fredag 29 februari 2008

Anderstorp

För en tid sedan blev jag kontaktad av en kvinna som jobbar inom Svenska Kyrkan i Anderstorp. Man hade sökt och fått pengar till ett projekt kallat Mötesplats Månsakullen. Det skulle i någon mån påminna om vår verksamhet och hon ville veta hur vi jobbar, vad som fungerat och vad som inte gjort det.

Samtalet slutade med att jag blev inbjuden till ett möte och det skulle äga rum på onsdagseftermiddagen. Jag fick även en skriftlig inbjudan senare.


Till träffen kom en mängd representanter för grupperingar, som på olika sätt kunde bidra till projektet. Naturligtvis var det både anställda och förtroendevalda från Kyrkan men också från Missionskyrkan, Röda Korset, Hela Människan, Socialnämnden och -förvaltningen, GislavedsHus, Hyresgästföreningen, Töråsskolan, Motorgymnasiet på Motorbanan, Företagarföreningen och kanske någon mer.

Som inledning fick alla kort säga vad man associerar Månsakullen med och en mängd begrepp skrevs upp på en tavla. Mest rörde det sig om mångfald, i viss mån utanförskap och lite problem.

Så presenterades det tänkta projektet och alla fick komma med synpunkter. Alla var eniga om att det verkade bra och ville att det ska komma igång.

Efter ett par timmar av funderingar och diskussioner över kaffet avslutades mötet med förhoppningen att det hela ska kunna starta efter sommaren.

Ovanligt personalmöte

Onsdagens personalmöte var ovanligt i flera bemärkelser: Vår chef var inte närvarande, vilket vi i och för sig var informerade om i förväg så det var ingen överraskning. Det rådde även stor förvirring om det skulle äga rum eller ej.

Dessutom handlade det till stor del om frågor som berörde oss på Trasten. Egentligen kom vi in på lokalerna och lokalanvändning i AMO-huset. Eftersom det är aktuellt att flytta verksamhet från Trasten till AMO-huset var det naturligtvis intressant att ventilera därmed sammanhängande lokalbehov. Diskussionen kommer att fortsätta!

Tillbaka på Trasten väntade Språkverksta'ns elever på oss. I dag hade jag ett besked att ge dem: Deras lärare ska komma. I morgon, torsdag ska alla komma till oss kl 9.30 och även deras lärare.

Under tiden gjorde Unni tårta tillsammans med kvinnan som klarat sitt körkort.



Naturligtvis skulle den dekoreras så att man kunde se vad det handlade om. Det var inte så enkelt att forma bokstäver med halva vindruvor men hon blev nöjd ändå!



Tårta till lunch kan man stå ut med ibland!

En kvinna kom med en jobbannons och ville ha hjälp att skriva en ansökan. Eftersom det helst skulle gå via mail hjälpte jag henne att hitta formuläret, skriva in adress etc. Medan jag fixade lite annat försökte hon själv formulera sig. Det blev åtskilliga turer innan hon kände sig nöjd och vi kunde klicka på sänd.

Då var det dags för mig att ge mig iväg till ett möte i Anderstorp.

onsdag 27 februari 2008

Födelsedagseftermiddag

Vår andra eftermiddagselev hade en skrivuppgift. Hon hade gjort en kladd för hand och ville att jag skulle läsa. Den var helt ok och jag frågade henne om hon ville renskriva på datorn. Först var hon lite tveksam men efter lite betänketid satte hon sig där och skrev.

Ett par kvinnor hade köpt tyg på rea och undrade om det kunde bli gardiner och påslakan. Vi lovade mäta och räkna för att se hur långt tyget skulle räcka.

Under tiden jäste brödet och det blev dags att baka ut. Det är svårt att vara tillräckligt lätt på hand så att degen inte trycks fast på bakbordet utan blir jämntjock. Med lite assistans gick det bra och med måttet (en fd tonfiskburk) blev det fina bullar.

De sista degbitarna fick ligga och jäsa på bakbordet medan vi hettade upp en plåt i ugnen. Så kavlade vi ut den ena med kruskavel till en tunn kaka, som vi la på bakplåtspapper. Snabbt tog vi ut den heta plåten, på med kakan och in i ugnen.

Lagom till eftermiddagskaffe hade vi nybakt bröd. En bit av tårtan fanns kvar så det blev festfika en gång till. Samtidigt kom ytterligare gäster så vi blev många runt köksbordet.

Vi tog oss an tyget och mätte och räknade, mätte igen och räknade. Snart stod det klart att räckte till gardiner med kappa, två örngott men bara ett påslakan. Påslakan tar rysligt mycket tyg! Eventuellt kan hon köpa ett enfärgat eller småmönstrat tyg till ena sidan och i så fall få det att räcka till tre påslakan.........

En kvinna kom med matteböcker och behövde hjälp med läxan. Hon har nyligen börjat på GrundVux och inte ägnat sig åt matte på flera år så en allmän avrostning behövdes. De aktuella uppgifterna handlade om + eller - med multiplikation eller division i samma tal. Efter lite tragglande hade vi slagit fast att multiplikation eller division alltid går före.

Under tiden blev det uppenbart att multiplikationstabellen inte satt riktigt så bra som den borde. Vi gjorde en hel del övningar och till sist skrev vi 3ans - 7ans tabeller utan svar som fick bli hemläxa till i morgon.

tisdag 26 februari 2008

Unnis födelsedag.

Tisdag och Unnis födelsedag. Dagens första uppgift blev att göra klar tårtan som vi började på i går.

Eleverna kom punktligt och lektionen startade. Det stora samtalsämnet i dag var kläder till hundar. Vi läste att en kvinna designade sådana och hade gjort en jacka värd 10 000 dollar till sin egen hund.

Vid kafferasten sjöng vi och hurrade för Unni. Inte vackert men hjärtligt! Hon fick en stor bukett tulpaner också och tårtan smakade bra.

När eleverna gick hem kom först den ene av de nykomna pojkarna och ville ha hjälp med en blankett. Efter diverse turer på engelska kom vi på hur det skulle vara. Då kom den andre killen med samma typ av blankett men då var det en enkel match att fylla i.

Under tiden kom en kvinna in och lämnade sambusa till oss. Det blev jättebra som födelsedagslunch!

När en av våra eftermiddagselever kom bestämde vi oss för att baka bröd. Det stod lite gammal mjölk i kylskåpet....

Är våren här?

På måndagen kom nyheten på radio: Våren är här! Nu hade dygnsmedeltemperaturen i flera dagar varit högre än den meteorologiska gränsen för vår. Allså är det slut på tiden utan årstid!

Språkverksta´n har fortfarande ingen lärare så jag får hålla gruppen sysselsatt. Vi började med att läsa tidningen.

Så ringde telefonen och jag fick utrett närvaroplikten för en av våra deltagare. Just när jag återvänt till gruppen ringde en av assistenterna och vi fortsatte bena upp verklig närvaro och vad som krävs. Jag tror vi kom fram till bra och rimliga krav. Det är bra att jag får veta vad som gäller.

En man kom med en bunt papper och ville ha hjälp att fylla i en ansökan om svenskt medborgarskap. Trots att han hade många papper fattades mågra uppgifter så han fick hämta fler papper så vi kunde göra färdigt.

En kvinna skulle göra en inbetalning till Migrationsverket och kunde inte hitta kontonumret. Efter lite sökande hittade vi det på nätet.

Så blev det dags att ringa till Migrationsverket. En man ville kolla hur det stod till med ett ärende. Han klarar svenskan bra så jag behövde bara ringa upp och göra vissa val så kunde han själv sitta i telefonkö. Nu hade man bytt telefonnummer så vi fick ringa ett par gånger innan det fungerade. Efter knappt en halvtimme hade han fått veta att papper var skickade till honom och vi bestämde att han ska komma tillbaka när han fått dem.

Dagen avslutade vi med att baka en tårtbotten......

torsdag 21 februari 2008

Lugn eftermiddag

Bara en av våra eftermiddagselever kom. Han läste flitigt och gjorde uppgifter medan jag gick till och från. Han klarar läsningen bra och skriver enkla meningar lätt som en plätt men har svårt att få fram vad han vill ha sagt. Läsförståelsen är inte hellre den bästa och det blev en hel del "charader" när jag skulle förklara olika ord.

Killarna kom in och behövde hjälp för att kunna ringa till försäkringskassan och ett par andra samtal.

En kille hade besiktigat sin bil.
"Den hade 200 fel så nu har jag skrotat den. Jag behöver köpa en annan." Han och hans kompis satt en stund och letade bilar på nätet. Sedan övergick han till att förhandla med oss om vi ville sälja någon bil till honom.

En man behövde hjälp för att beställa bredband och telefon. Han ville ha internet för att kunna hålla kontakt med släktingar i hemlandet.

En kvinna hade trampat sönder sin kjolfåll och ville ha lite hjälp och en man behövde få ett par byxor uppsydda.

Rårakor

Rårakor kan man göra på olika sätt. Den enklaste varianten består av rivna potatisar som saltas lätt och steks i fett. Bred ut "rivet" ganska tunnt i en inte allt för het stekpanna. Servera dem nystekta och frasiga med lingon, rårivna morötter och t ex stekt korv eller bacon.

En lite lyxigare variant är

Franska rårakor

3-4 potatisar
2 medelstora gula lökar
2 ägg
½ tsk salt

Skala potatis och lök. Riv dem på den grova sidan på ett rivjärn. Blanda med ägg och salt.
Lägg fett i en inte allt för het stekpanna och låt det bli lätt brynt.
Ta ca ½ dl smet och häll i pannan, då får det plats tre rårakor samtidigt. Bred ut smeten så de blir tunna och frasiga. Grädda på båda sidorna tills de fått fin färg.
Servera även dessa nystekta med lingon, rårivna morötter och t ex stekt korv eller bacon.

Som variation kan man ta mindre eller mer lök, använda purjolök, krydda med örtsalt eller tillsätta någon örtkrydda. Det är bara att prova sig fram!

Körkort!!!

Morgonen inleddes med ett tråkigt besked. Hyresgästföreningen på Trasten står utan styrelse och ingen vet om det blir någon verksamhet framöver!

Medan jag hjälpte avgående styrelsen med lite skrivarbete läste Unni med vår torsdagselev. Sedan fortsatte vi med en- och ett-ord, som vi höll på med i går.

De nykomna pojkarna kom in och ville kolla på internet och fråga om svenska ord.

Så började vi prata om mat.
"Svenskar äter mycket potatis, särskilt de äldre. Om min pappa inte fick potatis varje dag tyckte han inte att han hade fått någon mat."

Vi bestämde oss för att göra rårakor tillsammans. Vi skalade och rev potatis och lök. Snart började det sprida sig goda dofter.

Då ringde telefonen: "Jag har klarat, jag har klarat!!!" En kvinna hade äntligen klarat sitt körkort och var jublande glad. Det gick knappt att höra vad hon sa så uppspelt var hon.

Medan vi satt till bords och avsmakade rårakorna kom hon stormande in genom dörren. Hon strålade av glädje och dansade runt med oss.

Nästa vecka blir det tårta!

Skrivövningar

Lektionerna med Språkverksta´n inleddes som vanligt med tidningsläsning. I dag var det en artikel om McCaine och han musikval som tilldrog sig intresse. Bland våra skivor fanns en med ABBAs Take a chans om me så vi kunde få en musikillustration.

Skrivövningarna handlade om enkla meningar för att efter en stund bli en diskussion om en-ord och ett-ord. "Hur vet man och spelar det någon roll?" Vi gjorde långa rader med ord och jag visade att en och ett styr ändelsen för bestämd form och om man säger den eller det.

Det är mycket som ska ordnas när man kommer ny till Sverige och det blev ett antal telefonsamtal under förmiddagen.

Eftermiddagen inleddes lugnt men plötsligt blev det fullt i köket. Snabbt gjorde vi några semlor och sedan vidtog en stunds koncentrerat läxläsande. En man övade flitigt på prepositioner, en annan man skrev meningar och en kvinna övade bisatser med som, vars och vilket.

tisdag 19 februari 2008

Jobbansökningar

På eftermiddagen fortsatte vi att söka jobb. Gislaved kommun har lagt ut angående feriejobb inom socialförvaltningen och två av våra gäster läste noga. Kvinnan ville genast söka medan mannen var mera intresserad av industriarbete eller att få lära sig svetsa.

Sedan konstaterade vi att han förmodligen måste träna lite mer svenska. Han förstår bra men har svårt att uttrycka sig. Vi uppmanade honom att komma hit och träna mycket och han tog genast Unni med sig och började läsa.

Just nu när jag skriver detta sitter en liten kille vid datorn bredvid. Han är av allt att döma ganska van att leka med datorer men vet inte riktigt vad man gör. "Gick det?" är hans ständiga fråga. Hans mamma sitter vid den andra datorn med internet och läser nyheter på somaliska. Just nu fick hon upp en bild på en av somalisk minister. "Hon och jag gick i samma klass i skolan!"

Utflyk till Hestra

När jag kom på morgonen satt redan en kvinna och väntade på mig. Hon hade skrivit en uppgift till skolan och ville ha min hjälp att "korrekturläsa". Vi diskuterade lite om innehållet och sedan satte hon sig vid datorn för att renskriva.

Hon var ganska förkyld så när hon skrivit klart bestämde hon sig för att gå hem och vila för att komma tillbaka vid ett annat tillfälle.

De båda kvinnorna var sjuka även idag och en man hade ett annat ärende att uträtta i dag så klassen var ganska liten.

Då bestämde vi oss för att göra en liten utflykt. På biblioteket i Hestra visas denna månaden utställningen I Gislaved från Somalia och idag öppnade de kl 10.

Männen hade inte sett utställnigen tidigare och tyckte det var jätteroligt att titta på fotona med miljöer och personer de kände igen. Vi plockade ner en texttavla i taget och hade högläsning.
"Jättefint, jättefint!"

På hemvägen åkte vi upp på Isaberg och tittade på skidåkarna. Tack vare att det varit några kalla dagar och nätter fanns det snö i flera backar och en hel del folk. I barnbacken var det lång kö till liften.

Men det var inta många som pratade svenska....

Vi frågade killarna om de ville prova. En av dem sa kanske och pekade på den allra minsta backen medan den andre sa nej, nej och slog ifrån sig med händerna.

måndag 18 februari 2008

Glashalt

Efter en kall natt slog vädret om och fuktig luft kom in vilket gjorde att det var glashalt när jag skulle köra till jobbet i morse. Nu gick det bra eftersom man redan hunnit grusa vägen till Gislaved men sista biten ner till Trasten fick jag ta det väldigt lugnt.

Väl på jobbet blev det full fart. Två kvinnor meddelade att de är sjuka men övriga elever kom. Vi började med att läsa bloggen och titta på bilderna och övergick sedan till att läsa tidningarna.

Av någon anledning började vi prata om nedhuggna skogar i Brasilien och ökenutbredning. Det blev mycket diskussioner och schematiska teckningar på tavlan - hur kretsloppet i naturen fungerar, varför det inte torkar där det växer träd medan kal mark torkar ut oerhört snabbt.

En man behövde hjälp att skriva till Försäkringskassan. Hans familj stannade kvar hos släkten i Somalia när de var där på besök i höstas. Egentligen skulle de ha kommit tillbaka nu snart men eftersom barnen går i skola där kommer de förmodligen inte förrän terminen är slut. Sådant behöver Fk veta.

I slutet på förra veckan skrev tidningarna om bråk och mobbing i skolan. En kvinna ville läsa en av artiklarna och vi pratade en stund om det som hänt.
En kvinna, som tidigare skrivit jobbansökningar på vår dator, kom in och skrev snabbt två nya ansökningar.
"Det gäller att vara med och söka, förr eller senare blir det min tur om jag visar intresse!" konstaterade hon. "Jag har timanställning och jobbar ganska mycket men det vore bättre med ett fast jobb."

En kvinna behövde hjälp att sy om ett par gardiner. Barnbarnet, en liten flicka ska få dem. Som tack bjöd kvinnan oss på tonfisksallad till lunch.

Ett gäng killar kom in och satt vid datorerna en stund. Annars var det ganska lugnt, det märks att sportlovet är över!

Solen sken när vi gick över parkerinen..............

fredag 15 februari 2008

Sportlov med läxor

När jag kom tillbaks från promenaden väntade en kvinna på mig för att prata lite mer om den läxa vi gjorde i går.

"Prepositioner är jättesvårt, kan du hjälpa mig med min läxa?" En man kom med sina böcker och ville ha hjälp. Vi satte oss i lektionsrummet och tittade gemensamt på uppgifterna. Det mesta löste han själv när han fått tänka lite.

"Jag förstår inte varför det är så jobbigt nu när det gick så bra förra året" klagade han.

Jag försökte förklara att det fanns inget konstigt med det. Tidigare bodde han själv och kunde ha lugn och ro när han gjorde sina läxor och han kunde koncentrera sig på uppgifterna. Nu har han familjen runt sig med allt vad det innebär av ljud, avbrott och mer att tänka på.

"Jag ska komma varje vecka och du måste hjälpa mig!"

Under tiden kom en kvinna och satte sig vid andra sidan av bordet med sina böcker. Hon hade andra uppgifter att göra och jobbade flitigt. Då och då behövde hon lite ledtrådar eller kunde hjälpa kompisen med hans lösningar.

"Du måste hjälpa mig med matten också, jag förstår inte!"

Från det andra rummet hördes hur ytterligare en läxläsare brottades med sina uppgifter med hjälp av Unni samtidigt som hon sydde "festkläder".

Det är tydligen bröllop i Borås och många från Gislaved är inbjudna. Synd bara att allt ska ske i sista minuten. Gardinerna får ligga till sig till och två dragkedjor väntar på att bli isydda men nästa vecka blir det väl lite lugnare......
När vi behövde datorerna för att leta lite uppgifter sa vi till ungdomarna, som satt där, att de skulle gå ut i solen innan den gick ner. En kort stund blev det lugnt i datarummet.
En familj hade upptäckt att en dotter hade fått fel födelseår. Jag hjälpte dem att skriva till Migrationsverket för att försöka få rättelse på det hela.
Mamman, som skulle fylla i blanketter, kom med sin baby. Medan hon fick lite assistans gick babyn från famn till famn. En stund satt han i min "elevs" knä medan jag försökte förklara hennes matteproblem på tavlan.
När det mörknade märktes det att det var slutet på en intensiv vecka och sista timmarna av en lång dag. Det var mycket skämt och skratt.
När en tjej kom för att hämta sina "festkläder" tvingade vi henne att prova medan Unni sydde den sista sömmen på underkjolen. Det var en dira i ett vackert, gult sidentyg med måttligt med glitter på. Hon var jättefin!
Vid en koll i kylskåpet fanns det gott om mjölk och lite vispgrädde som blev över när vi gjorde tårta. Jag hade också en gammal banan och det finns massor av båbär i frysen. Dessutom började orken tryta. Alltså läge för en mjölkdrink!
En man kom in med en jacka med trasig dragkedja (en till - för nästa vecka!). Han blev också trakterad.
Alla blev glatt överraskade och lät sig väl smaka! En av kvinnorna, som gärna vill gå ner i vikt, blev lite fundersam:
"Är det bara bär och grädde?"
Jag förklarade att den enda grädden var den lilla klicken ovanpå. Lite välmogen banan ger en fyllig smak och konsistens.
Så blev det dags att gå hem och ett lätt kaos utbröt. En dira som skulle användas i helgen hade inte hämtats. Babyns mössa var försvunnen. "Hur lång ska den nya dragkedjan vara?"
Till sist ordnade det upp sig och vi kunde gå ut i den stjärnklara kvällen..........

torsdag 14 februari 2008

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag - en dag att fira.

Särskilt för en pappa som fått hit två söner från Etiopien/Somalia. Vi hade lovat göra tårta så Unni startade direkt på morgonen med att vispa smeten. När den var bakad ställde vi ut den på balkongen för att snabbkyla den. Det var några minusgrader i dag.

Vi skulle göra några extra festlig smörgåsar också så vi kokade några ägg. Medan de kallnade skar vi skivor av formfralla till hjärtform. Äggen mosade vi med lite smör och salt och bredde på bröden. Som extra dekoration la vi räkor på några och målade hjärtan med kaviar på de övriga.

Tårtbotten hade knappt kallnat så vi fick nöja oss med att dela på ett ställe och lägga både fruktpuré och vaniljkräm där. Vi la på grädde och lite gröna och gula strösselflingor. Av rosa marsipan formade vi hjärtan och rosor som extra prydnad.

Pappan hjälpte stolt till medan killarna satte sig vid datorn. När allt var klart bjöd vi till bords och försökte förklara varför det var hjärtan överallt i dag.

Efter fikat tittade vi på bloggen och berättade lite om vad vi brukar göra här. Vi satt också en stund och tittade i läroböckerna och skrev några enkla meningar på tavlan.

Under tiden kom några fickor in och ville sy men lämnade ganska snabbt över till Unni. Dira, sjal och underkjol skulle det bli. Eftersom det behövdes till helgen fick Unni lägga gardinerna åt sidan en stund.



Eftesom killarna aldrig sett en svensk skog tog jag med dem ut på en promenad bakom Trasten. Samtidigt försökte jag förklara allemannsrätten för dem; vad man får och inte får göra.

Eftersom deras klädel inte var riktigt anpassad till svenska minusgrader blev det bara en kort runda med löfte att fortsätta vid något annat tillfälle.

onsdag 13 februari 2008

Personalmöte

Efter en kort stund på jobbet var det dags att stänga igen och gå på personalmöte. Det mesta som avhandlades hade inget med oss på Trasten att göra men vi ska ju vara med så det var bara att gilla läget.

Eleverna fick sovmorgon i dag men så fort vi var tillbaka kom även de. Tidningen Metro var dagens lärobok. En artikel där rymdforskare studerat vilka dagar som det regnar mest tilldrog sig intresset.

I artikeln påstods att man konstaterat att tisdag till torsdag regnar det betydligt mer än lördag till måndag. Detta ansågs bero på att trafiken är intensivare på arbetsdagar och avgaserna påverkar molnen så att de släpper mer regn. Det var många ord och begrepp som krävde förklaring och teckningar på tavlan. Det går åt mycket pennor när jag "undervisar".

I följetången om USA-valet handlade det i dag om fru Obama. Det ledde oss in på en diskussion om hustru-husfru-hemmafru.

Eftersom det är sportlov den här veckan har ett gäng ungar praktiskt taget bott vid datorerna. Det har lett till en hel del gruff, dels i gruppen och dels med vuxna som behövt datorerna för att hämta uppgifter, söka jobb etc. Då gäller det att sätta ner foten och tala om vad som gäller.

En kvinna som kommer in då och då kom idag och behövde hjälp att leta information på internet inför ett prov i skolan nästa vecka. Det handlade mycket om socialförsäkringssystemet i Sverige. Det var intressant och lärorikt.

När hon skulle sätta sig vi en annan dator för att skriva ner sina svar var det rummet occuperat av några killar. En satt i telefonkö hos Alfa-kassan och de andra bara hängde. De blev lätt förvånade när jag höjde rösten och uppmanade dem att lämna plats. Han i telefonkön fick naturligtvis stanna kvar.....

En kvinna kom och hämtade blanketter som jag skrivit ut till henne. Vi gick igenom dem lite snabbt och hon skulle fylla i dem själv. En av våra trogna gäster kom med blanketter som vi fyllde i tillsammans. En tredje kvinna, som skulle kommit för att få hjälp med en ytterligare variant av blanketter, ringde och hade blivit förhindrad av sin baby och kommer i morgon istället.

En omgång gardiner, som skulle ändras, vållade en hel del huvudbry angående hur man får bästa möjliga resultat på enklast möjliga sätt. Det blir nog bra!

En man ville ha lästräning så Unni fick lämna symaskinen och rycka in en stund.

En dragkedja, som skulle bytas, visade sig vara omöjlig att få bort eftersom tryckknapparna nitade fast den. Förhoppningsvis lyckas vi klippa bort "taggarna" så att vi kan zickzacka kanten och sy på den nya dragkedjan i den kvarvarande kanten.

tisdag 12 februari 2008

Gamla Gislaved

I dagens Värnamo Nyheter fanns en artikel med en massa gamla Gislveds-bilder. Det var intressant för eleverna att titta på och försöka förstå hur centrum har förändrats.

Vid en aktivitet för ett par år sedan tog vi fram flygfoton över Gislaved från 1956. De kopiorna hämtade jag ur skåpet och vi tittade på dem också.

Det som var lättast att hitta och känna igen var Johan Orre-skolan och kyrkan. Hela Trasten-området var en liten åker och skog. Då fanns järnvägen kvar men vårdcentralen var bara ett lite hus. Lundåkerskolan fanns men inte gymnasiet, hotellet var mycket mindre......

Sportlov och påsklov vållade en del diskussioner - nu har skolan sportlov och i slutet av mars är det påsk och påsklov. Olika sätt att skriva datum pratade vi också om.

Hyresgästföreningen vill ha hjälp att renskriva sitt protokoll samtidigt som en kvinna satt vid datorn och skrev en jobbansökan och en annan letade lediga platser i tidningen.

En kvinna hade fått ett par byxor som var för stora och behövde hjälp att sy in dem.

måndag 11 februari 2008

Medborgare

De stora rubrikerna angående valen i USA väcker många frågetecken bland eleverna. Det fick bli inledningen till dagens lektioner. Någon trodde att det blir Obama och någon trodde mer på Clinton. Det kan ju faktiskt bli någon annan............

Eftersom valet i USA inte fungerar som här utan sker i flera steg. Blev det mycket att skriva och förkklara. Eftersom jag inte är riktigt säker på hur det går till själv vet jag inte om det blev mer begripligt. Det jag snabbt kunde läsa mig till är att först i augusti bestämmer respektive parti vilken kandidat som ska representera dem. Då försvinner antingen Clinton eller Obama.

I november är det dags för det "riktiga" valet.

I anslutning till kafferasten kom en man med ett brev.
"Vad står det?"
Jag läste snabbt och konstaterade att han blivit svensk medborgare:
" Grattis, svenske man!"
"Ja, men..... det står så mycket...... och överklaga - jag vill inte aldrig överklaga om jag fått svenskt medborgarskap.
Jag försökte förklara att det övriga som står är bakgrunden, att han kan bli svensk medborgare eftersom han inte finns i något brottsregister och inte hos kronofogden. Informationen om överklagande ska skickas med alla beslut.
" När får jag mitt pass?"
"Nu är du svensk och då får du skaffa personbevis och sedan åka till Polisen i Värnamo och begära pass. Först måste du vänta ett tag för du ska hinna registreras som svensk, eftersom det finns möjlighet till överklagande inom tre veckor måste det gå mer än den tiden. Ska du resa någonstans?"
"Nej, jag vill bara ha passet så jag vet att det är klart!!!"

Ytterligare en man kom med ett lite mer komplicerat ärende. Än mer komplicerat blev det eftersom det inte gick att komma fram någonstans.
Vi ringde Länsrätten och ingenting hände.
Vi ringde migrationsverket och en automatisk svarare bad oss att ringa senare.
Vi ringde Skatteverket och efter några knapptryckningar blev det tyst och vi försvann i cyberrymden. Så småningom kom vi fram på ett ställe och fick besked att vi måste avvakta och då var det inte bråttom med de andra...........

Förmiddagen avslutades med lite lästräning med eleverna.

Annonserna med lediga platser läses flitigt dessa dagar. Särskilt lördagstidningen hade många annonser. En kvinna behövde hjälp att hitta sina tidigare ansökningar för att komplettera och skicka till en annan arbetsgivare.

Tänk! I dag var det fortfarande ljust när vi begav oss hemåt!!!

Mullsjö

Förra veckan avslutades med ett par dagar tillsammans med IFO försörjningsstöd i Mullsjö. Det var två dagar med intensivt arbete och livliga diskussioner.

Vi kom fram till att det finns mycket som är bra men också en hel del som kan bli bättre. Det finns en hel del att göra innan vi blir en helhet.

Vi hade bra förläggning med suverän mat, inomhuspool och omgivningar som lockade till promenader. Eftersom jag var förkyld hela vecka tänkte jag avstå från bad och tog därför inte med mig någon baddräkt.

Det visade sig att jag fått värsta lyxrummet med ett alldeles nytt bubbelbadkar. Naturligtvis blev det ett varmt och lååångt bad!

onsdag 6 februari 2008

Utan lärare

Nu har Arbete åt alla kört igång och det innebär att Språkverksta´n är utan lärare. Hon kan ju inte klona sig och vara på flera ställe samtidigt.

Språkverksta´n har dessutom en ny elev som har börjat denna veckan. Det kändes angeläget att att det blev lite som åtminstone liknade undervisning så jag ryckte in. Den nya eleven fick sina böcker och fick bläddra i dem lite. Jag informerade även gruppen om att det är lite osäkert med lärare nästa vecka men att de ska komma som vanligt.

Eftersom de var på biblioteket i går hade vi lovat dem semlor till förmiddagsfikat i dag. Man får ju inte missa några tillfällen till att göra det festligt och visa på svenska traditioner!!! Ytterligare ett par kvinnor kom medan vi fikade så det blev fullt i köket. Semlorna blev uppskattade!

Efter rasten återupptog vi lektionen. En man läste om branden i Gnosjö och vi diskuterade några ord och pratade om synonymer.

En annan man hittade en artikel om drömmar och sömn. Den vållade många funderingar. Inte alla trodde på att man drömmer 4-5 gånger varje natt och att man drömmer beror på att hjärnan arbetar även när man sover.

tisdag 5 februari 2008

Fettisdag

Unni och en kvinna gjorde semlor till förmiddagskaffet. Under tiden hjälpte jag en annan kvinna med hennes läxa. Det handlade om Ädelreformen som genomfördes på 90-talet. Det var en hel del att läsa och vi hann inte med allt innan hon var tvungen att skynda iväg.

Föräldraförsäkringen är inte lätt att förstå sig på. En kvinna behövde hjälp att ta reda på vad som gäller. En kompis till henne hade berättat att hon fick föräldrapeng ett helt år och sedan hennes man också ett år. Efter koll på Försäkringskassans hemsida och lite räknande kom vi fram till att det nästan blir så länge om man bara tar ut föräldrapeng på vardagar och räknar in dagarna med lägre ersättning och att både mamman och pappan tar föräldraledigt.

"Har jag några dagar kvar?" Efter en halvtimma i telefonkö kom vi fram till en handläggare på Försäkringskassan och kunde kolla.

Det visade sig att hennes dagar var slut men hennes man hade dagar kvar. Det var visserligen dagar med den lägre ersättningen men de ska ju ändå tas ut. Nu är det ingen brådska eftersom man inte behöver nyttja dem förrän innan barnet fyller 8 år så det är god tid.

Familjen som i går hade problem att komma in på sin e-post för att hålla kontakt med anhöriga i hemlandet kom tillbaks i dag. Nu hade de en fullständig adress till en chatsida. Då lyckades det och man kunde få iväg sitt meddelande.

En kille behövde kontakt med Försäkringskassan. Jag hjälpte honom att ringa upp via växeln men telefonkön fick han ta hand om själv.

Under lunchen gick jag bort till Gullviveskolan för ett möte. Vi samlades några stycken för att börja planera för en kvinnofest. Vi diskuterade formerna för festen, hur vi ska bjuda in och inte minst datum. Vi utgick från Internationella Kvinnodagen den 8 mars och hamnade i slutet av april men vi fick något alternativ så nu får vi undersöka lite. Nytt planeringsmöte får det bli efter sportlovet.

Ett par omgångar blanketter fick vi hjälpa till att fylla i. Vi hjälpte även en kvinna att ringa till Telia eftersom hon skrivit in en nolla för mycket när hon betalade sin räkning. Vi fick det tröstande beskedet att pengarna kommer tillbaka även om det dröjer lite och om hon vill att det ska gå snabbare ska hon ringa igen senare i veckan. De lovade att inte förstöra pengarna!

måndag 4 februari 2008

Födelsedagskalas

Trots en elak förkylning var jag tvungen att jobba.....

Först skulle vi göra smörgåstårta eftersom en av eleverna på Språkverksta´n hade fyllt jämt i helgen. Inköpen var ordnade i helgen och jag hade kokat ägg hemma för att det skulle gå så snabbt som möjligt.



En grundfyllning med vispgrädde, creme fraiche och majonnäs delades och kompletterades med tonfisk och ärtor respektive ägg och kaviar.

Som dekoration vek vi salladsblad runt kanten och gjorde fina, diagonala ränder av ägg, tomat och gurka. Stax för serveringen strödde vi räkor på äggränderna och la på citronskivor. Riktigt tjusigt!!!

Vi sjöng och hurrade för födelsedagsbarnet, som blev glatt överraskad över firandet.

Vår chef kom hit för ett personalmöte.

Vi diskuterade vad som händer med Trastenverksamheten om ett år när Unni går i pension. Det kan synas enkelt att bara flytta över till AMO men då blir det en annan verksamhet - Trasten försvinner.


Lite "undervisning" hann vi också med. Det finns alltid mycket att fundera över i tidningarna.

En kille behövde hjälp att kontakta Alfa-kassan. Det blir dyrt att sitta i halvtimmeslånga telefonköer när man bara har mobiltelefon. Nu fick han hjälp att ringa via den fasta telefonen och då är det bara tålamodet som kostar............

En kvinna, som varit sjuk ett tag, kom tillbaka idag och fick naturligtvis provsmaka smörgåstårtan. Sedan blev det smörgåstårta till eftermiddagsfikat också.

En familj vars dator kraschat vill kolla sin epost. Vi försökte alla varianter för att komma in med den adress mannen angav men till slut var vi tvugna att ge upp. Det är något som inte stämmer, det verkar inte vara en vanlig hotmail eller msn. Kanske kan han kolla med någon av de större barnen.

Under tiden hade vi bullar på jäsning - det är fettisdagen i morgon :)

Resten av veckan

Resten av veckan gick i en faslig fart. Det var överklagande till Länsrätten och telefonsamtal till Migrationsverket. Vi lästa annonser om lediga jobb, skrev ansökningar och letade adresser till arbetsplatser - det blev en intervju!

Hela onsdagen var det stängt på Trasten. Först på morgonen var det fotografering för internkatalogen och sedan möte. Direkt efter mötet åkte hela AMO till Nässjö på utbildning. Det handlade om hur man bemöter de som besöker verksamheter. Mer än 120 deltagare från hela länet fick lyssna till en inspirerande föresläsare.

Det möte jag skulle gått på på torsdagseftermiddagen blev uppskjutet till tisdag så istället kunde jag ägna mig åt att korrekturläsa ett brev som en kvinna skrivit.

Vi hann också med en miniutflykt till Arvids Bokhandel för att köpa lexikon. Vi köpte även bokplast så vi kunde göra ett skyddsomslag till lexikonet när vi kom tillbaka.

En kvinna kom sent på torsdagen och behövde få iväg en blankett som skulle skrivas ut från internet. Lösningen blev att jag skrev ut den hemma, åkte hit på fredagen så hon kunde fylla i den, underteckna och skicka iväg.