tisdag 30 oktober 2007

Höstutflykt

På väg till jobbet hämtade jag minibussen på soc. I dag skulle vi åka till Store Mosse Nationalpark och Naturum tillsammans med Junes grupp.

Uppe på Trasten hade Unni brett smörgåsar och kokat kaffe. June och jag hade tagit med oss ryggsäckar som packades omsorgsfullt. Ett par stor kikare tryckte vi också ner.

Snart började förväntansfulla elever samlas. Alla kom så det blev fullsatt i bussen.



Vår första hållplats blev parkeringen vi Östra Rockne. Ryggsäckarna fördelades och vi började vår vandring.




Vi tittade på informationstavlorna och bestämde oss för att gå handikappleden ut till Svartgölen.






Vi som var där i somras konstaterade att blåbären var slut.



Vi gick stigen genom skogen under glatt samspråk. När vi kom till spången ut över den öppna mossen hördes ett rop: "Oh, det ser ju ut som Somalia!"
Det är inte första gången som någon får Afrika-feeling när vi kommer ut på mossen!






Ute vid Svartgölen dukade vi upp vårt fika. Det var typiska utflyktssmörgåsar med stekta ägg och det var grahamsbullar med ost, det var kaffe och te så det var bara att välja.



Svartgölen låg spegelblank och med kikarna kunde vi se vad som fanns på andra stranden. Tyvärr fanns det inga fåglar att kika på.



"- Tio kronor!"

En av våra deltagare tyckte att allt var så fint och tyckte att vi kunde ta lite betalt för kaffet, för mjölken, för utsikten, för att gå på spången, för att gå av spången......









En annan var mycket fascinerad av allt vatten och kände på det både i gölen och vid sidan av spången.







På vägen tillbaks skulle vi testa ekot men det blåste för mycket motvind så det gick inte så bra. När vi närmade oss skogen gick det lite bättre och alla ropade Ho-ho. Då dök det upp två danska familjer i skogsbrynet - och de såg lätt förskrämda ut............























Så smånging om kom vi tillbaks till bussen - i alla fall nästan alla..............






Inne på Naturum måste vi ju naturligtvis klappa björnen. Det blev kö av alla som ville klättra upp på stegen och känna på björnen.





















Då kom en man och berättade att en älg var synlig ute på mossen. Han hade ställt in en av de fasta kikarna så att man kunde se den där den låg och betade.

Till en början såg vi mest öronen som rörde sig där den låg bland björkbuskarna och vi turades om att försöka upptäcka den.

Plötsligt reste den på sig och vi fick se den i sin fulla glans. Det var en ganska stor tjur med enkla horn. Då blev trängseln stor runt kikaren.






En mysig brasa sprakade inne på Naturum och de som inte klättrade upp till den "riktiga" björnen kunde gosa lite med nallarna från barnens björnide.







Tillbaks på Trasten igen var det ett och annat att ta tag i.
Lite nya övningar med internetbetalningar - vi började från början med att logga in, fylla i bankgironummer, hämta företagsnamn, fylla i summa, OCR-nummer, PIN-koden, kontrollnummer med svar ända fram till det sista godkännandet.
"Stopp - gör inte mer! Jag måste kunna själv" Vi avbröt och jag gick ut i köket. Efter en kort stund kom han och hämtade mig. "Är det rätt, blir det betalt såhär?" Det lyste om honom när jag förklarade att det var klart. "Är det säkert att de får pengarna nu? Hur vet de?" Jag försökte förklara och sa att det som kom upp på skärmen var hans kvitto men vi kunde inte skriva ut det eftersom det inte inns någon skrivare kopplad till datorn. Istället noterade jag dagens datum - betalningsdatum på hans faktura.

Skolfoton är en ständig källa till frågetecken. En kvinna kom in och ville ha hjälp, hon hade fått dubbelt upp av en del av sin beställning men en del saknades. Tyvärr hade företaget stängt för dagen men vi skrev ett vasst e-brev istället. Får se om de svarar annars får vi väl ringa i nästa vecka.

Höstlov

Måndagen var första dagen på höstlovet och det märktes: Redan när vi kom var det barn vid dörren och sedan var det kö vid datorerna hela dagen.

När Junes grupp skulle förbereda tisdagens utflykt och behövde tillgång till datorerna blev det protester trots att vi många gånger förklarat att datorerna är främst till för vuxna. Bara när de är lediga får barn använda dem och om någon kommer och har uppgifter att göra måste barnen lämna datorerna.

Nu gick det bra och vi kunde kontrollera öppethållandet på Naturum och se lite hur det ser ut på Store Mosse. Naturligtvis tittade vi på bilden från ett tidigare besök på Naturum.

En man kom in och behövde hjälp att betala via internetbank. Hans dosa var blockerad så det första han fick göra var att gå till banken och hämta en ny.

Han var strax tillbaka med sin dosa och vi kunde börja. Han noterade noga på sitt språk alla klick, alla rutor som skulle fyllas i, vilka uppgifter och var. Det tog en stund innan vi var klara och han blev lite stressad för hans fru kom och hämtade honom eftersom de hade en tid att passa. "Jag kommer med fler räkningar en annan dag!"

måndag 29 oktober 2007

Sopprecept

Här kommer recepten på sopporna vi lagade.

Linssoppa

1 msk olja
3 dl hackad purjolök
6 dl vatten
3 dl hackad potatis
1 dl röda linser
1 buljongtärning
örtsalt, svartpeppar

Fräs purjolöken i oljan. Tillsätt vatten, potatis, linser och buljongtärning. Låt koka tills potatisen är mjuk. Smaka av och krydda med svartpeppar och örtsalt till önskad smak.

Gunvors favoritsoppa

½ purjolök
2 stora potatisar
8 dl kokande vatten
2 buljongtärningar
---
1 burk creme fraiche
timjan

Skölj och hacka purjolöken och lägg den i en stor skål avsedd för micro. Skala och riv potatisarna grovt och lägg även dem i skålen. Häll över det kokande vattnet, koka upp och koka sedan 2 min på full effekt. Rör om, tillsätt buljontärningarna och koka ytterligare 1-2 min eller tills grönsakerna är mjuka.
Vispa ner creme fraiche och timjan. Smaka av, kanske behövs lite mer salt. Värm eventuellt soppan något innan den serveras.

Mått

en deciliter = 1 dl = 0,1 l = 100 ml

en halv deciliter = ½ dl = 0,5 dl = 50 ml

en matsked = 1 msk = 15 ml

en tesked = 1 tsk = 5 ml

ett kryddmått = 1 krm = 1 ml

torsdag 25 oktober 2007

Provanställning

Vår torsdagselev läste flitigt i Metro. Att stava ihop ord går bra men vad betyder egentligen det han läser? Men mina förklaringar ökade läsförståelsen betydligt och han fick förhoppningsvis klart för sig en del kring de häftiga bränderna i Kalifornien.

Efter en kort rast övergick vi till att prata om och laga mat. Jag hade planerat för två varianter av soppor och vi gick noga igenom ingredienserna och smakade och luktade.

Så övergick vi till tillredningen. Vi sköljde och hackade purjolök, skalade och tärnade potatis, tvättade linser, värmde vatten......

Det blev en linssoppa och en potatis-och purjosoppa med creme-fraiche, som är min favoritsoppa.

När vi hade provsmakat ordentligt (ätit upp!) gick vi igenom recepten igen, diskuterade ingredienser och förklarade måttenheter.

En man kom in för att fråga om sitt erbjudna jobb på en restaurang. Vi tog reda på lite om vad facket säger angående arbetstider och ob-tillägg. Vi pratade också om hur ett arbetsschema kan se ut, komp eller övertid mm.

Begreppet provanställning vållade lite huvudbry. Så småningom lyckades jag förklara att det inte betyder att man ska jobba några veckor utan lön.

En god stund tillbringade jag framför datorn tillsammans med en man för att kolla lediga lägenheter i bland annat Värnamo och Halmstad. Tyvärr lyckades vi inget vidare så jag konstaterade att datorn tycker att han ska bo kvar i Gislaved - och fick ett stort skratt till svar.....

En kvinna kom in med lite provsmakning av det hon lagat till middag; en rätt med fisk, makaroner och spenat som smakade jättebra.

Vår bagarkille kom och ville ha hjälp med en tårtbotten. Han skulle göra tårtan färdig själv i morgon. Vi hjälptes åt att mäta och vispa den vanliga "bästa tårtbotten".

Medan tårtan gräddades i ugnen visade jag honom hur man enkelt gör lite äppelmos i micron till fyllning i tårtan.

"Jättefin" kontaterade han belåtet när vi tog den ur ugnen och välte upp den.

En liten äppelkaka vispade jag till och gräddade när det ändå var varmt i ugnen. Det var tre små äpplen som låg i skafferiet och ropade att de behövde förbrukas innan de blev skrumpna.

Då kom en kvinna och ville ha hjälp med några papper till Migrationsverket. Vis av erfarenhet beredde jag mig på att det skulle ta lite tid så Unni fick ta över ansvaret för vårt sena torsdagsfika. Eftermiddagseleverna fick jobba på egen hand en stund.

Det är mycket uppgifter som Migrationsverket vill ha och det är inte helt enkelt att klara ut allt när svenska är ett främmande språk.

Efter en stund tog vi paus och fikade. Unni hade gjort vaniljsås till äppelkakan och det smakade jättebra!

När vi gick hem hade det redan börjat skymma men fullmånen lyste på oss.

Lokalanvänding på AMO

Hur ska lokalerna på AMO användas? Det var fågan på onsdagsmorgonens första möte. Skolan ska flytta ut, konsthantverket upphör, lokalerna i källaren ska inte användas för dagligt arbete. Eftersom vi mer eller mindre officiellt numera tillhör AMO var jag med på mötet för att höra om den nya organisationen.

Möte nr 2 var ett mera ordinärt personalmöte då vi bland annat fick veta att beslutet om vår tillhörighet ännu inte är fattat.

Tillbaks på Trasten hade vi ett eget litet möte om hur vi ska hantera Språkverkstan när June är på möte eller frånvarande av annan orsak. Eleverna blir så oroliga när June inte kommer och de inte har fått information i förväg. Med lite planering och förberedda uppgifter fixar det sig säkert. Problematiskt blir det bara när June, Unni och jag ska på samma personalmöte.

tisdag 23 oktober 2007

Kall och klar

Tisdagsmorgonen var kall och klar, det tog en bra stund att skrapa bilrutorna för att köra till jobbet. Men där blommar fortfarande lobeliorna på balkongen!

Under morgonkaffet ringer telefonen. Det är Suncica som ringer: "Kom in så ska ni få se något! Ta med svampboken!"

Samtidigt kommer två av eleverna. De fryser och undrar om det finns något kaffe. "Det är bra med hett kaffe när det är så kallt."

Vi lämnar dem med dagens tidning och kaffekopparna och springer över till grannen. Där ligger bordet fullt av röd-gul taggsvamp. Efter högläsning i svamboken beslutar Suncica att laga till åtminstone en del av all svampen. Hon skickar med lite papper från Hyresgästföreningen som hon vill jag ska hjälpa henne med och lovar komma in efter lunch.

Unni har lite sömnadsarbete som ska utföras och jag startar datorerna. En skärm vill inte! Efter en stunds resultatlösa försök byter jag med en av datorerna utan internet och får fart på det hela.

En man har fått erbjudande om jobb och vill ha hjälp att tyda ut var. Det är i Ullared och jag försöker övertyga honom om att han klarar att ringa och söka jobbet. Det är en svensk man han ska ringa till och han är mycket tveksam om han klarar det. "OK, jag försöker" säger han till sist.

Suncica kommer och vi går igenom de papper som kommit. Vi diskuterar också nästa års verksamhet även om nuvarande styrelsen säger att det ska avgå........

Våra eftermiddagselever har svåra uppgifter att lösa och det blir mycket diskussioner kring ord och uttryck.

måndag 22 oktober 2007

Gardinsömnad

Direkt på morgonen kom en kvinna som behövde hjälp med nya gardiner. Hon hade köpt ett nytt, stormönstrat tyg som skulle kombineras med ett enfärgat. Tyvärr hade tyget blivit felklippt så det var egentligen förkort och nu var goda råd dyra.

Efter en stunds diskussioner kom vi på en lösning med hjälp av kanalband och skarvning. Det blev en hel del sömmar och "sy och sprätta upp" men till slut blev allt klart. Hoppas bara hon blev nöjd med dem när de kom upp i fönstret. Vi får höra i morgon!

I helgens reklamsändning fanns information om att El-Giganten öppnar i Gislaved - med var? En man ville veta och jag ritade karta.
"Måste jag åka bil eller kan jag ta cykel?"
"Det beror på vad du ska köpa."

Solen står nu lågt och skiner rakt in genom våra fönster i det stora rummet. En stund blev det riktigt gassigt men det är skönt med värme!

Elverket byter mätare för effektivare beräkning av konsumtionsavgifter och de utskickade breven förorsakar huvudbry för vissa av de boende. Vi läser och förklarar så gott vi kan.

Två kvinnor kommer in och vill låna en dator för att skriva ett överklagande.

När barnen kommer på eftermiddagen tar vi fram VN och visar artikeln från Mini-milen och naturligtvis tittar vi även på bloggen.....

lördag 20 oktober 2007

Minimilen -07

I dag avslutades Hälsoveckan för vår del med Minimilen.



Klockan 10 var det bestämt att vi skulle samlas men redan strax efter halv började barnen flockas utanför vår dörr. Under stoj och glam delade vi ut nummerlappar och hjälpte till att fästa fast dem.



Ett tjugotal barn hade anmält sig till oss och med lite förändringar, någon till och någon från, samt föräldrar och syskon blev det en ansenlig skara som tågade iväg från Trasten.



Vi kom i god tid till startplatsen mellan Borgen och Korpens kansli. Klangemyr var redan på plats och spelade medryckande melodier till uppvärmning.



Eftersom det var en kall men solig förmiddag gällde det att hålla sig i rörelse för att inte frysa.



Lite hopp upp och ner på stenmuren vid Borgen och korta ruscher fram och tillbaka till Ängsgatan hjälpte till att hålla kylan borta.



Så småningom hade ca 40 barn samlats och det blev dags för start. Jag fick rycka in och hålla i ena änden av det röd-oranga bandet.


När starten gick rusade alla barn i full fart nerför Köpmannagatan och runt på Dalen. Två varv där och sedan tillbaks upp till målet som var på samma plats som starten.


Eftersom förra årets mål var vid Ryttarvallen fanns det vakter som såg till att alla sprang rätt väg. Nu fanns det också möjlighet för de minsta att bara springa ett varv om de inte orkade eftersom det bara korades segrare, en kille och en tjej.


Vid målet fick alla var sin påse med vattenflaska och lite småsaker. De flesta fick också yterligare utlottade priser.



torsdag 18 oktober 2007

Stavgång

Dagens insats i Hälsoveckan var stavgång med tillhörande fika, som Hyresgästförenigen skulle bjuda på.

Medan jag hade lite svenskträning gick Unni till Suncica och förberedde smörgåsarna. Två fulla fat bars in till vårt kylskåp.

Några män kom in och läste nyheter på Internet. Vi berättade för dem om stavgången och uppmanade dem att delta utan att få något svar.

Till lunch friterade vi några sambuusa och hade på nytt en festmåltid. Jättegott!!!

Vad betyder jack? En man hade stött på ordet i en annons och tyckte inte det stämde med de förklaringar han hittade i sitt lexikon.
-"Jack kan vara ett namn för en man. Man måste se sammanhanget för att veta säkert."
Det visade sig att det handlade om Jack Vegas-maskiner, det vill säga spelmaskiner på en restaurang.

Vi städade av och dukade fram koppar och annat som kunde stå framme medan vi var ute på vår promenad. Sedan samlade vi ihop våra stavar och gick till parkeringen som var bestämd som mötesplats.

Vi blev ingen stor skara men vi gick en ordentlig runda ändå. De härliga smörgåsarna smakade gott till kaffet efteråt.



Grannarna kom in för att få hjälp med ett telefonsamtal. Adam var mycket intresserad av stavarna och gick runt med en och ibland två i lokalen. Stavarna är dubbelt så långa som han så det var lite besvärligt med balansen.




Lille Majid kom också och hälsade på tillsammans med mamma och pappa. Majid är nu 4,5 månad och sitter ganska stadigt. Han har också fått börja att smaka på "riktig" mat som kokta morötter, banan, äpple och päron.

onsdag 17 oktober 2007

Personalmöte

Onsdagsförmiddagen var vikt för personalmöte. Dels skulle vi fira June och Anna som båda har fördelsedag i veckan och dels skulle vi utvärdera ledarskapsutbildningen vi gick på i våras.

Vi träffades på AMO i deras personalrum där det var dukat till födelsedagskaffe. Vi bjöds på en jättegod smörgåstårta.

Vi var ganska eniga om att utbildningen till största delen var gammal skåpmat. Även om det mesta fortfarande äger sin giltighet så ger det ett oproffsig intryck med handkladdade OH-blad och kopior märkta -73. Vi saknade praktiska övningar och andra delar som önskats inför kursen saknades helt. Det finns en del att jobba vidare med!

Eftersom vi meddelat med en lapp på dörren att vi skulle öppna senare i dag var det lugnt när vi kom. När det aviserade klockslaget nåtts kom Junes elever - de hade helt klart kunnat tyda budskapet och ta det till sig.

Några anmälningar till Minimilen har vi noterat i dag och hjälpt en man att kontakta Migrationsverket.

tisdag 16 oktober 2007

Hälsovecka

Denna veckan är av kommunen utsedd till hälsovecka och naturligtvis ska vi och Hyresgästföreningen vara delaktiga. Förmiddagen försvann snabbt med lite spring fram och tillbaka för förberedelser. Unni var inne hos Suncica för att breda smörgåsar till eftermiddagens aktivitet.

Några byxor som behövde kortas av lämnades in. Vi tar dem när vi hinner!

Festrätten Sambuusa, som äts ofta under Ramadan, är många trötta på nu. De görs ofta färdiga och läggs i frysen för att friteras i direkt anslutning till måltider. En kvinna skickade några sådana till oss. Som tur var hade vi en annan kvinna här som hjälpte oss att fritera. De blev jättegoda så vi fick en riktig festmåltid till lunch.

På eftermiddagen blev det rusch inför informationsträffen med Aloë Vera-produkter. Vi städade av lektionsrummet och satte in blommor och fruktfat. Kaffet förbereddes och vi dukade fram på stora bordet.

Gästerna började strömma till. Ett 15-tal damer hade hörsammat inbjudan och bänkade sig. Eftersom vi hade några övriga gäster också uppehöll jag mig i det stora rummet eller vid datorerna och servade.

Starka parfymdofter trängde ut och glada skratt hördes från det andra rummet. Tydlien uppskattades det som presenterades!

Det var knappt att damerna hade tid att dricka kaffe för de var fullt upptagna med att prova krämer, lukta på parfymer, testa tandkräm...

Så småningom var alla belåtna och informatören kunde plocka ihop sina grejor - och vi kunde ta hand om disken....

måndag 15 oktober 2007

Mitt bästa tårtrecept


4 ägg
4 dl socker
2 dl potatismjöl
2,25 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl kokande vatten
----
3 dl vispgrädde
1 burk aprikospuré eller annan barnmat eller sylt eller färska bär
vaniljkräm
vindruvor, strössel etc

Sätt ugnen på 175¤. Smörj och bröa en form som rymmer 3-4 l.
Vispa ägg och socker - länge.
Blanda väl potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och (sikta gärna) rör ned det i äggvispet.
Rör ner mjölet tillsammans med det heta vattnet och häll omedelbart smeten i den smorda formen och in i ugnen med det hela.
Grädda ca 30 min eller tills kakan börjar släppa runt kanten.

När kakan kallnat helt (gärna dagen efter) dels den i tre "skivor". Enklast gör man en skåra runt ned en lång brödkniv, lägg en tråd runt kakan i skåran och dra den försiktigt igenom.

Vispa grädden till fast skum.
Gör en fast vaniljkräm på 2 dl mjölk + snabbpulver till vaniljsås och rör ner en rejäl matsked vispad grädde. Bred denna fyllningen på den understa tårtbottnen och lägg på nästa.
Där breds fruktpurén och den översta tårtbottnen läggs på.
Bred grädde på sidorna och över hela kakan. Dekorera med delade vindruvor + strössel eller jordgubbar eller blåbär eller.......

Efter Eid

Dagens stora snackis var VN-artikeln med bilder från Eid-firandet i Folkets Hus i Gislaved. Även min blogg lästes flitigt.


Annars inledde vi dagen med att göra tårta. Det var Junes 60-årsdag och vi hade förberett med att baka en tårtbotten (bland alla andra) förra veckan. Ut ur frysen med den och efter minimal tiningstid delade vi och fyllde med vaniljkräm och aprikospuré (barnmat).

När killarna kom berättade vi för dem och för säkerhets skull övade vi lite på "Ja, må hon leva" och ett fyrfaldigt leve.



När June kom såg vi till att hon passerade förbi köket där vi höll på att dekorera tårtan med grädde och vindruvor. Då dörren till lektionssalen hade stängts dukade vi snabbt lite festligt och skulle precis ropa på "klassen" när June kom ut i köket och avslöjade oss.

Snabbt hämtade vi resten så vi kunde sjunga och hurra.


Naturligtvis skulle födelsedagsbarnet skåra tårtan och sedan försåg vi alla andra oss också utom diabetikern i gruppen. Han fick hålla till godo med knäckebröd och filmjölksost och vara glad ändå.


Eftersom nu fastan var slut var det första gången som hela gruppen fikade tillsammans. Dagen till ära blev det en ganska lång kaffepaus men lektionen pågick hela tiden med diskussioner om födelsedagar, månadernas namn....


Större delen av eftermiddagen tillbringade jag vid en dator tillsammans med en man som ville registrera sig hos Manpower. Det är många frågor som ska besvaras: alla utbildningar, tidigare yrkeserfarenheter och anställningar, tänkbara sysselsättningar och dito önskade, andra kompetenser, önskad löneninvå, anställningsformer mm, mm. Han var väl förberedd men det tog ändå mycket tid att försöka få in yrkeserfarenheter från hemlandet till svenska formulär.

Till skillnad från förra veckans stress på sömnadsavdelningen var det i dag lugnt. Inte förrän på eftermiddagen kom en kvinna som behövde lite hjälp.

fredag 12 oktober 2007

Eid

För första gången var jag inbjuden att vara med på Eid, avslutningen av Ramadan. Det kändes högtidligt att få vara med och många blev glada när jag kom för att dela högtiden med dem.

Undervåningen i Folkets Hus fylldes av människor och sorl. Barnen rusade omskring. Jag följde med in i kvinnornas avdelning. Ur högtalarna hördes en röst tala på arabiska och ett stilla lugn lägrade sig.



Alla var vackert klädda och många hade prytt sina händer med hennamålningar. Barnen var uppspelt, förväntansfulla, finklädda.....

























Efter cermonin kom några män med kassar med godispåsar och dricka till alla barnen. De fick också kuvert med penninggåvor. "Oh, jag fick 30 kronor!" hördes ett förtjust utrop.


Så småningom började människorna skingras för att återvända hem och äta gott och länge tillsammans med familj, vänner och hitresta släktingar.

Själv åkte jag till Trasten för att ordna lite innan jag skulle gå på ett möte. En kvinna kom in och pratade en stund eftersom den familjen hon skulle ha firat Eid med hade blivit sjuk.


På eftermiddagen skulle jag till socialkontoret för en träff kring hur man kan arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ingrid Grubbström, som jobbar med ett projekt i detta ämne inom Brottsofferjouren i Jönköping, skulle medverka. Eftersom jag känner Ingrid sedan tidigare bestämde vi att vi skulle äta lunch tillsammans.

Mötet var intressant och vi diskuterade olika handlingslinjer. Vi var alla överens om att det är ett angeläget område att jobba vidare med.
En tripp till vår som med familj och alla valparna skulle jag också hinna med så min man mötte mig utanför kontoret.

Valparna hade hunnit bli 4 veckor och vuxit ordentligt. Nu kunde de gå - om än lite vingligt. Mamma Bonnie har exakt lika många spenar som valpar men behöver assistans för att hinna lägga sig när valparna kommer rusande för att dia och valparna behöver assistans för att hitta en ledig spene.
























På hemvägen lämnade Lasse av mig i Gislaved igen. Nu skulle jag delta i kvinnornas Eid-fest med musik och dans. Nu var de ännu mer finklädda med färgsprakande diror,vackra sidensjalar och konstfärdiga frisyrer. Småflickorna hade tjusiga klänningar med volanger, spetsar, applikationer och pärlor.

Till det inre rummet bars förningen i form av kakor, bullar, muffins, kex, halwa och annat godis. Efter en stunds dans bars rågade fat ut till var och en av gästerna och alla fick äta så mycket de orkade.

Sen blev det fart på dansen igen med musik både från CD-skivor och egenframställd; en kvinna trummar rytmiskt och de övriga rör sig i takt, klappar med händerna och sjunger. Ljudnivån är öronbedövande. När jag lockas upp i dansen fylls lokalen av jubel och fniss, naturligtvis för att det ser roligt ut när jag försöker dansa danser jag inte kan men också för att jag vill och vågar.....

Vid 11-tiden på kvällen tackar jag för mig och beger mig hemåt i den stjärnklara natten fortfarande med huvudet dunkande av rytmer.

Tårthjälp

När jag kom till jobbet efter en begravning, som jag deltog i på torsdagsförmiddagen var det full fart. Unni var redan igång med ett antal akuta sömnadsarbeten. Hon hade också hjälpt till med en tårtbotten och nu behövdes en till. En kvinna satt vid den andra symaskinen och behövde lite assistans.

Tårtbottnarna som vi bakade på onsdagen skulle delas och fyllas. Ägaren kom med grädde, vaniljsås och sylt. Tyvärr kunde hon inte stanna själv eftersom familjen behövde henne hemma. Snabbt delegerade hon arbetet till en annan kvinna och vi satte igång.

Med en lång kniv skars en skåra runt tårtbotten. Däri lades en stark tråd och genom att försiktigt såga med tråden gick det snabbt att få jämna bottnar. Vi blandade till vaniljsås och för att göra den lite extra lyxig vispade vi grädde och blandade i. På löpande band bredde vi ut omväxlande vaniljsås och sylt och la ihop tårtorna.

Under tiden hade Unni fullt upp vid symaskinen; det var byxor som skulle läggas upp, en manlig festdräkt som skulle kortas, en dira som måste vara klar till Eid och mitt i allt ihop kom en kille med en gardin:"Allt annat är klart hemma men denna passar inte, kan ni dela på tyget så det blir en längre gardinkappa?" Naturligtvis fixade Unni det!

När klockan närmade sig stängningsdags lägrade sig lugnet, alla skyndade sig hem för att förbereda det sista inför det stora festen. Då kunde vi röja upp och ordna till lite lokalen.

onsdag 10 oktober 2007

Nära

Nu är Eid nära, det märks!

Ganska mycket att sy och många som vill ha hjälp att baka. I dag har vi gjort 6 tårtbottnar. I går eftermiddag bakade vi bullar och fler har frågat men inte kommit med ingredienser så vi får se vad som händer i morgon.

I dag fick vi information om att Trastenverksamheten kommer att överföras organisatoriskt till AMO. Krister och Susanna var nere och diskuterade framtiden. Den stora frågan är vad som händer om jag blir ensam kvar. Situationen på arbetsmarknaden har ju ändrats så det finns kanske inte samma förutsättningar framöver att fylla upp med personer i åtgärd.

Pumpa

Även tisdagens Språkverksta' blev mitt ansvar. Vi hamnade i en diskussion om olika grönsaker, bland annat pumpor. Jag lyckades inte förklara för de somaliska männen vad en pumpa är för något trots att jag vet att de är vanliga i Somalia. Ordet fanns inte heller i deras lexikon. Roberto visste att det fanns på Kvantum "men de är dyra".

Den sköna höstsolen lockade till promenad så vi ställde kosan till Kvantum och grönsaksdisken där. Då var det ingen tvekan längre, pumpa var en välkänd grönsak.

måndag 8 oktober 2007

Älgjakt

June var sjuk idag så jag fick ta hand om Språkverksta'n. Eftersom det är första dagen på en så viktig svensk händelse som älgjakten inledde vi med den.

Jag tecknade en bild på tavlan av två jägare på pass, en skog med en älg och en radda drevkarlar. Genast var männen från Somalia med på noterna och berättade att så jagar man i Somalia också - fast inte älg.

Vi fortsatte med att tala om hur man kan tillaga älg eftersom Claras son varit med på älgjakt tidigare år i Ronnebytrakten och kommit hem med kött.

Dagen bjöd på strålande solsken så bestämde oss för att gå ut och titta i naturen. Det blev mycket diskussioner om alla vackra blommor som fortfarande finns i trädgårdarna och vad olika träd heter. Björk, tall, lind, kastanj, gran, alm, lönn, ask.........



En skylt med texten "farthinder" krävde förklaring...




På eftermiddagen hämtades ko-gardinerna och det blev jubel över förklädet, som vi sytt av resterna. Vi ägnade oss också åt att hjälpa till att mäta och klippa till gardiner och lakan, leta upp telefonnummer, ansöka om medlemsskap i facket mm


Lite paus i solskenet på balkongen hann vi också med.......

torsdag 4 oktober 2007

Recept på kanelbullar

Det blir ungefär 40 bullar.

5 dl mjölk värms till fingerljum
1 pkt jäst bryts i bitar och rörs i mjölken tillsammans med
1,5 dl socker tills det är löst. Blanda i vetemjöl till en lös deg.
1 ägg rörs också i.
150 g margarin smälts och blandas i.
½ tsk salt
1 tsk kardemumma och resten av sammanlagt
ca 15 dl vetemjöl arbetas in.

Låt jäsa till degen blivit dubbelt så stor, ca 30 min. Ta upp degen på bakbord eller arbetsbänk och knåda snabbt ihop degen. Kavla ut till en avlång platta ca 75 cm lång och 30 cm bred. Bred på flytande eller smält margarin i ett tunnt lager. Strö på socker och kanel (pudra ev lite vetemjöl över).
Rulla ihop från långsidan. Skär i knappt 2 cm breda bitar som läggs i pappersformar. Låt jäsa ca 30 min. Pensla med ägg uppvispat med några droppar mjölk och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 250¤ 6-8 min.

Kanelbullens dag


Naturligtvis måste vi baka kanelbullar idag!


Thi Hue rör till degen med kraftiga tag.


Medan degen jäser hinner vi skriva ut ett kvitto på en biljett som beställts via internet. Det är lite omständigt eftersom våra internetuppkopplade datorer saknar skrivare så vi får flytta över till vår dator med skrivare via diskett.


Hos oss gäller inte regeln "ju flera kockar desto sämre soppa".

Vi vill ha så många som möjligt i smeten!


Yosuf har kavlat ut degen och fyllt med smör, kanel och socker. Nu skär han till bullar under stor koncentration.



Bullarna har lagts i formar, penslats med ägg och fått pärlsocker som extra garnering.


Färdiggräddade, doftande bullar!!!


Mellan varven sydde vi färdigt ett förkläde som ska bli en överraskning. Unni sydde klart gardiner och lite annat.


Vi hade en lång diskussion om jordbruksredskap - vad är en plog? - harv? Vad är skillnaden på en tjur och en oxe. Där hamnade vi i skillnaden mellan hur vi uttalar x på svenska och på somaliska.


En tidningsartikel gav upphov till samtal kring skillnad mellan skadegörelse och misshandel.

På eftermiddagen blev det fler kanelbullar. Under Ramadan vill man gärna ha lite extra gott på kvällarna och Sedighyes barn hade önskat bullar.


Under mitt överinseende gör hon degen, kavlar ut, rullar ihop, skär bullar och kan till sist ta ut nygräddade bullar ur ugnen.



Återigen fylls arbetsbänken i vårt kök med kaneldoftande bullar!


Sedighye ser stolt ut och förhoppningsvis blir barnen glada. En hel del av bullarna kommer att hamna i frysen för att sparas till senare tillfällen, kanske till Eid.


Men Seynab håller sig ivrigt till läxläsningen!





onsdag 3 oktober 2007

Chefsbesök

Dagen inleddes med att den nye Ifo-chefen Anders Ivar besökte oss tillsammans med vår närmaste chef Krister. Vi visade runt i lokalerna och presenterade verksamheten.

tisdag 2 oktober 2007

Mera språkverksta'

I dag kom lite fler elever till June även om en kom bara för att säga att han inte kunde komma.....

Vi började klippa av en kappa som ska få jack-längd istället. Men så kom ko-gardinägaren och vi övergick till att göra dem färdiga.

Grannarna kom in med en blankett som de inte förstod. Vi försökte fylla i den tillsammans men jag har väldigt svårt att förstå dem så det var inte lätt. Hon har börjat komma hit lite oftare så vi får träna. Han hade ett par byxor som behövde läggas upp också. Unni mätte av dem och så ska vi klippa och zickzacka så syr hon själv sedan.

Filmjölksost brukar vara populärt och nu när Språkverksta'n har börjat igen blir det kanske några fler som fikar på förmiddagarna. Det är ju inte alla som fastar så vi gjorde en sats idag.

Filmjölksost
1 l filmjölk
3 dl gräddfil
värms till ca 50¤ (2 min i micron). Häll upp i kaffefilter att rinna av några timma eller över natten.
Skrapa ur osten ur filtret och blanda med
örtsalt, gärna Herbamare
riven pepparrot
Smaka av!

Att det blev pepparrot i dagens ost beror på att jag försökt att gräva bort en pepparrotsplanta i min trädgård och passade på att ta vara på rötterna. När jag hade skalat rötterna hackade jag dem och mixade tillsammans med olja till en pasta. Det går inte åt så jättemycke pepparrot hemma så jag tog med mig lite till jobbet - inget får ju gå till spillo.

En restprodukt av osttillverkning är vassle, som är ett utmärkt degspad för matbröd. Alltså var det läge för bakning också. För att variera lite blev det två limpor och ett mjukt tunnbröd utöver de obligatoriska bullarna. Hoppas limporna blev bra, det får vänta med provsmakning tills i morgon.

Våra eftermiddagselever skulle ha prov i engelska så det blev råplugg. En lite paus fick det ju bli i alla fall och då blev det högläsning av min blogg!!!

måndag 1 oktober 2007

Språkverksta' igen

I dag startade Språkverksta'n igen lite försiktigt - det var bara två elever som var kallade till June idag, i morgon ska det komma ytterligare några.

Helt tydligt var det kul att komma igång igen!


I övrigt höll vi på med lite sömnad. 4-åringens gardiner blev lite för breda och behövde smalas av. Ko-gardinerna börjar bli klara men det är lite för lite tyg till omtagen. Vi syr ett prov och så får vi vänta tills ägaren kommer så hon får avgöra om vi kan fortsätta.