måndag 30 april 2007

Vårrecept

Så här gjorde jag vårlunchen.

Nässelsoppa

2 liter nyplockade, späda nässlor
½ l vatten
----
1 l vatten
en knippa gräslök
2 buljongtärningar (grönsaks- eller kyckling-)
3 msk vetemjöl
ca 2 dl mjölk

De späda nässlor tvättades i flera vatten och jag plockade bort torra grässtrån etc. Därefter kokade jag dem i lite vatten ca 10 min, lät dem rinna av och hackade dem.

Koka upp vatten och buljongtärning, hacka gräslöken och lägg i det mesta (spara lite till serveringen) samt de hackade nässlorna och låt det koka upp. Red av med vetemjölet utvispat i lite vatten eller mjölk. Späd med mjölk till lagom konsistens och smaka av. Tillsätt ev mer buljongtärning eller salt.
Servera med kokta ägg i halvor och strö över lite gräslök. Ät gärna knäckebröd med ost till.

Potatissoppa

4 potatisar
1 dryg dm purjolök
1 l vatten
3 buljongtärningar
---
1 liten grovriven morot
lite grönt från purjolöken
2 dl creme fraishe
timjan

Skala och riv potatisen grovt, strimla purjolöken och häll på hett vatten. Tillsätt buljongtärningarna och låt koka ca 5 min. Rör då och då noga i bottnen eftersom stärkelsen från potatisen sjunker och kan bränna fast. Önskas en slätare soppa kan den mixas med mixerstav.
För att få en färggladare soppa kan man tillsätta lite grovriven morot och lite grönt från purjolöken. Låt soppan koka upp och vispa ner creme fraishe. Krydda med timjan och smaka av.

Rabarberkaka

2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1-2 dl finskuren rabarber (eller bär, äppeltärningar etc efter tillgång)
hyvlat smör eller margarin
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en pajform.
Vispa ägg och socker tills det blir riktigt pösigt. Rör snabbt ner vetemjölet och bred ut smeten i formen. Strö över rabarberbitarna, hyvla med osthyvel några skivor kylskåpskallt smör eller margarin och lägg på smeten. Strö över lite pärlsocker och grädda ca 20 min tills kakan fått vacker färg.

Inga kommentarer: