I mitt kök finne en stenugn, som byggdes samtidigt som huset uppfördes i slutet av 1920-talet. Jag har lärt mig baka i den och varje år till jul gör jag ett rejält bak.

Jag började på kvällen med att hälla ca 10 l hett vatten över grovt rågmjöl och grahamsmjöl. Det rördes ihop till en tjock gröt. Jag laddade ugnen med ved så jag lätt skulle kunna tända
nästa dag.

På morgonen tände jag i ugnen och sedan arbetade jag degen. Det gick åt mycket mjöl och mycket kraft i armarna.
Det blev 16 stora limpor som tog upp hela soffbordet när de skulle jäsa.

Under tiden gjorde jag en omgång grahamsbullar som jag bakade först. När man har rakat ut glöd och aska och sopat är det hög temperatur i ugnen. Då är det praktiskt att baka en omgång av något som behöver het ugn.
Det får plats fyra plåtar i ugnen samtidigt men det är lite svårt att se trots att jag lyste med ficklampa när jag fotograferade.

Med hjälp av en brödspade placerade jag limporna direkt på stenhällen. Efter ungefär en timme var limporna klara. Jag hade fått jämn temeratur i ugnen så alla limporna blev färdiga samtidigt.
Ibland måste man plocka om dem för att alla ska bli genomgräddade.

Efter limporna bakade jag knäckebröd. Till kavlingen använde jag en kruskavel som jag fick som leksak när jag var barn.
Enklaste sättet att få in en utkavlad kaka knäckebröd i ugnen är att försiktigt rulla upp den på en lång pinne och rulla av den på hällen i ugnen.
Knäckebrödet måste passas noga så det blir helt torrt utan att brännas.
På eftervärmen bakade jag ett par sorters kakor - vaniljhorn och Mallas chokladkakor.

Här syns lite av dagens resultat........
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar