fredag 21 december 2007

God Jul

God Jul
och
Gott Nytt År

Nu har Trastenverksamheten tagit ledigt och återkommer den 2 januari.

torsdag 20 december 2007

Julbord

I dag var sista dagen vi har öppet på Trastenverksamheten före jul och förresten detta året. Vi kommer inte tillbaks förrän nästa år!

Dagens arbete var inriktat på julbord. Först skulle det beredas, sedan serveras, ätas, dukas bort och sist men inte minst bli av med resterna och röja upp.

Eftersom vi förväntade oss besök av två födelsedagsbarn inledde vi med att göra en tårta. Dagens variant var choklad fylld med chokladmousse och dekorerad med chokladkulor.

Ägghalvor är ett pillgöra att dekorera. Det fick bli nästa rätt. Vi hade ca 30 ägg att skala och dela. En klick gräddfil las på varje och därpå lite stenbitsrom, en räka, en liten bit citronskiva, lite rödlök och en dillkvist. Nu var vi ju några som hjälptes åt så det gick ganska snabbt och resultatet blev bra.





Sedan blev det i rask takt gratinerade grönsaker, potatis, långkål, prostinnans kaviar, sallad, omelett med sparrisstuvning....


Redan vid halv 12 kom den första gästen. En kvinna skulle med bussen till Värnamo och ville smaka lite. Något var ju redan klart så det gick ju bra.


Strax efter kom en man som skulle jobba eftermiddag och ville ha lite mat innan han skulle iväg. Även han fick så han blev mätt och belåten.


Sedan blev det aktuellt att få in allt på bordet och så kändes det som om det bara strömmade in folk. Det blev bråttom att ordna plats, serva med tallrikar och bestick och vart efter fylla på i skålar och fat.

När vi fått bort det mesta ur köket röjde vi av bordet där för att duka fram desserten: den fina tårtan, ris á la Malta med hallonsylt, vårt fina godis, pepparkakor och kaffe.


Då blev det fart på barnen. För att det skulle räcka till åtminstone de flesta var jag tvungen att agera polis och ransonerade godisbitarna till max två per person och skar små tårtbitar. Födelsedagsbarnen, som var anledning till tårtan, skulle ju ha varsin bit så jag skar upp två små bitar och ställde åt sidan. Den ena fick sin men när den andra gick till köket för att hämta var den borta.....

När en senkommen gäst skulle värma lite mat i micron upptäckte vi att där stod brunkålen och ingen hade fått smaka den.

Eftersom det var helgdag för många satt de kvar och småpratade runt borden även när vi som utgjorde personal genomsvettiga kunde slå oss ner för att äta.

Så vidtog då det jobbigaste - att röja upp. Vi kommer inte tillbaka förrän den 2 januari och då är det inte så kull med julmat. Därför gällde det att fördela maten till hugade spekulanter, hjälpredor och i viss mån till frysen. Några som hade förhinder hade skickat pengar för att få hem ett smakprov om det blev någor över.

Ibland skrattar vissa åt mig eftersom jag sparar på burkar och pytsar men nu kom de väl till pass. Sådant som ska värmas för sig, sallad och annat kallt för sig, engångsmuggar med små klattar av hummus, filmjölksost osv


Golven sopades av, skräpet bars ut och helgfriden började lägra sig. Vi fyra som var kvar ansåg oss vara värda en kaffepaus innan vi tog det sista. Då upptäckte vi att clementinerna stod kvar på balkongen så det blev kaffe, pepparkakor och clementiner.

Mörkret sänkte sig över Trasten när vi till sist tog våra kassar och pynglingar och önskade varandra
God Jul och Gott Nytt År

onsdag 19 december 2007

Matlagning

I dag är det "andra Eid" så vi förväntar oss att det blir en ganska lugn dag, åtminstone förmiddagen.

Efter lite inledande morgonsnack satte vi igång med praktiska förberedelser. Vi började med Jansons frestelse i två stora ugnspannor.

Damen med katten kom in och som tur var hade vi en annan kvinna från f.d. Jugoslavien hos oss så vi kunde få hjälp att berätta att vi höll på med julbordet och om hon ville ha något sytt fick hon komma tillbaka den 2 januari. En liten pratstund fick hon i alla fall.

Vid Språkverksta'ns förmiddagskaffe serverade vi sötosten som vi köpte i Unnaryd förra veckan. Det blev mycket samtal om hur motsvarande variant görs i olika världsdelar.

Till stömmingslådan började vi med att täcka bottnen i en form med skivad purjolök som vi sparat i frysen från i höstas när den var riktigt billig. På strömmingsfileerna strödde vi salt, peppar och lite klippt dill och rullade ihop dem. Vi lade dem tätt ovanpå löken, hällde över en blandning av krossade tomater och lite chilisås och satte in i ugnen. I morgon ska vi servera lådan kall med lite färsk dill klippt över.

Vi kokade också risgrynsgröten till ris á la Malta, ägg som ska delas i halvor och pyntas med rom och räkor och mjölk som ska ingå i ugnsomeletten.

En av kvinnorna som avslutat sina studier i dag kom in och var både glad och ledsen. Glad att hon klarat sina studier men samtidigt sorgsen över att skiljas från sina lärare och kamrater. En helt naturlig reaktion.

Några killar kom in och pratade och surrade lite. Ett gäng mindre barn höll till vid datorerna och kivade en hel del så då och då gick jag in och "behövde" en dator.

Ett nytt försök att tala med Air France gjordes också - med nya uppmaningar att skicka samma handlingar en gång till. Vi får kanske vända oss till Allmänna ReklammationsNämnden......

Hummus och gräddkarameller

Så här kan man göra hummus:

1 burk kokta kikärtor sköjs noga och läggs i matberedare
1-2 vitlöksklyftor skalas och hackas
1 tsk citronsaft
1 tsk grönsaksfond och
1 msk olja tillsätts
Sätt på matberedaren på full fart. Häll i lite vatten under tiden så det blir en krämig röra. Smaka av och tillsätt mer citron och fond efter behag.

Gräddkarameller

1,5 dl grädde
3 dl socker
1,5 msk sirap
1,5 msk kakao

Blanda allt i en gjutjärnsstekpanna och koka tills det sockrar sig runt kanten, 20 min på medelvärme. Häll upp på lätt oljat bakplåtspapper och skärs i rutor innan det kallnat helt.
OBS! Om satsen dubblas blir koktiden mycket längre!
Kakaon kan uteslutas eller bytas mot lite hackad mandel.

tisdag 18 december 2007

Julhandel

Dagen började på Kvantum för att inhandla endel till julbordet på torsdag; potatis och ansjovis till jansson, grötris och mjölk som ska bli ris á la Malta, dill, ägg, sallad.........

När vi hade plockat upp det inköpta, fikat och diskuterat lite bestämde vi oss för att ta en runda till. Mest var det fiskbilen som drog - för att köpa strömming som ska bli en låda tillsammans med purjolök och krossade tomater. Vi pantade också tomflaskorna efter förra årets julmust så vi kunde köpa ny......

Lite sömnadsarbete var vi tvugna att klara av innan vi beslöt att lägga ner den verksamheten till efter jul. En tjej kom in och fick ta symaskinen själv medan vi fixade i köket.

Hummus - kikärtsröra och filmjölksost med dill och svartpeppar blev de första "rätterna" vi gjorde. Naturligtvis provsmakade vi på lite potatischips som vi hittade i skåpet.

Vi gjorde en noggrann planering av vad som bör göras på onsdagen och vad som kan göras, vad som behöver kompletteras.

En kvinna kom glädjestrålande in och visade sitt betyg - hon hade klarat Sfi och är nu redo att söka jobb. Hoppas hon hittar något!!!

Mitt på eftermiddagen fick Unni sticka iväg tilll arbetsförmedlingen för att ordna med lite papper. Samtidigt passade hon på att köpa lite mer potatis.

På seneftermiddagen började vi prata om hemkokta karameller och annat julgodis. Naturligtvis måste vi testa våra färdigheter och gjorde ett par sorter.

Vi hade lite nougat och lite mandelmassa i kylen så vi rullade kulor av små bitar av båda sorterna tillsammans. Dem doppade vi i smält choklad till fina praliner. Vi skulle också koka gammeldags gräddkarameller men de kokade lite för länge så det blev hårda bitar i stället - men goda!

Mina språkkunskaper sattes på prov. Jag skulle hjälpa en kvinna att ringa till Air France eftersom hennes baggage försvunnit vid en resa i somras. Trots anmälningar och flera brev hade hon inte fått ersättning utan bara uppmaningar att skicka nya brev. Nu lyckades jag inget vidare, så småningom kom jag fram och fick prata med en kille på engelska. Tyvärr fick han inte kontakt med sin databas och batteriet i min telefon började ta slut. Han lovade ringa upp när datan fungerade men gjorde han inte.

Julklappar

Måndagsmorgonen började med personalmöte och julfika. Vår nya chef (efter nyår ska vi ju tillhöra AMO) hade bakat vinbärskakor som serverades med vaniljsås. Det var jättegott! Innan vi började den formella delen var det även utdelning av julklappar.

När vi kom ut från mötet stötte vi ihop med en kvinna och hennes lille son. De var på väg från vårdcenteralen och slog följe med oss.

Avboka och boka ny tid för visumansökan på brittiska ambassaden fixade vi. Hoppas han kommer iväg den här gången!

Lite sömnadsarbete väntade på oss när vi kom tillbaka ner till Trasten. Sedan gick vi igenom vad vi ska ha på julbordet på torsdag och vad som ska handlas. Lite gammal mjölk i kylskåpet fick bli degspad till bröd, som vi bakade på eftermiddagen.

torsdag 13 december 2007

Lussekaffe

I dag är det luciadagen men vi har inte kunnat uppbåda någon lucia. Vi får nöja oss med att spela julmelodier på CD och tralla med efter bästa förmåga.

Vi började dagen med lite sömnadsarbete och svenskträning med vår torsdagselev. Det vi ägnade mycket tid åt var att förklara hur o- förändrar ett ord till sin motsats.

Mannen som söker brittiskt visum kom in och ändrade sin bokning på ambassaden. Kanske hinner han inte åka dit för att få sitt visum. Han ringde i alla fall till Skattmyndigheten och beställde sitt personbevis.

På eftermiddagen skulle Hyresgästföreningen och vi bjuda områdespersonalen på lussefika. Eftersom det finns en glutenintolerant i gruppen bestämde vi oss för att baka en rulltårta med bara potatismjöl och fylla med vaniljkräm och jordgubbar. Till sist skrev vi dit GOD JUL med choklad - inte som en konditor men i alla fall....

Vi dukade fint med en av våra röda gardiner som bordduk, vit porslin och röda servetter. Ett par av de julstjärnor som Hyresgästföreningen köpt som julhälsning lånade vi för att pryda bordet tillsammans med en ljusstake. Det blev riktigt fint!

Efter allt prat i går om sötost på olika sätt från olika världsdelar hade en kvinna bestämt sig för att koka sin variant. Hon hade använt filmjölk och kom med en tallrik fyll med ljusbruna kulor. Det gick att känna igen en ton av smaken men den var betydligt surare än varianten från marknaden.

Vid halv tre började killarna från området komma och bänka sig kring det dukade bordet. Det blev mycket skämt med anspelningar på julbordet i lördags kväll.


Lussekatterna och pepparkakorna smakade bra, för att inte tala om rulltårtan! Allt blev mycket uppskattat!


onsdag 12 december 2007

Jultorg i Unnaryd

Tillsammans med Språkverksta´n gjorde vi en utflykt till jultorget i Södra Unnaryd på förmiddagen. Eftersom bussen inte var ledig tog June och jag våra egna bilar och packade in oss i.

Det var lite högre i luften idag och det kändes som en bra dag för en utflykt, lite råkallt men inget regn. Vi åkte Nissastigen ner till Långaryd och körde via Höljeryd till S Unnaryd.

På marknadsplatsen var det ganska mycket folk och en hel del knallar. Det var både "vanliga" marknadsknallar, lokala matproducenter och hantverkare samt föreningar och skolklasser.

En plastknalle med stort utbud av osthyvlar hade kompletterat sortimentet med ost från Gäsenemejeriet. Ostar med röd paraffin var lagrade i över 2 år och smakade jättebra. Det fick bli en till mitt eget julbord!

Vid Tiraholms fiskförsäljning var det lång kö hela tiden och även vid karamellstånden verkade det vara full kommers. Inte alla kokar sitt eget julgodis tydligen.

Sötost och ostkaka från Flattinge i Vittaryd bjöds ut i ett stånd. Jag köpte en lite form med sötost för att bjuda en man från Chile på. Han pratade för någon vecka sedan om något som han var van vid hemifrån och som verkade likt sötost så jag måste kolla. Jag blev ganska förvånad när jag köpte sötost i somras och några somaliska kvinnor förtjust smakade och berättade att det var somaliskt godis.

När det började bli lite kyligt på marknaden gick vi till den kombinerade servicebutiken och cafeet. Med lite varmt kaffe återvände snart livsandarna och vi kunde ta en lite runda till bland affärerna i Unnaryd.

Hem åkte vi via Möllekvarn och Sporda och vi tog till och med en liten sväng ner till färjeläget i Sunnaryd. När vi stannade till där singlade några enstaka snöflingor genom luften.

Tillbaka på Trasten bekräftades mina misstankar - det var sötost, som mannen från Chile berättade om. På måndag ska jag försöka ta reda på lite mer.

Eftermiddagen försvann i ett flygande fläng med diverse sömnadsarbeten och telefonsamtal.

tisdag 11 december 2007

Efter Nobelfesten

Den stora festen, som alla har sett på Tv var det stora samtalsämnet i dag. Även mina bilder från seminariet i Stockholm och Dekha Ibrahim Abdi pratade vi mycket om.

Via internet hjälpte jag en somalisk man att söka visum till England. Det var lite omständigt och många uppgifter som skulle fyllas i. Sen måste han åka till ambassaden personligen för att kvittera ut det. Då måste han också ha med sig de blanketter vi fyllt i så dem får jag skriva ut hemma eftersom vår jobbdator inte har någon skrivare.

På eftermiddagen hjälpte jag en man att söka jobb via internet och hans sidor hos Af. Efter ett tag bestämde han sig för att registrera sig hos Manpower över nätet. För att kunna det måste han rekvirera ett lösenord till sin e-postadress, som vi ordnade förra veckan. Förmodligen blev någon bokstav eller annat tecken fel så vi fick registrera en ny e-postadress. Ändå fungerade det inte, kanske tar det en stund innan en ny adress går att hitta. Vi får försöka igen en annan dag!

måndag 10 december 2007

Trött måndag

Efter en något häftig helg med hemresa från Stockholm, sammanträde i Jönköping, julmarknad i Gisleparken, julbord med Hyresgästföreningen och några barnbarn på söndagsmiddag var det lite rörigt i huvudet. Många ville veta hur jag hade haft det i Stockholm och jag ville uppmana så många som möjligt att se prisutdelningen, som sändes i TV i dag.

Det skulle skrivas protokoll, fållas hidjaber (eller hur det nu stavas), byxor läggas ut och kortas av. Dessutom skulle vi överraska Unni en gång till, nu med en förlovningsuppvaktning vid eftermiddagskaffet.

I samband med att jag skulle lämna papper på AMO smet jag iväg till Önska för att hitta något i kattväg eftersom katten Pelle spelar stor roll i Unnis förhållande. Det fanns lite att välja på men jag fastnade för ett kattpar som såg lite förälskade ut. Det blev stort jubel när paketet så småningom öppnades......

Ett par jobbansökningar, läsning av brev och ett samtal med migrationsverkat hann vi också med.

...och Unni hann skriva på sitt anställningskontrakt för nästa år!!!

Right Livelihood

Ja nu var det inte den stora festen jag deltog i utan ett seminarium inför utdelningen av "det alternativa nobelpriset" och det var intressant nog!!!
Upp klockan fyra på morgonen för att hinna med tåget till Stockholm, direkt med tunnelbanan till Utrikespolitiska Institutet och sedan föreläsningar på engelska hela dagen.
Föreläsningarna var omväxlande och bjöd på praktiska exempel på arbeten runt om i världen. Några svenska politiker och naturligtvis instiftaren av priset, Jakob von Uexkull talade också.
Moussa Bologo från Burkina Faso talade om att göra osynliga människor osynliga i organisationen ECLA ( Etre Comme Les Autres - Vara som alla andra), om sitt arbete bland handikappade, botade leprasjuka, änkor, traffikingoffer etc. främst i staden Ouahigouya men även i huvudstaden Ougadougou.
Det finns många som är marginaliserade, osynliga i samhället och organisationen försöker skapa jobb och utbilda, både genom praktiska yrkesutbildningar och medborgarutbildning. För många är det ultimata synliggörandet att bli folkbokförd och kunna rösta.
Två av mottagarna av Right Livelihood Award (läs mer) var föreläsare: Dipal Barua från Grameen Shakti (organisationen som bl a har banken med microlån), Bangladesh och den som jag var mest intresserad av Dr Dekha Ibrahim Abdi.

Dekha kommer ursprungligen från norra Kenya, från lansbygden i Wajir, som är ett gammalt somaliskt område. Hon växte upp med både muslimska och kristna barn som lekkamrater och när hon senare upptäckte att detta inte var en självklar rättighet accepterade hon det inte. Hon vann fler för sina åsikter och började studera mönstret bakom konflikter och oroligheter och spred opinion för fred.

Dekha var en mycket engagerad talare. Några citat:
"Om man får igång dialog är allt möjligt"
"Man måste bygga fred som man bygger ett hus - man kan inte börja med taket. Det går inte att tvinga fram fred, den måste efterfrågas."

"Demokrati har ibland begränsningar och om den ska lyckas måste den växa ur det lokala systemet."
Efter varje anförande fanns det tid avsatt för frågor och vid kaffepausen fick jag möjlighet att prata med Dekha Ibrahim Abdi.

Dagen avslutades med Dipal Barua och hans arbete med att sprida förnyelsebar energi på landsbygden i Bangladesh, Green Energy Revolution. Bangladesh är ett mycket energifattigt land, på landsbygden är bara ca 20% av hushållen anslutna till elnätet. Landet har däremot mycket sol, 340 dagar/år. Genom att med microlån sälja små solceller minskar användningen av fotogen(?) och därmed luftföroreningarna samtidigt som solcellerna ger bättre ljus (för läxläsning), möjlighet att använda mobiltelefoner och TV (svartvit, som drar mindre el än färg!).

Som helhet var dagen mycket inspirerande och hoppingivande - det finns många som arbetar hårt för mänskligheten och mot miljöförstöring. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!!!

tisdag 4 december 2007

Tomtesmyg



Oj, oj, oj.......



Vi förberedde oss i god tid, möblerade om lite, dukade, kokade kaffe mm Strax efter fyra kom Korpen med frågor, tipslappar, reflexer och bingobrickor. Efter provmakning av lussekatterna och lite allmänt snack delade vi upp oss.



Några stannade i lokalen för att vara beredda med saft och kaffe. Några gick till 11:an för att förbereda starten och vi resterande gick banan baklänges för att sätta upp frågor och sätta ut och tända marschaller. Efter halva vägen upptäckte vi att bingonumren saknades på skyltarna så en fick göra en blixtutryckning och hämta lappar för komplettering medan vi andra gjorde färdigt banan.



Det bara strömmade till folk och mer än 100 startkort gick åt. Snabbt hade rundan avverkats och vår lokal började fyllas med besökare. Vi var ju väl förberedda och langade fram saft, kaffe, lussekatter och pepparkakor.

Det bara fyllde på, fler och fler kom. Till slut hade alla kommit in och det var oroväckande trångt i lokalen.

Vi fick snabba på för att komma igång med prisutdelningen - ingen kupong med alla rätt lämnades in så vi lottade ut alla vinster som var skänkta av Korpen, GislavedsHus och Hyresgästföreningen.




Under prisutdelningen blev det närmast kalabalik, alla ville fram, alla ville vinna. Trycket på Suncica och mig blev hårt och vi fick ta emot många knuffar och slag. En man försökte hjälpa oss att bringa ordning bland barnen men tyvärr fick då även han ta emot ett och annat.

Så småningom tog vinsterna slut och lokalen tömdes snabbt när det stod klart att tomten stod vid ytterdörren och delade ut godispåsar till dem som gick hem.

Efteråt är det bara att konstatera att detta blev det sista Tomtesmyget i den här tappningen. Över hundra personer blev för mycket i vår lilla lokal. Ska det fortsätta måste det bli på något annat sätt!

Lussekatter

Här kommer receptet på våra jättegoda lussekatter. Satsen ger 48 st.

250 g margarin
5 dl mjölk
1 pkt (50 g) jäst
2 dl socker
1 ägg
1 påse saffran (eller 1 tsk malen kardemumma)
½ tsk salt
ca 1,8 l vetemjöl
---
russin
ägg + mjölk att penska med

Smält margarin, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i degbunken och lös upp den med den varma vätskan. Mal sönder saffran med lite socker och tillsätt det tillsammans med resten av sockret, ägg, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda lite. Dela degen på mitten (varje halva räcker till 24 bullar), på mitten (12), på mitten (6) och på mitten igen. Rulla ut en bit till en längs som delas i tre delar. Rulla varje del till en längd med smala ändar, rulla dem åt var sitt håll till "snäckor". Lägg på bakplåtspapper på plåt och stick ner ett russin i varje "snäcka". Låt jäsa 15-20 min och tryck ner russinen igen. Pensla med ägg och grädda i 250¤ ca 10 min.

Tomtesmyg


Lite lussekatter till bakade vi på morgonen. Suncica kom in med vinster till tipspromenaden och lite överblivet godis. De färdiga godispåsarna kommer senare.

Nu har vi varit på 11:an och hämtat muggar, skedar, hushållspapper och lite annat vi behöver inför kvällen.

Men vi hittar inga ficklampor och inga marschaller! Vi har ju brukat att spara från år till år. Marschaller är ju i och för sig en förbrukningsvara men jag som är snålast i världen brukar ta till vara. .....och ficklamporna, visseligen någon färre för varje år men ett 15-tal var det säkert förra året. Antingen har vi lagt dem på ett säkert ställe annars har de av misstag hamnat i soporna eller så.

måndag 3 december 2007

Glädjebesked

I dag fick Unni och hela Trasten ett glädjebesked: Unni får jobba kvar vilket betyder att Trastenverksamheten lever åtminstone ett drygt år till.

Senare kom ett glädjebesked till: Barnet, som var utvisningshotad, har fått uppehållstillstånd!!! Det finns nog människor på migrationsverket, trots allt!

En man kom in med ett par fakturor som han inte hade pengar att betala.
"Jag får pengar om två veckor, då kan jag betala." Jag rådde honom att ta kontakt med företagen och förklara.
"Hjälper du mig?"
"Du klarar det själv, du har ju förklarat för mig!" Efter lite diskussion hjälpte jag honom att ta fram telefonnummer (fanns inte på fakturan!) och han ringde!!! Den andra fakturan var från ett företag i samhället så han bestämde sig för att gå dit och prata.

Det måste vara jobbigt att vara utan pengar men säkert ännu jobbigare att inte klara att ringa och be om anstånd. Nog tyckte jag att han höll huvudet lite högre när han gick än när han kom.

Annars har dagen varit lite seg. Unni var trött efter flytten och allt nytt och därtill förlovning!!! Jag var trött efter min resa till Stockholm och Tollare där jag fick försöka sova med ett susande varmvattenrör precis vid örat.

I övrigt har det varit förberedelser inför Tomtesmyget i morgon. På morgonen handlade jag till lussekatterna - det blev så småningom drygt 200 st. Suncica kom in och vi gick igenom vad annat som skulle handlas. Korpen kom upp med grejer.

Eftersom det var första advent i går plockde vi fram stjärnor och ljusstakar. Som alla andra år blir det letande efter förlängningssladdar, timers och - hur var det nu vi gjorde? När vi snyggt och prydligt fått upp stjärnorna i köksfönstret kom vi på att vi kanske skulle byta gardiner också.

Ljusstakarna i klassrummet krävde ommöblering bland krukväxterna. Efter diverse plockande fram och tillbaka hade alla växter fått fönsterplats igen.

Dagen avslutades i lätt kaos. En kvinna hittade inte sina nycklar. Vi letade överallt och uppmanade henne att leta i sin väska och andra ställen. Till slut hittade hon dem - i sin egen ficka!!!!
När vi gick hem lyste stjärnorna i köksfönstret.