Rårakor kan man göra på olika sätt. Den enklaste varianten består av rivna potatisar som saltas lätt och steks i fett. Bred ut "rivet" ganska tunnt i en inte allt för het stekpanna. Servera dem nystekta och frasiga med lingon, rårivna morötter och t ex stekt korv eller bacon.
En lite lyxigare variant är

Franska rårakor
3-4 potatisar
2 medelstora gula lökar
2 ägg
½ tsk salt
Skala potatis och lök. Riv dem på den grova sidan på ett rivjärn. Blanda med ägg och salt.
Lägg fett i en inte allt för het stekpanna och låt det bli lätt brynt.
Ta ca ½ dl smet och häll i pannan, då får det plats tre rårakor samtidigt. Bred ut smeten så de blir tunna och frasiga. Grädda på båda sidorna tills de fått fin färg.
Servera även dessa nystekta med lingon, rårivna morötter och t ex stekt korv eller bacon.
Som variation kan man ta mindre eller mer lök, använda purjolök, krydda med örtsalt eller tillsätta någon örtkrydda. Det är bara att prova sig fram!
En lite lyxigare variant är

Franska rårakor
3-4 potatisar
2 medelstora gula lökar
2 ägg
½ tsk salt
Skala potatis och lök. Riv dem på den grova sidan på ett rivjärn. Blanda med ägg och salt.
Lägg fett i en inte allt för het stekpanna och låt det bli lätt brynt.
Ta ca ½ dl smet och häll i pannan, då får det plats tre rårakor samtidigt. Bred ut smeten så de blir tunna och frasiga. Grädda på båda sidorna tills de fått fin färg.
Servera även dessa nystekta med lingon, rårivna morötter och t ex stekt korv eller bacon.
Som variation kan man ta mindre eller mer lök, använda purjolök, krydda med örtsalt eller tillsätta någon örtkrydda. Det är bara att prova sig fram!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar