torsdag 10 april 2008

Recept

Torsdagsbröd

I kylen stod en paket grädde från förra veckan - det fick bli bröd!

3 dl havregryn
6 dl kokande vatten
3 dl mjölk
3 dl grahamsmjöl
3 dl grädde
1 paket jäst
2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl

Mät upp havregryn i en skål och häll det kokande vattnet över. Tillsätt mjölk, grahamsmjöl och grädde. Kontrollera att blandningen är fingerljum och smula ned jästen. Rör så den smälter.
Tillsätt salt och det mesta av mjölet och knåda till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min.
Sätt ugnen på 250¤

Ta upp degen på bakbordet, knåda och baka ut på lämpligt sätt.

Dela i sex delar och rulla plåtlånga längder. Lägg dem på plåt, platta till dem lite och dela till lagom bullar med oljad kniv. Låt jäsa och grädda i ca 15 min

eller

Kavla en platta ca 1 cm tjock och ta ut runda bullar med mått (t ex en tom tonfiskburk).Lägg den på plåt, låt jäsa och grädda i ca 15 min



eller

Lägg en knytnävsstor bulle att jäsa på bakbordet. Sätt in en tom plåt i ugnen på högsta värme. Kavla ut bullen med kruskavel till en tunn kaka och lägg på bakplåtspapper. Ta den heta plåten ur ugnen och dra snabbt över brödet på pappret och sätt in i ugnen ca 6-8 min.






Morotsoppa

2 potatisar
2 morötter (ca 200 g)
1 gul lök
1 msk margarin eller olja
3 dl vatten
2 buljongtärningar
3 dl mjölk
svartpeppar, salt

Hacka löken och fräs i fettet i en kastrull tills löken är genomskinlig. Skala potatis och morötter och skär i små bitar. Lägg det tillsammans med vatten och buljongtärningar i kastrullen och koka tills grönsakerna är mjuka.
Mixa till en puré och tillsätt mjölken. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Strö gärna över lite grönt t ex hackad persilja eller gräslök vid serveringen.

Smaklig måltid!



Inga kommentarer: