söndag 8 juni 2008

Recept Nationalbakelse mm

10 - 12 st


300 g mandelmassa
150 g smör eller margarin
3 ägg
---
2 dl vispgrädde
vaniljkräm på 2 dl mjölk
1 l frusna jordgubbar
---
färska jordgubbar
små pappersflaggor


Smörj och bröa en liten långpanna (lägg gärna först bakplåtspapper i botten) och sätt ugnen på 175¤

Riv mandelmassan och rör den med smöret tills det blir poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt.

Bred ut smeten i långpannan och grädda ca 15 min.

Låt kakan kallna helt, det går snabbare om du använt bakplåtspapper och med det lyfter ur kakan och lägger på kallt underlag.
---
Ta fram de frusna jordgubbarna. Vispa grädden i en skål, gör vaniljkräm i en annan och vispa sedan ihop det. Dela jordgubbarna i mindre bitar med en kraftig kniv (de ska fortfarande vara frusna) och rör ner dem också.



Dela kakan i lagom bitar och lägg en rejäl klick av krämen på varje bit. Dekorera med färska jordgubbar och små pappersflaggor.

Den luftiga vispgrädden i krämen gör att jodgubbarna håller sig frusna en bra stund och det blir som en halvtinad glassbakelse.


Naturligtvis kan man göra den här bakelsen på färska jordgubbar också.





Laxsås med stenbitsrom



Såsen för dagen gjorde vi såhär och räcker till 20-25 personer:

5 dl gräddfil
5 dl creme fraiche
200 g röd stenbitsrom (två stora burkar)
1 finhackad rödlök
en knippa gräslök
två knippor dill
ev örtsalt


Hacka gräslök och dill (spara lite till att dekorera laxen) och blanda med gräddfil, creme fraiche hackad rödlök och rom. Smaka av och tillsätt lite örtsalt om det behövs.



Smörgåstårta

Räcker till 6-7 måttligt hungriga gäster
Obs! Tårtan på bilden är dubbel sats.........


18 skivor formskuret bröd som man brukar rosta, gärna lite grövre typ Rasker.
---
3 dl gräddfil
2 dl creme fraiche
2 burkar tonfisk i vatten
1 burk små ärtor (petit pois)
1 knippa dill
---
finhackad sallad
2 tomater i klyftor
gurkskivor
6 hårdkokta ägg i skivor
skalade räkor
citronskivor
ostskivor
tandpetare
vindruvor

Börja med fyllningen. Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur tonfisken och fördela den i småbitar. Häll av ärtorna. Blanda fisk, ärtor, gräddfil, creme fraiche och hackad dill. Ta undan några små dillkvistar till garnering.

Lägg ut två rader med tre brödskivor i varje så tätt som möjligt på ett fat eller skärbräda. Eventuellt kan man skära av lite av kanterna på brödskivorna.

Bred över knappt en tredjedel av fyllningen. Var noga med att breda ända ut i kanter och hörn.

Lägg på 6 brödskivor. Tårtan håller ihop bättre om du delar några skivor på mitten och börjar och slutar raderna med halva skivor så inte skarvarna kommer över varandra. Bred på knappt hälften av den kvarvarande fyllningen.

Lägg på ytterligare 6 brödskivor och häll över det sista av fyllningen. Använd en slickepott för att få lite av fyllningen på sidorna.

Täck noga med plastfolie och låt stå några timmar eller över natten i kylskåp.

Garnering:
Ta lite i taget av den finhackade salladen och tryck fast på sidorna och strö lite ovanpå också. Har du mycket räkor så fördela hälften över hela botten innan du lägger ägg, tomatklyftor och gurkskivor i dekorativa rader.

Hyvla fina ostskivor, rulla ihop dem, fäst med tandpetare och sätt en vindruva på toppen. Sätt det hela i en snygg rad utefter kanten.

Lägg rikligt med räkor på äggraderna och dekorera med citronskivor och dill.


Tips: Om du skär av brödkanterna så spara dem i frysen och använd till krutonger.
Tina och skär dem i småbitar. Stek dem i lite olja i en stekpanna tills de är torra och knapriga. Strö över lite örtsalt t ex Herbamare. Strö dem över en sallad eller ät som snacks framför TVn.

Inga kommentarer: