
Pajdeg
3 dl mjöl (jag blandar hälften vete- och hälften grahamsmjöl)
125 g margarin
1-2 msk vatten
Hacka snabbt ihop degen och knåda så lite som möjligt eller kör i matberedare tills det blir en deg. Låt den vila i kylskåp en stund och kavla sedan mellan plast till en platta lite större än den form (ca 25 cm i diameter) som ska användas.
Dra bort den övre plasten och vik ihop till en trekant med degen utåt. Placera i formen och veckla ut, tryck fast och dra bort plasten. Vik över kanten och dra bort överskjutande deg. Nagga botten och låt stå i kylskåp en stund eller över natten (täck i så fall med plast).
Fyllning
1 stånd broccoli, kokt
100 g kallrökt lax
100 g riven ost
2 ägg
2 dl mjölk
ev lite salt
Sätt ugnen på 225¤.
Fördela lax och broccolin delad i mindre bitar på degen i formen. Strö över osten. Vispa samman ägg och mjölk och tillsätt ev lite salt. Tänk på att laxen och osten kan vara salt! Häll blandningen i formen och grädda i undre delen av ugnen 20-30 min tills äggstanningen stelnat (den har höjt sig till en jämn kulle). Servera med grönsallad.
Currysallad

1 finhackad stor rödlök
2 äpplen i små tärninger
5 hackade ägg
Sås
1 dl gräddfil
½ dl majonnäs
2 tsk curry
2 tsk grönsaksfond
Blanda såsen och smaka av. Häll den över det hackade och rör om väl. Låt stå minst en timme så smaken hinner utveckas.
Strömmingslåda

12-15 strömmingsflundror (ca 600 g)
1 dl majonnäs
1 dl mjölk
½ dl kaviar (Kalles eller liknanade)
1 knippa dill
1 finhackad rödlök
salt o peppar
Sätt ugnen på 200¤.
Salta och peppra lätt och rulla strömmingarna med köttsidan inåt (klipp ev. först bort ryggfenan). Strö över hackad lök och hälften av dillen. Rör ihop majonnäs, mjölk och kaviar och häll över. Grädda ca 20 - 30 min. Strö över resten av dillen och servera på smörgåsbordet eller t ex med potatismos och rivna morötter.
OBS Bilden visar ungefär tredubbel sats.
Påskbakelse

Rulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
- - - -
osötat äppelmos
eller
vaniljkräm på 3 dl mjölk + 2 dl vispad grädde + bär
- - - -
aprikos- eller persikohalvor
vispgrädde
Sätt ugnen på 250¤. Lägg ett väl smort och bröat bakplåtspapper i en långpanna.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt och sikta och rör ner mjölsorterna blandade med bakpulver. Häll ut smeten jämnt i långpannan och grädda ca 5 min tills kakan fått fin form.
Bred osötat äppelmos över kakan och rulla ihop den. Eller låt kakan kallna och fyll med grädde, vaniljkräm och bär.
Skär tjocka skivor och lägg på ett fat. Lägg på en aprikoshalva eller 1/4 persikohalva. Spritsa grädde runt om så man får intrycket av ett stekt ägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar