 12 var vi tillbaka på Trasten.....

Muffinsrecept

Chokladmuffins med vaniljkräm

2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl flytande margarin (eller 100 g)

Vaniljkräm på 2 dl mjölk

Vi kokade vaniljkräm så vi började med den, det går säkert bra med "snabbkräm" också.
Sätt ugnen på 200¤
Vispa ägg och socker. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Häll mjölk och flytande margarin i äggvispet och tillsätt mjölblandningen medan du rör. Fördela smeten i 12 stora muffinsformar eller 16 mindre. Klicka vaniljkrämen på och grädda ca 15 min i ugnen (har du små formar kan det ta lite kortare tid.

Nya bullar

Tisdagen bjöd på mera bullbak, nya fruklösa kontaktförsök med Migrationsverket och nya sömnadsdiskussioner - och andra diskussioner.

Kvinnan som började skriva jobbansökan på måndagen kom in och gjorde klart. Jag uppmanade henne också att ringa - och det gjorde hon.

En man ville ta lastbilskort. Han sa att han hade kört mycket i hemlandet så han behövde egentligen bara köra upp så jag skulle hjälpa honom att ringa. Efter en stunds samtal och läsande på Vägverkets hemsida insåg han att det krävdes teori också och intresset svalnade.

När vi ändå hade ugnen varm efter bullbaket bestämde vi oss för att baka några muffins till utflykten i morgon. Det blev många som engagerade sig i att diskutera variant, läsa recept och leta ingredienser.

Vi fastnade till slut för en chokladvariant med vaniljkräm i. De blev riktigt lyckade - jättegoda.

En man hade nyligen besökt Somalia och upplevt hur fruktansvärd situationen är omkring Mogadishu. Människorna har flytt ur staden och bor i läger några kilometer utanför utan tillgång till rent vatten, med brist på mat och kläder och i de flesta fall under träd eller bar himmel. Att det nu varit en period med mycket regn gör inte situationen bättre.

Mannen ville nu ha hjälp eller tips på hjälporganisation för ha försöka förmedla förnödenheter. Eftersom jag hade samma fråga för ett tag sedan och gjorde lite efterforskningar då var jag inte särskilt hoppfull. Efter en stunds samtal letade vi upp en adress i Göteborg där det i alla fall verkade finnas en strimma hopp och jag hjälpte honom att skicka iväg ett meddelande med en förfrågan.

Två yngre kvinnor kom in och var mycker bekymmrade över att vi ska försvinna från Trasten. Jag förklarade hur det ligger till med förmodlig flytt till AMO vid nyår men att jag och åtminstone en del av verksamheten ska finnas kvar. De var inte riktigt nöjda med svaret......

Utflyktsbullar

Det märks att det är utflyktstid i skolan nu. Den ena mamman efter den andra kommer och vill ha hjälp med att baka bullar eftersom barnen har önskat det som extra i matsäcken. Kanske ska några bullar också sparas till skolavslutningen.

På måndagsförmiddagen kom en mamma med sina ingredienser. Hon har varit med flera gånger förut genom åren så egentligen tror jag att hon kan men hon ville ha ett ärende för att komma hit.

Att hon varit med tidigare märktes också på att när degen stod på jäsning plockade hon fram ett par byxor som vi hjälptes åt att mäta upp och korta av.

När vi bakade ut bullarna märktes det också en vana, "knutarna" formades snabbt och även penslingen och pärlsockret kom snabbt på plats.

En kvinna behövde hjälp att söka ett jobb. Hon skrev på datorn och sedan hjälpte jag henne att formatera och gav lite tips.

En man och jag gjorde fruktlösa försök att komma fram till en viss tjänsteman på Migrationsverket.

Denna vecka ska Unni vara på AMO ett par timmar varje förmiddag. Det ska nog gå bra men det blir inte så mycket sytt.

Oron för att vi ska flytta börjar sprida sig. När det nu dessutom börjar gå upp för de boende på Trasten att vissa aktiviteter som Hyresgästföreningen tidigare ordnat inte heller blir av när det inte finns någon lokal styrelse blir många besvikna.

fredag 23 maj 2008

Övrigt arbete

En kvinna kom med ett brev som hon inte riktigt förstod. Det innebar bland annat att hon skulle besöka en advokat i Jönköping och behövde då hjälp med vägbeskrivning. Än en gång tog vi hjälp av hitta.se och med hjälp av några kända platser kunde vi förklara vägen.

Det hade varit bråk mellan några som ganska ofta besöker oss. Det innebar att jag har haft ett par enskilda samtal med olika personer men tyvärr har jag inte träffat alla inblandade.

Det är beklämmande att vuxna människor inte ska kunna prata utan det ska gå till handgripligheter. Ideliga bråk stämplar hela gruppen!

Ett par olika överklaganden har skrivits de senaste dagarna och vi har hjälpt till med att fylla i blanketter till CSN. Mannen, som förgäves sökte kontakt med Migrationsverket, fick hjälp med att skriva dit istället.

En kvinna kom och ville ändra gardiner till påslakan och örngott. För den som aldrig sytt är det ofta svårt att förstå hur mycket tyg det går åt till ett påslakan. Det blev mycket diskussioner.
"Men det behöver inte vara så stort."
Det slutade med att hon lovade gå hem och mäta täcket som ska stoppas i påslakanet så får vi se om tyget räcker när hon kommer tillbaka i nästa vecka.

Ett ständig återkommande problem är vad vi kallar engångskjolar. Det är tunna volangkjolar i bomull ofta med spetsinfällningar. Kjolarna är vackra men ömtåliga, det behövs bara att ägaren stiger på fållen i en trappa eller hakar upp sig lite så brister tyget eller spetsen. Det är inte alltid det går att laga det osynligt och ofta sätts vår uppfinningsrikedom på prov.

Flera, både barn och vuxna, har kommit och frågat om det blir någon resa i sommar. Andra har påstått att det ska bli en resa till Liseberg och velat anmäla sig. Efter kontakt med Hyresgästföreningen stod det klart att ingen resa är aktuell så det har bara rört sig om önsketänkande.........

Recept fisk och bröd

Fiskgryta i ugnen

1 liten purjolöl
2-3 hajmalfiléer
1 paket krossade tomater
salt och peppar
ev 1 msk maizena

Sätt ugnen på 200¤. Skiva purjolöken och lägg i bottnen på en form. Lägg på de lätt tinade fiskfiléerna och salta och peppra. Häll över tomaterna och sätt in i ugnen 20-30 min beroende på hur tinad fisken var. Kontrollera att de tjockaste fiskbitarna är vita och ogenomskinliga. Om du tycker att grytan "rinnig" när den börjar bli färdig så strö över lite maizenaredning, skaka formen lätt och sätt in i ugnen en stund till.

Servera med ris eller pasta och en sallad.

Ny variant på torsdagsbröd

3 dl havregryn
5 dl kokande vatten
50 g smör eller margarin
5 dl grahamsmjöl
5 dl kall mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
vetemjöl till lagom deg

Häll det heta vattnet över havregrynen och lägg i fettet så det smälter. Rör ner grahamsmjöl och mjölk. Kontrollera att blandningen är fingerljum, smula ner jästen och rör så den smälter. Tillsätt salt. Arbeta in vetemjöl tills degen blir smidig och släpper bunken. Låt jäsa 20-30 min.

För utbakning och gräddning se tidigare recept.

torsdag 22 maj 2008

Bröd och fisk

Det låter nästan bibliskt när jag skriver dagens matplanering. Det var önskemål om att vi skulle baka bröd igen och så bestämde vi oss för att laga någon fiskrätt.

Vid morgonens runda på Kvantum tog jag en purjolök, en kruka dill och en påse frusna filéer av hajmal eller pangasius. Det måste väl kunna bli något?!

Vi började naturligtvis med att läsa tidningen där det stod flera artiklar med anknytning till ett gammalt par i Broaryd som inte får bo tillsammans på äldreboendet där.

Eftersom det är Mors Dag på söndag var tidningen full av annonser om vad man ska ge mamma i present. Den seden verkade vara helt obekant i Somalia så det krävdes en hel del förklaring.

En artikel om Bölaryds kvarn väckte också intresse. Kvarnföreningen hade fått bidrag för att rusta upp byggnaden och frågan var om man får bidrag till alla gamla hus t ex husen i Hembygdsparken.

Bussförbindelse till High Chaparall var också en nyhet i dagens tidning. Vi förklarade att det är ett nöjesställe med cowboys och indianer som barn brukar tycka är roligt att besöka. Dessutom informerade vi om att det är gratis för oss som bor här.

Vi satte bröddegen och medan den jäste läste vi på den här bloggen om vårt besök på High Chaparall förra året.

Under tiden blev det mer folk i köket som ville vara med och laga mat eller åtminstone se på när några jobbade. Jag fick förklarat för mig att i Somalia lagar inte män mat och det vara ju ingen nyhet! Jag berättade att flera dagar i veckan har min man maten färdig när jag kommer från jobbet.

När maten började bli färdig blev det fullt kring matbordet och det blev livliga diskussioner om tillagningen. En man som varit med många gånger vet att jag tycker att det är viktigt att informera och berättade gärna vad han hade gjort.
En man tyckte att riset var jättegott.
"Hur har ni gjort?"
Hemligheten var en buljongtärning i vattnet.

tisdag 20 maj 2008

Snabb rabarberkaka


2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
- - -
2 - 3 dl finskurna rabarber
smör
pärlsocker

Smörj och bröa en pajform och sätt ugnen på 200¤.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i vetemjölet och häll smeten i pajformen. Strö över rabarberna och hyvla smör med osthyvel och lägg på. Strö över lite pärlsocker och sätt i i ugnen 15-20 min.

Servera gärna med vaniljsås eller en klick vispad grädde.

Rabarberna kan bytas ut mot bär t ex hallon, vinbär , blåbär eller äppeltärningar allt efter årstid och tillgång. Även små mängder bär eller frukt ger bra resultat. Använder man frusna bär tar det lite längre tid i ugnen.

Ledsna askar

I natt har askarnas nyutspruckna löv frusit av. Det händer någon vår ibland och nu var det dags igen.

Träden har i och för sig beredskap för sådant och har reservknoppar men just nu ser träden väldigt ledsna ut med alldeles svarta löv. Bladverket kommer att bli lite glesare i år men träden överlever.

Undrar hur det har gått med blåbären som blommar för fullt och alla fruktträd. Eftersom vi hade så dåligt med äpplen förra året skulle jag önska en riklig skörd i år med det verkar inte så hoppfullt. Inte nog med att det varit frost på nätterna nu i blomningen, dagarna har varit så kalla så jag tvivlar på att det har varit några pollinerande insekter ute och jobbat.

Försommaren står ju annars i sin fagraste skrud just nu. Jag passade på att plocka med mig en liten bukett liljekonvaljer som jag uppmanade alla att sticka näsan i. Alla blev hänförda av den ljuvliga doften.

En knippa rabarber tog jag också med. En enkel rabarberkaka vispade vi snabbt ihop så Språkverksta´n fick smaka innan de gick till biblioteket.

Körkortsbekymmer

Som befarat blev det lite krångel med läkarintyget beroende på strejken. Efter kontakt med körskolan fick vi tips på en privatpraktiserande läkare i Värnamo som utfärdar intyg.

Tyvärr var det första telefonnummret vi ringde fel men så småningom kom vi rätt och kunde beställa tid. Problemet blev sedan att hitta till mottagningen i ett bostadsområde. Med hjälp av en karta från hitta.se och några genomgångar hoppas jag det ska gå bra.

En man behövde hjälp att kontakta Migrationsverket. Han hade ett direktnummer så vi slapp telefonkö men handläggaren var inte anträffbar, först var det möte och sedan tjänsteärende så vi talade in ett meddelande. När mannen hade gett upp och gått ringde handläggaren men hon hade inte noterat hans uppgifter och jag hade dem inte heller. Det blir att försöka igen en annan dag!

Mellan varven klarade jag av att korta ett par byxor med slag och Unni kortade av flera par.

måndag 19 maj 2008

Nästan vinter

Om vi hade sommar förra helgen så kom nästan vintern tillbaka denhär helgen. Visserligen är det grönt och fint ute med det är ingen värme.........

Jag undrar om det är någon affär som haft utförsäljning - vi har fått massor av byxor som behöver kortas av.

Ett körkortsärende tog en del av förmiddagen i anspråk. Först tog det tid att förstå vad det handlade om, sedan hamnade vi i telefonkö hos Länsstyrelsen och dessutom skickades vi lite hit och dit innan vi lyckats få klarhet i ärendet. Men vi lyckades räta ut ett och annat frågetecken både för vår besökande och för Länsstyrelsen.

Det var bara ett läkarintyg som fattades till slut men det blir kanske lite svårare just nu eftersom det är sjuksköterskestrejk här på vårdcentralen.

Fredagsfirande

Vid förmiddagskaffet på fredagen på AMO skulle vi gratulera Språkverksta´ns lärare som gifte sig på pingstafton.

En tjusig tårta var framdukad, en korg med godsaker utgjorde presenten och en rolig dikt var författad. Det blev ett trevligt firande!

Naturligtvis blev det även en del arbete när jag ändå var på plats. Det finns ju alltid någon som behöver komma i verksamhet. Kanske får vi ytterligare någon som ska vara med i vår matlagningsgrupp på torsdagar.

Mat och blanketter

Torsdagsförmiddagen ägnade vi som vanligt åt matlagning. Det blev en favorit i repris: Franska rårakor.

Vi hann också med att läsa tidningen och läsa en stund på bloggen.

Ett par omgångar blanketter var aktuella att fylla i. Den ena var en omständig sak till Migrationsverket men ärendet var väl förberett så det fungerade bra och gick ganska snabbt.

Den andra var ansökan om bostadsbidrag. Det ärendet var också förberett med antal kvarvarande dagar med föräldrapenning i olika nivåer så det var bara att hjälpa till att räkna.

På eftermiddagen kom vårt gamla fotoalbum fram och vi tittade och kommenterade. Flera bilder visade olika fester där vi åt tårta.

"Oh, vad jag längtar efter tårta" sa en kvinna.
Då kom jag ihåg att vi hade en paket grädde med utgånget datum i kylen och en tårtbotten i frysen. Med jordgubbar och blåbär (också ur frysen) kunde det bli en god tårta!

Tårtbottnen var delad och med plastfolie emellan så det var bara att ta fram den och lyfta isär så hann den tina medan en liten tjej och jag vispade grädde och gjorde vaniljkräm. Jordgubbarna tinades lätt i micron och blåbären kunde vi strö direkt ur burken.
.... och över allt ihopa strödde vi lite strössel.

Lagom till eftermiddagskaffet stod tårtan på bordet - till allmänt jubel! Även barnen vid datorn bjöds på tårta innan vi gömde undan en bit i kylskåpet till några vi visste skulle komma lite senare.

torsdag 15 maj 2008

Tillbaka på jobbet

Torsdag och jag är tillbaka på jobbet efter ett par dagar i Stockholm varav en dag för nykterhetsrörelsen.

När jag ändå var där passade jag på att besöka en somalisk familj som flyttat dit från Gislaved. Jag brukar hälsa på och lära tjejerna lösa korsord eller laga lite mat. Denhär gången tog jag vägen förbi Hötorget och köpte lite rabarber så vi gjorde rabarberpaj på kvällen.

Lillebror har vuxit och börjat fara omkring på golvet ivrigt uppassad av tre storasystrar.

Jag passade också på att uppsöka SJs hittegodsavdelning och efterlysa grejer som en familj förlorat vid en tågresa för ett tag sedan. Det fanns en liknande sak men efter diverse telefonsamtal kom vi fram till att det ändå inte var rätt och jag fick gå därifrån med oförrättat ärende. Förhoppningsvis kommer den tillrätta så småningom.

Måndag - annandag pingst

Så blev det måndag och annandag pingst men numera är ju den dagen en vanlig arbetsdag.

Vi inledde med ett personalmöte speciellt för Trastenverksamheten. Det handlade om framtiden. Nästa år när Unni går i pension får jag inte jobba ensam. Lösningen blir då att flytta mig upp till AMO och problemet är vad av verksamheten vi kan få med oss och vad den nya inriktningen ska bli.

En kvinna behövde hjälp med att skriva ett brev angående varor hon inte beställt. Trots att hon behärskar svenskan bra och ringt flera gånger har hon inte fått ordning på problemet och nu har hon blivit skuldförd för varorna. Tillsammans skrev vi ihop ett brev.

En man behövde hjälp att fylla i omständiga blanketter till Migrationsverket. Även han är bra på svenska och hade klarat ut det mesta själv. Några frågor var ställda på ett sådant sätt att han helt hade missuppfattat dem men det framgick av sammanhanget när jag läste så det var enkelt att rätta till.

Eftersom jag skulle ta tåget till Stockholm på seneftermiddagen fick jag kompa ett par timmar och lämna jobbet i förtid.........

måndag 12 maj 2008

Liten pingstlunch

Lax till pingst - det passar väl!?

Det gäller att hänga med bland helgerna! Vi har som ett mål att visa på mattraditioner vid olika helger. Till pingst är det inte så självklart vad som ska väljas men varmrökt lax med kall sås tyckte vi kunde passa i synnerhet som det var riktig högsommarvärme när pingstan närmade sig.



Efter morgonens tidningsläsning satte vi igång att skala potatis, skära sallad och blanda sås. Vi bestämde oss för att värma fisken lite. Vi dekorerade den vackert med grönsaker......
Den kalla såsen gjorde vi såhär:
5 dl gräddfil
100 g röd stenbitsrom
en knippa gräslök
en knippa dill
ev örtsalt
Hacka gräslök och dill (spara lite till att dekorera laxen) och blanda med gräddfil och rom. Smaka av och tillsätt lite örtsalt om det behövs.






Lite vackra försommarblommor prydde bordet.




Maten smakade bra!
Eftermiddagen ägnade vi åt en humanitär insats.
En bekant som bor i en by utan affär och bussförbindelse hade fått kontakt med en somalisk man som Migrationsverket hade placerat i byn. Hon hade förstått att han var hungrig och bjudit honom på smörgås. Hon hade även tagit kontakt med Migrationsverket och läxat upp dem och samtidigt fått veta att det var en tillfällig placering och att han skulle flyttas på måndagen. Men han måste ju klara sig över helgen!!!
Min bekant undrade om jag hade någon som pratade somaliska och kunde tala med honom för att få veta om han behövde mer hjälp. Efter diverse diskussioner och med hjälp av fyra mobiltelefoner kunde vi hjälpligt föra ett samtal. Så småningom framkom att han trodde att han skulle klara sig till måndag med den hjälp han fått.
Han var mycket glad och tacksam över att någon engagerade sig!

tisdag 6 maj 2008

Vårrecept

Nässelsoppa



2 liter nyplockade, späda nässlor

½ l vatten

----

1 l vatten

en knippa gräslök

2 buljongtärningar (grönsaks- eller kyckling-)

3 msk vetemjöl + lite vatten


De späda nässlor tvättas i flera vatten, plocka bort torra grässtrån etc.

Koka dem i vatten ca 10 min, låt dem rinna av och hackade dem.

Koka upp vatten och buljongtärning, hacka gräslöken och lägg i det mesta (spara lite till serveringen) samt de hackade nässlorna och låt det koka upp.

Red av med vetemjölet utvispat i lite vatten. Späd med vatten till lagom konsistens och smaka av. Tillsätt ev mer buljongtärning eller salt.



Servera med kokta ägg i halvor och strö över lite gräslök. En klick filmjölksost förhöjer det hela, så också ett gott bröd med ost.

Nässlor och rabarber

Valborgsmässoafton ska firas med nässelsoppa och rabarberpaj!


Nu är det ju inte alltid vi lyckas med dessa intentioner men ganska många gånger har vi lyckats upprätthålla denna vårtradition. Så även i år!


Jag plockade med mig lite hemifrån: nässlor plockade jag så länge jag kunde se på tisdagskvällen (dvs inte så länge) och på onsdagsmorgonen tog jag de rabarber som bjöds + lite gräslök och libbsticka.


På Trasten tog Unni med sig en av männen ut för att leta nässlor och kom tillbaka med en stor påse. Visserligen hade de letat en bra stund utan resultat men när de hittade så blev det rejält!




Medan Språkverksta'n hade lektion gjorde vi filmjölksost, kokade ägg och nässlor och gjorde paj. Det var lite dåligt med rabarber så vi utnyttjade några jordgubbar ur frysen att komplettera med. Nässlor hade vi däremot rikligt med så soppan blev riktigt mörkgrön.


Vi dukade fram och för en liten slant erbjöd vi dem som kom att vara med på lunchen. För flera var det nyhetens behag - de hade aldrig smakat nässelsoppa förut. En klick gräslökskryddad filmjölksost i soppan tillsammans med ägghalvor smakade jättebra och vårt hembakade bröd kompletterade fint.
Kaffe och paj med vaniljkräm blev en perfekt avrundning.
För mig själv slutade dagen i ett töcken - influensan slog till med full kraft så jag skyndade mig hem och kröp i säng - och tillbringade hela långa helgen där...............

Ullared i storm

Efter en måndag hemma i sängen kände jag mig pigg nog att åka till jobbet. Det var dagen U - U som i Ullared.


Trots att Hyresgästföreningen inte har någon lokal styrelse beslutade vi för ett tag sedan att göra ett gemensamt försök med en Ullaredsresa. Antalet anmälningar var något färre än brukligt, kanske saknas någon som "håller snacket igång" och sköter den muntliga marknadsföringen.




Några sena återbud fick vi också men vi var ett 20-tal som åkte iväg i vackert vårväder. Som vanligt var bussparkeringen full när vi kom men efter en kort stund var vår buss nästan ensam kvar. Inne på GeKås var det gott om plats.....






Exakt på minuten på utsatt tid kunde vi starta hemresan!!!



Lotteriet, som GeKås bestod oss med, var så generöst att alla fick var sin liten vinst.






Tillbaka i Gislaved tömdes stax bussen och alla gick (förhoppningsvis) nöjda hem till sig.