
Fint Knäckebröd
1 pkt jäst
3 dl mjölk
100 g margarin
1½ dl grovt rågmjöl
1½ dl grahamsmjöl
6-7 dl rågsikt
vetemjöl till utbakningen
Smält margarinet och häll sedan i mjölken så blandningen blir fingerljum. Smula ner jästen däri och rör så den löses upp. Blanda i de grova mjölsorterna och låt gärna stå en stund så jäsningen kommer igång.
Sätt ugnen på 200¤. Arbeta in rågsikt till en fast deg och vänta minst 10 min så blir degen inte så kladdig.
Ta upp degen på bakbord (eller arbetsbänk) och knåda den smidig. Ta mer mjöl om det behövs.
Dela degen i 10 delar och forma till dem lite till runda bullar. Kavla en bulle i taget med kruskavel till tunna kakor (det gör inget om det blir små hål efter kaveln). Mjöla väl under så kakan inte fastnar.
Lägg på plåt och grädda 6-7 min. Kavla nästa kaka. Kolla noga i ugnen eftersom de tunnaste partierna lätt blir brända.
För att vara säker på att de blir riktigt torra kan man lägga in dem på gallret i ugnen när man är klar och har stängt av ugnen. Lämna då gärna luckan på glänt.
50 g margarin
½ l vatten
½ l mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
ca 2 l rågsikt
4-5 dl vetemjöl
Dela margarinet i tärningar och lägg i degbunken. Koka upp vattnet och häll det över margarinet och rör lite så det smälter. Häll i mjölken och kolla så blandningen blir fingerljum innan jästen smulas ner. Rör så jästen löser sig.
Arbeta in rågsikt (och saltet) till en smidig deg och låt jäsa.
Ta upp degen och knåda med vetemjöl. Dela degen i åtta delar och forma till bullar. Platta ut varje bulle till en knappt 2 cm tjock kaka och lägg på plåt för att jäsa.
Sätt ugnen på 200¤.
Om kakorna ska dekoreras tar man undan en liten degbit och arbetar in mera mjöl. Kavla tunnt och ta ut figurer med små pepparkaksmått, leksaksformar eller liknande. För att forma bokstäver rullar man ut lite deg till en lång, tunn "tråd" och formar texten. Gör en plåt i taget annars blir bröden överjästa.
Nagga med nagg eller gaffel (mellan dekorationerna) och grädda i ca 15 min.
eller bananer som mina barnbarn säger
200 g smör (eller margarin)
4 1/4 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
Strösocker till garnering
4 1/4 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
Strösocker till garnering
Sätt ugnen på 175¤
Kör ingredienserna i matberedare (eller hacka och blanda ihop) till en deg. Rulla ut degen till långa längder och dela i ca 5 cm långa bitar som formas till "bananer". Det blir ca 50 st.
Grädda ca 12 min tills de får lite gulbrun färg.
Rulla de varma kakorna i strösocker.
Mallas chokladkakor ca 30 st
150 g smör (eller margarin)
½ dl socker
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl
Garnering
äggvita
pärlsocker
Kör ingredienserna i matberedare (eller hacka och blanda ihop) till en deg. Rulla degen till till en tjock rulle och lägg i kylskåpet för att stelna en timme eller så.
Sätt ugnen på 175¤. Skilj äggvitan från gulan. Häll upp pärlsocker på en tallrik.
Skär degrullen i ½-cm tjocka skivor. Pensla varje skiva på en sida med äggvita och lägg i pärlsocker. Lyft upp med gaffel och lägg på plåt.
Grädda i ca 12 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar