I kylen stod en paket grädde från förra veckan - det fick bli bröd!
3 dl havregryn
6 dl kokande vatten
3 dl mjölk
3 dl grahamsmjöl
3 dl grädde
1 paket jäst
2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl
Mät upp havregryn i en skål och häll det kokande vattnet över. Tillsätt mjölk, grahamsmjöl och grädde. Kontrollera att blandningen är fingerljum och smula ned jästen. Rör så den smälter.
Tillsätt salt och det mesta av mjölet och knåda till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min.
Sätt ugnen på 250¤

Ta upp degen på bakbordet, knåda och baka ut på lämpligt sätt.
Dela i sex delar och rulla plåtlånga längder. Lägg dem på plåt, platta till dem lite och dela till lagom bullar med oljad kniv. Låt jäsa och grädda i ca 15 min
eller

Kavla en platta ca 1 cm tjock och ta ut runda bullar med mått (t ex en tom tonfiskburk).Lägg den på plåt, låt jäsa och grädda i ca 15 min
eller
Lägg en knytnävsstor bulle att jäsa på bakbordet.

Morotsoppa

2 potatisar
2 morötter (ca 200 g)
1 gul lök
1 msk margarin eller olja
3 dl vatten
2 buljongtärningar
3 dl mjölk
svartpeppar, salt
Hacka löken och fräs i fettet i en kastrull tills löken är genomskinlig. Skala potatis och morötter och skär i små bitar. Lägg det tillsammans med vatten och buljongtärningar i kastrullen och koka tills grönsakerna är mjuka.
Mixa till en puré och tillsätt mjölken. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Strö gärna över lite grönt t ex hackad persilja eller gräslök vid serveringen.
Smaklig måltid!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar