En gräddtårta med smak av fläder och svarta vinbär dekorerad med hallon och choklad.
Vi bakade den vanliga tårtbottnen:

4 ägg
4 dl socker
2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl kokande vatten
Fläderkräm:
1 ägg
1 msk potatismjöl
1,5 dl mjölk
1,5 dl outspädd flädersaft
---
vispad grädde
Vispa ihop ägg, potatismjöl, mjölk och saft och värm under omrörning tills det tjocknar (den ska inte koka!). Kyl den och blanda med vispad grädde när den blivit riktigt kall.
Svartvinbärsfyllning:
3 dl svarta vinbär
1 dl vatten
Koka 5 min och passera genom sil. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt
0,5 dl socker (eller efter smak)
1 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten
Rör hela tiden och och låt det bara koka upp. Kyl innan tårtan läggs ihop.
...eller använd svartvinbärsgelé.
Chokladdekoration
Smält
50 g mörk choklad och rör med
1 tsk olja
Bred ut till en fyrkant ca 15-16 cm på bakplåtspapper och låt stelna. Renskär eventuellt kanterna och dela sedan i fyra remsor. Dela dessa på halva längden och sedan varje bit diagonalt.
Vispad grädde och hallon
Tårtbygge
Dela kakan i tre bottnar. Bred svartvinbärsfyllningen på den understa. Lägg på nästa och bred ut fläderkrämen. Lägg på den översta och bred vispad grädde över och på kanterna. (Vi spritsade dessutom grädde runt kanten.) Tryck fast chokladspetsarna runt tårtan till en stiliserad kungakrona. För att få tårtan lite blank bredde vi passerad hallonsylt överst. Man kan också göra en gele av hallonsaft och gelatin - eller nöja sig med hallonen som de är....
Vi bakade den vanliga tårtbottnen:

4 ägg
4 dl socker
2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl kokande vatten
Fläderkräm:
1 ägg
1 msk potatismjöl
1,5 dl mjölk
1,5 dl outspädd flädersaft
---
vispad grädde
Vispa ihop ägg, potatismjöl, mjölk och saft och värm under omrörning tills det tjocknar (den ska inte koka!). Kyl den och blanda med vispad grädde när den blivit riktigt kall.
Svartvinbärsfyllning:
3 dl svarta vinbär
1 dl vatten
Koka 5 min och passera genom sil. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt
0,5 dl socker (eller efter smak)
1 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten
Rör hela tiden och och låt det bara koka upp. Kyl innan tårtan läggs ihop.
...eller använd svartvinbärsgelé.
Chokladdekoration
Smält
50 g mörk choklad och rör med
1 tsk olja
Bred ut till en fyrkant ca 15-16 cm på bakplåtspapper och låt stelna. Renskär eventuellt kanterna och dela sedan i fyra remsor. Dela dessa på halva längden och sedan varje bit diagonalt.
Vispad grädde och hallon
Tårtbygge
Dela kakan i tre bottnar. Bred svartvinbärsfyllningen på den understa. Lägg på nästa och bred ut fläderkrämen. Lägg på den översta och bred vispad grädde över och på kanterna. (Vi spritsade dessutom grädde runt kanten.) Tryck fast chokladspetsarna runt tårtan till en stiliserad kungakrona. För att få tårtan lite blank bredde vi passerad hallonsylt överst. Man kan också göra en gele av hallonsaft och gelatin - eller nöja sig med hallonen som de är....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar